Λίαν αποτελεσματικό σε ποσοστό 89% στην αποτροπή του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου σε αποδείχθηκε σε κρίσιμη κλινική δοκιμή το χάπι της Pfizer για την αντιμετώπιση της Covid-19, σε ασθενείς που το έλαβαν λίγο αφότου εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία.

Στην κλινική δοκιμή με πάνω από 1.200 ασθενείς της Covid-19 που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εκείνοι που έλαβαν τα χάπια της Pfizer είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε νοσοκομείο σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκαν εικονικά σκευάσματα.

Ουδείς απ’ αυτούς που έλαβαν το χάπι της Pfizer έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, σε αντίθεση με δέκα άτομα που είχαν λάβει Placebo, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Άλμπερτ Μπουρλά, ανέφερε ότι τ στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία με τα συγκεκριμένα χάπια, εφόσον λάβει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστών Αρχών, μπορεί «να εξαλείψει έως και εννέα από τις δέκα εισαγωγές σε νοσοκομεία».

Λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα, που περιγράφονται σε δελτίο Τύπου και δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους σε ιατρική επιθεώρηση, αλλά όπως επισημαίνουν, πρόκειται για άλλη μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στην αναζήτηση αποτελεσματικών και εύκολων στη χρήση χαπιών για την Covid-19, αφού μέχρι τώρα οι εγκεκριμένες θεραπείες χορηγούνται ενδοφλεβίως.

«Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει θεραπεία που χορηγείται από το στόμα», ανέφερε ο ειδικός σε θέματα υγείας της Emory School of Medicine, δρ Κάρλος Ντελ ρίο. «Αν μπορούν οι ασθενείς να ξεκινούν τη θεραπεία νωρίς, προτού νοσήσουν βαριά και καταλήξουν, όλοι θα βγουν κερδισμένοι στη μάχη κατά της Covid-19», πρόσθεσε η δρ Σιμόν Γουάιλντς, λοιμωξιολόγος του South Shore Health.

Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα χάπια αυτά δεν αντικαθιστούν το εμβόλιο, που είναι μακράν ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης του κινδύνου εισαγωγής σε νοσοκομείο με Covid-19, αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά αν χορηγηθούν έγκαιρα μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ή σε περιοχές όπου δεν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια.

Η θεραπεία με τα χάπια της Pfizer «θα είναι ένα καλό φάρμακο για ασθενείς της Covid-19 με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, είτε έχουν κάνει το εμβόλιο είτε όχι, μολονότι στη μελέτη αυτή δεν περιλήφθηκαν εμβολιασμένοι», σχολίασε ο δρ Ντελ Ρίο.

Μια άλλη εταιρεία, η επίσης αμερικανική Merck, προηγείται στην κούρσα της Pfizer, καθώς το χάπι της για την Covid-19 εγκρίθηκε χθες από τις αρμόδιες Αρχές στη Βρετανία και αναμένει το πράσινο φως του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ και του ΕΜΑ στην Ευρώπη. Το χάπι της Merck μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου, πράγμα που σημαίνει ότι το αντίστοιχο σκεύασμα της Pfizer ίσως έχει ένα προβάδισμα, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, αν και ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να συγκριθούν άμεσα οι μελέτες των δύο φαρμάκων καθώς σχεδιάστηκαν με διαφορετικό τρόπο.

Πηγή:iefimerida.gr