Τα πρώτα σημάδια από τον καύσωνα και την παρατεταμένη ανομβρία που έπληξε φέτος το καλοκαίρι κηπευτικά και ευπαθείς καλλιέργειες τόσο στη χώρα όσο και στη Θεσσαλίαάρχισαν να είναι ορατά στους καταναλωτές και την εθνική οικονομία.
Ήδη έχουμε μεγάλη αύξηση εισαγωγών σε ντομάτες, ενώ η έλλειψη σε πιπεριές, φασολάκια, μπάμιες κλπ λαχανικά και όσπρια, αλλά και φρούτα όπως επιτραπέζια σταφύλια και σύκα εκτίναξε τις τιμές λόγω αδυναμίας προσφοράς ακόμη και στους πάγκους των Λαϊκών αγορών.
Με φασολάκια στα 5,5 ευρώ το κιλό και μπάμιες στα 4,5, με ελαιόλαδο στα 13 με 14 ευρώ το λίτρο καικρέας ή φέτα πλέον στα 10 ευρώ και άνω το κιλό, δύσκολα τα φέρνουν βόλτα τα νοικοκυριά ακόμη και για τη διατροφή Την ίδια στιγμή ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ακρίβεια και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
Από την έρευνα προκύπτει ότι λόγω προφανώς των ανατιμήσεων, μεταξύ 2022 και 2023 υπήρξε μείωση της κατανάλωσης (σε ποσότητες) σε όλα τα είδη διατροφής: ελαιόλαδο -13,6%, οινοπνευματώδη ποτά -12,7%, ψάρια -11,8%, ρύζι -10,7%, τυρί -6,1%, κρέας -6,1%, αυγά κ.λπ.
Φαίνεται ότι τα νοικοκυριά ένα μέρος από το διαθέσιμο εισόδημα το δίνουν πλέον για την ενέργεια και το αέριο ή για ενοίκιο και κόβουν βασικά διατροφικά είδη γεγονός που παρατηρείται για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο! Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε μεγάλη απώλεια παραγωγής σε εαρινές και δενδρώδεις καλλιέργειες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών