Η αρετή της προνοητικότητας

Επιμένει το Υπουργείο Υγείας να κινείται επιλεκτικά όσον αφορά τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έπειτα από διαδοχικά τραγικά περιστατικά, το Υπουργείο θα διερευνήσει τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών, για τις οποίες προφανώς καλώς θα πράξει, αλλά δεν αρκεί το ενδιαφέρον αφότου το κακό μάς έχει αιφνιδιάσει πρώτο για άλλη μία φορά. Πρόσφατα έγκυος στον 8ο μήνα και ετών 19 έχασε την ζωή της, όπως δυστυχώς και το έμβρυο λόγω μεγάλης καθυστέρησης του ασθενοφόρου στην Νέα Μάκρη Αττικής, όπως καταγγέλλει η οικογένεια.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τον θάνατο γυναίκας 63 ετών στην Κω, γιατί εκεί το ασθενοφόρο δεν πήγε… ποτέ. Η τρέχουσα κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι όντως δυσάρεστη, με μόλις το 49% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού να είναι μόνιμο στις δομές, ενώ η μετανάστευση των γιατρών προς το εξωτερικό από το 2010 έως και σήμερα έφθασε τους 20.000! Δε νοείται στη σήμερον ημέρα, να σβήνει άνθρωπος σε καρότσα φορτηγού, σε νησιά πολυτελούς ζωής και να μην υπάρχει επαρκής αριθμός ασθενοφόρων. Ακόμη, ας λάβουμε υπόψη ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία δεινοπαθούν από τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση, ως κάτι… σύνηθες πλέον μετά την λιτότητα των Μνημονίων.

Χρειάζεται προνοητικότητα από το Υπουργείο, και πιστεύουμε είναι στο… χέρι του να εξετάσει την επάρκεια των ασθενοφόρων σε όλη την επικράτεια, να συγκεντρώσει σε αριθμούς τις ελλείψεις του προσωπικού. Είναι καιρός να μη σβήνουν ανθρώπινες ζωές δίχως προσπάθεια από χέρια ειδικών και εξαιτίας της απουσίας εξοπλισμού και οχημάτων εν έτει 2023.
Δ.Γ.