Η Ατοπική Δερματίτιδα επηρεάζει τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, δεν μεταδίδεται (φωτο & βίντεο)

Ενημερωτική δράση του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας σε συνεργασία με τον σύλλογο «Επιδέρμια»

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ατοπική Δερματίτιδα με κεντρικό μήνυμα «η Ατοπική Δερματίτιδα χωρίς φίλτρο» διοργανώνουν σήμερα (21/9) το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας ο Ιατρικός Σύλλογος σε συνεργασία με το Σύλλογο «Επιδέρμια».

Η δράση γίνεται στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ατοπικής Δερματίτιδας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο και την αναγνώριση των πολυδιάστατων αναγκών των ασθενών. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί στο κοινό την αντίληψη ότι η επίπτωση της πάθησης είναι πολύ πιο ήπια από όσο είναι στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα οι σύνθετες ανάγκες και προκλήσεις των ασθενών να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό «αόρατες» και υποτιμημένες.
Με κιόσκι που στήθηκε στην κεντρική πλατεία, οι διοργανωτές ενημερώνουν το κοινό και διανέμουν ενημερωτικό υλικό για την πραγματική εικόνα της ζωής με τη νόσο, ρίχνοντας φως στις αληθινές και πολυδιάστατες ανάγκες των ασθενών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στην καθημερινότητά τους.

Στο κιόσκι το «παρών» έχουν δώσει μεταξύ άλλων οι κ.κ. Θωμάς Σίμος, Δημήτρης Παπούλιας, Νικόλαος Ρωτσιάμης και Ειρήνη Φερεντίνου από τη Διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Τέλιος κ.ά.

«Η Ατοπική Δερματίτιδα δεν μεταδίδεται»
Η κ. Τίνα Κουκοπούλου μέλος του Δ.Σ του «Επιδέρμια» επισήμανε ότι η Ατοπική Δερματίτιδα επηρεάζει την ποιότητα της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας το μήνυμα είναι ότι «η Ατοπική Δερματίτιδα δεν μεταδίδεται».

Έγκαιρη διάγνωση
και αποτελεσματική αντιμετώπιση

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας η παιδίατρος κ. Ειρήνη Φερεντίνου σημείωσε ότι η Ατοπική Δερματίτιδα είναι συχνή, πολυδιάστατη και παρεξηγημένη νόσος. «Είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, με κύρια συμπτώματα την ξηροδερμία, τον κνησμό και εξανθήματα που μπορεί να επηρεάζουν τόσο τους ασθενείς όσο και τους φροντιστές τους» ανέφερε και πρόσθεσε: «υπάρχουν περιπτώσεις που ο κνησμός μπορεί να ξυπνάει το άτομο και τη νύχτα με αποτέλεσμα την κόπωση, τη μειωμένη λειτουργικότητα. Κατ’ επέκταση μειωμένη μαθησιακή απόδοση για τα παιδιά και εργασιακή για τους ενήλικες». Επίσης αναφέρθηκε στην ψυχοκοινωνική απομόνωση από το αισθητικό κομμάτι των εξανθημάτων. «Στόχος μας είναι να σπάσουμε τον κύκλο των συμπτωμάτων, ευαισθητοποιώντας το κοινό τόσο στην έγκαιρη διάγνωση όσο και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση μέσα από το ιατρείο και τον ιδικό επιστήμονα» συμπλήρωσε.

Συνεργασία και νέες θεραπείες
Επίσης από το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος κ. Νικόλαος Ρωτσιάμης αναφέρθηκε στην Ατοπική Δερματίτιδα λέγοντας ότι στην δράση του Συλλόγου εμφανίζονται δύο ιατρικές ειδικότητες, του παιδιάτρου και του δερματολόγου. «Ο παιδίατρος είναι αυτός που έρχεται σε πρώτη επαφή με το βρέφος. Να έχουμε σωστή συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων που θα αποσκοπεί στο μέγιστο καλό του ασθενούς» ανέφερε και πρόσθεσε: «δυστυχώς η Ατοπική Δερματίτιδα σε ένα μικρό ποσοστό 1-2% ταλαιπωρεί τους ασθενείς και στην ενήλικη ζωή όπου επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους. Θέλουμε να ενημερώσουμε ότι έχουν βγει καινούργιες θεραπείες οι λεγόμενοι JAK – αναστολείς που υπόσχονται μεγάλη βελτίωση των συμπτωμάτων και κυρίως του κνησμού από την πρώτη εβδομάδα».