Η δραματική κατάσταση στην κτηνοτροφία, μειώνει την παραγωγή φέτας κα ι εκτοξεύει την τιμή του οβελία

Η έλλειψη αρνιών και κατσικιών φέτος το Πάσχα ακόμη και στη Θεσσαλία, που έχει μαζί με τη Μακεδονία το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο στη χώρα, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και αυτό θα έχει ως συνέπεια να υπερισχύσει η ζήτηση της προσφοράς και να φάει ακριβό τον οβελία ο καταναλωτής.

Το φετινό Πάσχα θα είναι ούτως ή άλλως λοιπόν «στενάχωρο» καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 8,9% το Μάρτιο εξανεμίζοντας την αγοραστική δύναμη μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων, ακόμη και των αγροτών που είναι και οι ίδιοι καταναλωτές.

Υπάρχει δραματική έλλειψη λοιπόν σε αρνιά και κατσίκια αυτή την περίοδο, οι κτηνοτρόφοι έχασαν ζωικό κεφάλαιο το χειμώνα, αναγκάστηκαν να σφάξουν ακόμη και θηλυκά αναπαραγωγής, ενώ λόγω του υποσιτισμού εξαιτίας του υψηλού κόστους των ζωοτροφών έχουμε σημαντική μείωση και στην παραγωγή γάλακτος και θα προκύψει θέμα και με τη φέτα. Όλα αυτά θα αυξήσουν κατακόρυφα τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να φτάσει ακριβός ο οβελίας στον Έλληνα καταναλωτή ανέφερε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Τυρνάβου Ζήσης Παρλίτσης μιλώντας στο «Νέο Αγώνα».

Ο κ. Παρλίτσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος πρόπερσι είχε λίγο πριν το Πάσχα προς διάθεση 300 αρνιά, πέρυσι 100 και φέτος μόλις 30 στη μονάδα του. «Υπήρξε και ζήτηση για το Πάσχα των Καθολικών, πολλοί κτηνοτρόφοι έσφαξαν αρνιά και τα έδωσαν για εξαγωγές, αφού δεν μπορούσαν να αντέξουν το κόστος των ζωοτροφών, ούτε ήθελαν να έχουν απώλειες σε γάλα που έχει τιμή αυτή την περίοδο, με αποτέλεσμα πλέον να υπερισχύει η ζήτηση της προσφοράς και στα αρνιά αυτή την περίοδο να κλείνονται εμπορικές συμφωνίες με πάνω από 7,8 ευρώ το κιλό».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως την επόμενη εβδομάδα που θα κλειστούν οι μεγάλες συμφωνίες με τους εμπόρους το αρνί από τον κτηνοτρόφο μπορεί να φύγει και με 8,5 ευρώ το κιλό και το κατσίκι με 9, άρα στην κατανάλωση θα φτάσει με τιμή πάνω από 13 με 14 ευρώ το κιλό. Είναι προφανές πως αυτό που επείγει για τη διατροφική αυτάρκεια της Ελλάδας αυτή την περίοδο είναι να μη χαθεί πολύτιμο ζωικό κεφάλαιο που δύσκολα ανακτάται.

Με δεδομένο ότι είμαστε ελλειμματικοί σε κρέας και σε γάλα, ενώ η προβατοτροφία στηρίζει το εθνικό μας προϊόν τη φέτα και ο υποσιτισμός των ζώων φέτος το χειμώνα λόγω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή γάλακτος, επείγει τώρα η ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

Η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει μέχρι τις 15 Απριλίου το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στο 2% του τζίρου του 2021, ως επιδότηση σε όλους τους κτηνοτρόφους χωρίς να διευκρινίζει αν θα καλύπτει και προβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους και χοιροτρόφους. Το ποσό αυτό από τους προβατοτρόφους χαρακτηρίζεται ισχνό, καθώς αναλογούν περίπου 3 ευρώ ανά πρόβατο (έχουμε 13,5 εκατομμύρια αιγοπρόβατα), όταν η Ισπανία για παράδειγμα δίνει 15 ευρώ για κάθε πρόβατο, ωστόσο και πάλι το θεωρούν καλοδεχούμενο.

Τονίζουν ωστόσο πως και αυτό άργησε να δοθεί, καθώς έχει γίνει η ζημιά, σφάχτηκαν πολλά πρόβατα, ακόμη και θηλυκά αναπαραγωγής, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος των ζωοτροφών και έτσι χάθηκε πολύτιμο ζωικό κεφάλαιο που δύσκολα ανακτάται.

Παράλληλα όμως απαιτείται και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο παραγωγής ζωοτροφών στην Ελλάδα, καθώς όπως λένε όλοι οι αναλυτές, η διατροφική κρίση θα παραμείνει για τα προσεχή (τουλάχιστον) 2-3 χρόνια και φυσικά σχέδιο στοχευμένο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων. Η συνδεδεμένη ενίσχυση των μέχρι 56 ευρώ το στρέμμα στο καλαμπόκι από φέτος, είναι ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση, εφόσον το αίτημά μας γίνει δεκτό από την Κομισιόν.

Ένα άλλο θα ήταν η στόχευση σε εκείνους τους αγρότες που λόγω του ακριβού κόστους της ενέργειας έφυγαν από εαρινές καλλιέργειες και έσπευσαν φέτος το φθινόπωρο να καλλιεργήσουν κριθάρι. Επειδή ο αλωνισμός του γίνεται μέχρι τέλη Μαΐου πρέπει να ενθαρρυνθούν και να καλλιεργήσουν στη συνέχεια και σόγια ή κτηνοτροφικά ψυχανθή, ζωοτροφή πολύτιμη για την κτηνοτροφία μας, αφού αυτές οι καλλιέργειες δεν απαιτούν άζωτο για λίπανση.

Για την Καρδίτσα η λύση της επίσπορης σόγιας είναι ιδανική καθώς η περιοχή μας έχει επιφανειακά νερά για πότισμα (η σόγια θέλει 4 ποτίσματα). Η σόγια για την οποία έχουν υπάρξει πειράματα της Γεωπονικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μπορεί να αποδώσει μέχρι και 300 με 330 κιλά το στρέμμα στο θεσσαλικό κάμπο.

Η τιμή της αυτή την περίοδο είναι πάνω από τα 70 λεπτά το κιλό, άρα δίνει ένα τζίρο περί τα 210 με 240 ευρώ το στρέμμα. Πρόκειται για πρόσοδο διόλου ευκαταφρόνητη για επίσπορη καλλιέργεια, ενώ το θετικό είναι πως η ελληνική σόγια, εν αντιθέσει με την εισαγόμενη είναι μη γενετικά τροποιημένη.

Η στόχευση βέβαια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φέτος για τις εκτάσεις που είναι σε αγρανάπαυση είναι να καλλιεργηθούν με καλαμπόκι ή ηλίανθο για να καλυφτούν βασικές ανάγκες στη διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Το σημαντικότερο όλων πάντως είναι πως σε μία χρονιά που στο πρόβειο γάλα η τιμή του σπάει κάθε ρεκόρ με πάνω από το 1,3 ευρώ το λίτρο, θα έχουμε σημαντική έλλειψη, ενώ ακόμη πιο δραματικά αναμένονται τα στοιχεία για την προσεχή χρονιά για την παραγωγή της φέτας.

Γιάννης Κολλάτος