Η ΕΔΥΘΕ στη Καρδίτσα, στο επίκεντρο ο Αχελώος

Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας συνέντευξης που θα παραχωρήσουν σήμερα στην Καρδίτσα τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης Επίλυσης του Υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία (ΕΔΥΘΕ) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Μιλώντας χθες στην εκπομπή «σε πρώτο ενικό» στο «Ράδιο Θεσσαλία» ο γεωπόνος, πρ. διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων και πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ Κεντρικής Ελλάδας κ. Κώστας Γκούμας επισήμανε ότι εξαιτίας της έλλειψης επιφανειακών υδάτων και της υπεράντλησης στη Θεσσαλία τις τελευταίες δεκαετίες, έχει δημιουργηθεί υδατικό έλλειμμα στον υπόγειο υδροφορέα της τάξης των 3 δις κυβικών μέτρων νερού. Πρόκειται για έλλειμμα που δημιουργείται από μη ανανεώσιμα αποθέματα, πρόσθεσε και τόνισε ότι απαιτούνται έργα αποταμίευσης υδάτων και φυσικά να ολοκληρωθεί το έργο του Αχελώου.

Διευκρίνισε ότι ο Πηνειός είναι καταδικασμένος χωρίς την ενίσχυση των νερών του Αχελώου. Η μεταφορά μέρους των νερών από τον άνω ρου του Αχελώου και τα υδροηλεκτρικά, συνθέτουν ένα έργο το οποίο απαντά σε όλες τις κρίσεις (κλιματική, ενεργειακή κλπ).

Υπενθύμισε το πρόβλημα που υπάρχει με το μπάζωμα του παραποτάμου Κουμπουργιανίτη στα έργα του Αχελώου, που εγκυμονεί τον κίνδυνο εκδήλωσης μεγάλων πλημμυρικών φαινομένων στην Αργιθέα, υπογραμμίζοντας πως δύο διαδοχικές κυβερνήσεις δεν έχουν πράξει τίποτα και το θέμα θα πρέπει να μπει στη Βουλή ώστε να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις.

Να θυμίσουμε ότι η ΕΔΥΘΕ ζητά επιτακτικά να τεθεί το θέμα στη Βουλή για οριστική πολιτική απόφαση είτε για την ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων (όπως επιδιώκει η ΕΔΥΘΕ), είτε για την κατεδάφισή τους, με παράλληλη αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή των εργοταξίων.
Κ.Π.