Δεν υποχωρεί ο «εκλογικός πυρετός» που διακατέχει υπουργούς, «γαλάζια» στελέχη αλλά και τα επιτελεία των άλλων κομμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προθερμαίνει τον «γαλάζιο» μηχανισμό, με την επανάληψη του διλήμματος που μπορεί να φέρει πρόωρες κάλπες.

«Ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα» ήταν η εμφατική αναφορά στη συνέντευξή του στο capital.gr.

Σε αυτό το φόντο διεξήχθη το υπουργικό συμβούλιο, με τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει να μην ανοίγει τα χαρτιά του ακόμη και όταν έκλεισαν οι τηλεοπτικές κάμερες.

Η καταγραφή που γίνεται από έμπειρα στελέχη για τα διαμειβόμενα στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θέλει τον πρωθυπουργό να μην υποκύπτει στις διερευνητικές ερωτήσεις των υπουργών.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, οι προσπάθειες ορισμένων να αλιεύσουν το παραμικρό στοιχείο που θα αποκωδικοποιεί τις επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη, παρότι ήταν φιλότιμες, δεν ήταν επιτυχημένες.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε να μην δώσει την παραμικρή λαβή για ερμηνείες ή παρερμηνείες για τις προθέσεις του.

«Γαλάζια» στελέχη σημειώνουν ότι από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, πριν η κυβέρνηση εισέλθει και επίσημα στον τελευταίο χρόνο της θητείας της, εξέλιπε μια αναφορά.

Πρόκειται για τη σύσταση την οποία έχει απευθύνει επανειλημμένως προς τους υπουργούς, οι οποίοι δεν είναι προσηλωμένοι στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου αλλά λοξοκοιτούν προς την προεκλογική τους καμπάνια.

Ένα ακόμη σημείο που προκάλεσε ερωτήματα μεταξύ των υπουργών ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού σε ζητήματα τα οποία θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία χωρίς όμως να γίνεται περισσότερο συγκεκριμένος, όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα.

«Οι αλλεπάλληλες κρίσεις δυσκολεύουν την πορεία μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν την αλλάζουν. Όπως δεν αλλάζουν ούτε την προσπάθεια, ούτε τον προορισμό μας» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ζυγίζει όλα τα δεδομένα και εκτός απροόπτου μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του για το χρόνο των εκλογών.

Τα σενάρια που διακινούνται φέρνουν τις κάλπες είτε προς τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, είτε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Μένει να αποδειχθεί εάν ο αιφνιδιασμός που επιφυλάσσει ο πρωθυπουργός στα άλλα κόμματα, είναι να πάει σε εθνικές εκλογές την Άνοιξη του 2023 όπως ορίζεται και Συνταγματικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους πάντως τη θεσμική προσήλωσή του.

Όπως έχει υπογραμμίσει ουκ ολίγες φορές, δεν έχει αξιοποιήσει κανένα από τα πολλά παράθυρα για εκλογές που άνοιξαν κατά τη διάρκεια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, ώστε να «κάψει» την απλή αναλογική.

Στο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα αποτελέσματα στις γαλλικές εκλογές, τόσο για τα μεγάλα ποσοστά αποχής, όσο και για το γεγονός πως παρά την εκλογική του νίκη ο Εμανουέλ Μακρόν δεν κατάφερε να έχει καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή.

Παρόμοια εικόνα αναμένεται να υπάρξει και στην χώρα μας όποτε και αν στηθούν οι κάλπες, καθώς εκτιμούν πως το σύστημα της απλής αναλογικής οδηγεί ουσιαστικά σε ακυβερνησία.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η διεξαγωγή διπλής εκλογικής αναμέτρησης έτσι ώστε να ισχύσει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο θα δώσει σταθερή κυβέρνηση προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις. «Τις εκλογές θα τις αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Άρα τώρα το να λέμε εμείς εάν θα γίνουν ή όχι, δεν έχει σημασία» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία και αναφέρθηκε στα όσα διαδραματίζοντας τις τελευταίες ημέρες στο Παρίσι.

«Δείτε τι έγινε στις γαλλικές εκλογές».

Στο Μαξίμου θα συνεχίσουν να δίνουν βαρύτητα σε μέτρα και αποφάσεις που θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, όπως συνέβη με τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με τις οποίες αρχικά στήριξε τους κοινωνικά ασθενέστερους, τα προγράμματα για τους ανέργους όπως το «πρώτο ένσημο» αλλά και η φθηνή στέγη για τα νέα ζευγάρια που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα, η επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων που μετά από χρόνια αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά αφορά ένα θέμα που βρίσκεται στον πυρήνα της κοινωνίας.

Επίσης στελέχη της ΝΔ πραγματοποιούν περιοδείες σε λαϊκές γειτονιές με στόχο την ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος που αφορούν την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Πηγή: cnn.gr