Όπως αναφέρεται σε αναλυτικό ρεπορτάζ του Νέου Αγώνα της Τετάρτης 14 Μαΐου , στην Αθήνα, σε μια λαμπρή τελετή γιορτάστηκαν, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt για 12η συνεχή χρονιά, οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες για τον ελληνικό τουρισμό. Με την φετινή διοργάνωση να έχει ως Τιμώμενη Περιοχή για το 2025 τη Θεσσαλία.
Του Δομ. Βερίλλη
Διαβάζουμε ότι τα βραβεία Tourism Awards 2025 απονεμήθηκαν από κοινού με τα Travel Marketing Awards 2025 και ότι η ομάδα “Nowstalgism” κατάφερε να κερδίσει το Χρυσό βραβείο στην κατηγορία “Πολιτιστικά- Γαστρονομικά Φεστιβάλ και Εκθέσεις” για το project “Ξαναγυρίστε στο Φανάρι”.
Συγχαρητήρια στα παιδιά και όσους στο Φανάρι στηρίζουν, αυτή και οποιεσδήποτε παρόμοιες προσπάθειες. Ιδιαίτερα βέβαια και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Φαναρίου <<Το ΚΑΣΤΡΟ >> που ήταν η ψυχή της προσπάθειας στο Φανάρι, αλλά πουθενά δεν αναφέρεται για αυτό, ούτε μία λέξη.
Καλό θα είναι, όλοι να συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια, πάντα συνεργαζόμενοι, με τον ίδιο ενθουσιασμό, την ίδια αισιοδοξία, διορθώνοντας όποια λάθη και βελτιώσεις από την μέχρι τώρα εμπειρία τους και τις προτάσεις που έχουν γίνει. Άποψή μου είναι ότι, πέραν των άλλων και μόνον που ήλθε στο προσκήνιο και δόθηκε δημοσιότητα στο <<Ξαναγυρίστε στο Φανάρι>> είναι θετικό.
Δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος και την τεράστια υποβάθμιση της περιοχής αλλά, συγχρόνως, ανοίγει και τη συζήτηση για τις τεράστιες δυνατότητες αυτής της ιστορικής περιοχής.
ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
Όμως δεν πρέπει να υπάρχουν γενικότερες αυταπάτες. Ούτε η Πολιτεία μπορεί να εξαντλεί το ενδιαφέρον της μόνον σε βραβεία και σε μικρές χρηματοδοτήσεις και χωρίς να υπάρχουν ολοκληρωμένα , σοβαρά και μακροχρόνια προγράμματα. Ενώ την ίδια ώρα οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις σε έργα και δράσεις να πάνε αλλού… Ούτε, την ίδια ώρα, είναι σωστό το παραμικρό να αποτελεί ευκαιρία για προπαγάνδα σε τοπικό επίπεδο.
Γιατί η Καρδίτσα είναι τελευταία σε όλους σχεδόν τους τομείς. Ενώ το Φανάρι θα έπρεπε να είναι πολύ ψηλά, τουλάχιστον, σε θέματα προβολής, ιστορίας , επισκεψιμότητας και τουριστικής ανάδειξης
Το θέμα δεν είναι πολιτικό ή κομματικό αλλά το Φανάρι και η ευρύτερη περιοχή έχει τεράστιες, ανεκμετάλλευτες δυνατότητες και θα μπορούσε να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη σε μία νέα αναπτυξιακή προσπάθεια
Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΕΤΑΙ
Δόθηκαν βραβεία για τον Τουρισμό και τιμώμενη ήταν η Θεσσαλία αλλά στο σχεδιασμό της Θεσσαλίας για Τουρισμό και Ιστορία ( Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Τουρισμού Πολιτισμού ) η διαδρομή ξεκινά από τον Αλμυρό, Μικροθήβες, διέρχεται από τους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και καταλήγει Τρίκαλα, Θεόπετρα και Μετέωρα, ενώ εξαιρείται ο νομός ( Περιφερειακή Ενότητα) Καρδίτσας.
Έτσι τα εκατομμύρια από σχετικά προγράμματα πάνε μόνον εκεί…και όλα αυτά για χρόνια.
Είναι απίστευτο και όμως αληθινό. Την ίδια ώρα που αναφέρονται στην ανάπτυξη του τουρισμού στη Θεσσαλία, σε συνδυασμό και με πολιτιστικά στοιχεία σταματούν την διαδρομή , τον οδικό χάρτη, στα Μετέωρα και την Θεόπετρα. Ενώ θα μπορούσε να επεκταθεί και μέχρι τον δήμο Ιθώμης και το μυκηναϊκό μνημείο Γεωργικό- Ξυνονερίου σε συνδυασμό με την λίμνη Πλαστήρα και τον πανέμορφο ορεινό όγκο.
ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΣ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Για το θέμα, συγκεκριμένα, του τουρισμού, της ιστορίας και του πολιτισμού η ευρύτερη περιοχή έχει τεράστιες δυνατότητες. Από την αρχαία Ιθώμη της Μυκηναϊκής εποχής και κατόπιν της κλασικής περιόδου, συνεχώς, μέχρι σήμερα, το πανέμορφο Φρούριο και το λόφο, τον τόπο θυσίας του Αγιομάρτυρα και Εθνομάρτυρα Σεραφείμ, την γενέτειρα του Γεωργίου Καραισκάκη του κορυφαίου ήρωα της Επανάστασης του 1821, και τη σπηλιά που γεννήθηκε, τα πανέμορφα χωριά και τοπία.
ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Αλλά και άμεσα, σήμερα, χρειάζονται επείγουσες παρεμβάσεις στο Φρούριο ( εσωτερικός φωτισμός, τουαλέτες, φυλλάδια ενημερωτικά, βελτίωση δρόμου πρόσβασης, πινακίδες κλπ σε πρώτη φάση). Δεν είναι δυνατόν ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ιθώμης( με βάση την απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας) και ο επισκέψιμος χώρος του Φρουρίου( του Υπουργείου Πολιτισμού) το 2025 να μην έχει δρόμο πρόσβασης σε λεωφορεία, να μην έχει ενημερωτικά φυλλάδια, ούτε καν χώρους υγιεινής για το κοινό. Επίσης απαιτούνται χρηματοδοτήσεις και άμεσες λύσεις σε θέματα που σχετίζονται με την αγγειοπλαστική και την μεγάλη παράδοσή της στο Φανάρι, το παλαιό και νεότερο Σχολεία, τον σιδηροδρομικό σταθμό, τον επαρχιακό δρόμο στο τμήμα από Κόμπελο μέχρι Καππά και πολλά άλλα σε πρώτη φάση.
Υπάρχουν ζητήματα και προτάσεις για όλους τους τομείς και χρειάζονται αξιόλογες χρηματοδοτήσεις, που σήμερα κατευθύνονται σε άλλες περιοχές. Επίσης απαιτείται μακροχρόνιος, υλοποιήσιμος, σχεδιασμός.