«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΝΕΑ»
Αν και τα τελευταία χρόνια δυστυχώς εξοικειωθήκαμε στο άκουσμα αρνητικών ειδήσεων για τον τόπο μας (πλημμύρες, απώλεια ζωών και περιουσιών κ.α.), οι Καρδιτσιώτες δίπλα από την ευχή για ένα ευτυχέστερο έτος, προσδοκούν και σε ελπιδοφόρα γεγονότα.
Πράγματι αν ανατρέξουμε στο έτος 2020 έως σήμερα, τόσο σε τοπικό επίπεδο με τα πλημμυρικά φαινόμενα όσο και σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο με τις απανωτές κρίσεις, ο κόσμος της Καρδίτσας δεν πέρασε ημέρες με ευχάριστες ειδήσεις, που θα ανέτρεπαν την αίσθηση της στασιμότητας που επικρατεί στο Νομό.
Κυρίως βιώσαμε την ανασφάλεια, το φόβο για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, περικυκλωμένοι από ζητήματα που ζητούν λύσεις και τάχιστες διεξόδους, μα όλο και κάπου ή κάπως κωλυσιεργούν με κύριο χαμένο την Καρδίτσα. «Χρόνια πολλά, με καλά νέα»: αυτή η φράση λοιπόν, η ευχή όπως θα λέγαμε, που τόσο πολύ τη χρειαζόμαστε, η οποία όμως εξαρτάται κι από διάφορους παράγοντες.
Είτε είναι από τη θωράκιση (;) του τόπου εφόσον και αν επιτευχθεί, είτε από την ελπίδα ανατροπής του επισφαλούς σήμερα σκηνικού στη γεωργία. Αισιόδοξες ειδήσεις δε γνωρίζουμε που ή με ποιον τρόπο θα τις αναζητήσουμε. Η σιγουριά όμως, μπορεί μόνο να επανέλθει αν κλείσουν οι «πληγές» των πλημμυρών με την ολοκλήρωση των αποκαταστάσεων, την έναρξη κατασκευής φραγμάτων όπου έχουν κριθεί κρίσιμης σημασίας, όπως και με το οδικό και πολύπαθο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Ωστόσο ακόμη κι αν προσμένουμε την έναρξη όλων αυτών των εργασιών, όλο και κάποιο εμπόδιο φέρνει νέες καθυστερήσεις, νέες παρατάσεις που εντέλει ακυρώνουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί fast track διαδικασιών και έγκαιρων κινήσεων. Οι προκλήσεις στη Θεσσαλία μεγεθύνονται δυστυχώς διαρκώς.
Όσο και αν λαμβάνουν χώρα συναντήσεις και συσκέψεις μεταξύ επιστημόνων και τοπικών πολιτικών προσώπων που αφορούν τη λειψυδρία, τις πλημμύρες, την καταπονημένη γεωργία ή την ερήμωση του κάμπου, οι διαπιστώσεις τους δύσκολα βρίσκουν αντίκρισμα στα προγράμματα των αρμόδιων Υπουργείων. Όταν μάλιστα αυτό γίνεται, η δράση για παρεμβάσεις έρχονται αφότου έχει γίνει το… κακό.
Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί του Νομού μιλούν αισιόδοξα για την τακτοποίηση τρέχοντων θεμάτων στο Νομό Καρδίτσας από εδώ και στο εξής, ότι εισερχόμαστε θεωρητικά σε μια «φάση αλλαγής» και πως τα δεινά τα έχουμε αφήσει πίσω. Ωστόσο, ο νους μας κάνει μελλοντικά σχέδια, υποθέτοντας ότι υπάρχει διαθέσιμος χρόνος μετά τα σοβαρά «χτυπήματα» που δεχθήκαμε από τις θεομηνίες.
Μόνο όμως που δεν ισχύει αυτό το σκεπτικό, καθώς η φύση όπως έχουμε πολλάκις επισημάνει, δεν ρωτάει το ανθρώπινο είδος για το μέγεθος της σφοδρότητας που προκαλεί, ούτε βέβαια προειδοποιεί ποιά περιοχή θα κινδυνεύσει στο μέλλον. Αισιόδοξα νέα: πώς μπορούμε άραγε να τα βρούμε ή μάλλον να τα φέρουμε στον τόπο μας;
Θα έρθουν από ανθρώπους που θα μας εκπλήξουν θετικά από πρωτοβουλίες και έργα τους; Πρόκειται για έργα υποδομών και υπηρεσιών που υπολείπεται σοβαρά η Καρδίτσα σε αυτά έως σήμερα; Μπορούμε άραγε να συγκρατήσουμε την εύφορη εικόνα της πόλης όπως ήταν στις γιορτές, δίχως να βασιζόμαστε σε αυτές τις μοναδικές εξάρσεις; Αυτά είναι τα ερωτήματα από έναν Καρδιτσιώτη, σε μια περίοδο που η περιοχή του δεν μοιάζει τούτη τη στιγμή ελκυστική…