Στην καλλιέργεια παιδαγωγικής και την άσκηση πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της τέχνης της κοινωνικής γλυπτικής, εστίασε η βιωματική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στο Αμφιθέατρο του κτιρίου Α’ του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού στο πλαίσιο του Βιομετασχηματισμού.

Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα» ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, ανέφερε ότι ήταν μία ξεχωριστή εκδήλωση με θέμα την κλιματική αλλαγή και τον ρόλο της τέχνης του γλυπτού στην αντιμετώπισή της.

«Έπειτα από τις εισηγήσεις και τα βιωματικά σεμινάρια, φοιτητές δημιουργούν κάτι πρωτότυπο που σχετίζεται με τον άνθρωπο και την κλιματική αλλαγή, ένα γλυπτό με βάση το ξύλο. Θα κοσμεί τις εγκαταστάσεις του τμήματος και ίσως να τοποθετηθεί κατόπιν συνεννόησης με το Δήμο σε κάποιο σημείο της πόλης», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, η κ. Νάντια Αγγελούλη, Παιδαγωγός θεάτρου και μέλος της ομάδας «Βιοσχηματισμός» δήλωσε ότι οι φοιτητές μέσω των εισηγήσεων και των δημιουργικών δράσεων ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον. «Αποτελεί μία καινοτόμα δράση, έχει ενδιαφέρον και τα διδάγματα πηγαίνουν από τους ενήλικες προς τα παιδιά».

Επιστήμονες προχώρησαν σε διαλέξεις με κύριο αντικείμενο την κατανόηση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και τις δράσεις που χρειάζεται να λάβει ο άνθρωπος για την καταπολέμησή της. Οι διακεκριμένοι επιστήμονες εστίασαν στο ρόλο που διαδραματίζει η βιοποικιλότητα στην ισορροπία των οικοσυστημάτων, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων διαδραστική διάλεξη με θέμα την περιβαλλοντική πολιτική εκπαίδευση και τέχνη, μελέτη του κοινωνικού γλυπτού και του γλυπτού παιχνιδιού ως εργαλεία περιβαλλοντικού μετασχηματισμού. Επίσης, οι επισκέπτες της ημερίδας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικό εργαστήρι και ομαδική κατασκευή κοινωνικού γλυπτού με περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου Βιομετασχηματισμός μέσα από μορφές Τέχνης με την Χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου (Φυσικό Περιβάλλον – Καινοτό- μες Δράσεις) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού «Δίχως Ωμέγα» και τη συμμετοχή του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού.