H ποιότητα και η μοναδικότητα αποτελούν δύοανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των αγροδιατροφικών προϊόντων τηςΘεσσαλίας. Πρόκειται γιαχαρακτηριστικά τα οποίασε συνδυασμό με τη σημαντική αγροτική και κτηνοτροφική παράδοση και τηνεμπεδωμένη γνώση – τεχνογνωσία στον πρωτογενή τομέα, καθώς και τιςκλιματικές/εδαφικές ιδιαιτερότητες, διαμορφώνουντις προϋποθέσεις για τηνμετατροπή του Θεσσαλικού διαμερίσματος σετόπο παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Παράλληλα η Θεσσαλία σύμφωνα με αστοιχείατης ΕΛΣΤΑΤ για το 2019,διακρίνεται, τόσο στην παραγωγή πρώτης ύλης(πρώτη σε πρόβειο γάλα),όσο και στην παραγωγήτυριού (πρώτη περιφέρειαμε 40% της παραγωγήςμαλακού τυριού), καθώςκαι στη φυτική παραγωγήμε την πρώτη θέση μεταξύτων λοιπών περιφερειώντης Ελλάδας στο σκληρόσιτάρι και το κριθάρι.
ΣτηΘεσσαλία επίσης καλλιεργείται το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας σε βαμβάκι και ντομάτα.Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η πλήρηςστήριξη της πολιτείας καιτων τοπικών φορέων μέσααπό μια ολιστική προσέγγιση που αφορά τον αγροδιατροφικό πλούτο στηΘεσσαλία. Κι αυτό διότι οιανατιμήσεις στην ενέργεια, που συμπαρέσυραντο λειτουργικό κόστος τωναγροτικών εκμεταλλεύσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων, έχουνοδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο.
Τη μοναδικότητα τωναγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας αλλά και τους τρόπους με τους οποίουςμπορεί να αναδειχθεί καινα αξιοπιοηθεί εξετάζειέρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων τηςΓΣΕΒΕΕ.
Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του «Νέου Αγώνα»













