H ποιότητα και η μοναδικότητα αποτελούν δύο ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των αγροδιατροφικών προϊόντων της Θεσσαλίας. Πρόκειται για χαρακτηριστικά τα οποία σε συνδυασμό με τη σημαντική αγροτική και κτηνοτροφική παράδοση και την εμπεδωμένη γνώση – τεχνογνωσία στον πρωτογενή τομέα, καθώς και τις κλιματικές/εδαφικές ιδιαιτερότητες, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την μετατροπή του Θεσσαλικού διαμερίσματος σε τόπο παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Παράλληλα η Θεσσαλία σύμφωνα με αστοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019, διακρίνεται, τόσο στην παραγωγή πρώτης ύλης (πρώτη σε πρόβειο γάλα), όσο και στην παραγωγή τυριού (πρώτη περιφέρεια με 40% της παραγωγής μαλακού τυριού), καθώς και στη φυτική παραγωγή με την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι.

Στη Θεσσαλία επίσης καλλιεργείται το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας σε βαμβάκι και ντομάτα. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η πλήρης στήριξη της πολιτείας και των τοπικών φορέων μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που αφορά τον αγροδιατροφικό πλούτο στη Θεσσαλία. Κι αυτό διότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, που συμπαρέσυραν το λειτουργικό κόστος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων, έχουν οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο.

Τη μοναδικότητα των αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναδειχθεί και να αξιοπιοηθεί εξετάζει έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του «Νέου Αγώνα»