Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λευκορωσία, η Ρωσία άρχισε τη μετεγκατάσταση τακτικών πυρηνικών όπλων της.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε την Πέμπτη (25/05) ότι η μετεγκατάσταση ορισμένων τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ρωσία στην Λευκορωσία έχει ήδη αρχίσει, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία με την στενή της σύμμαχο Λευκορωσία νωρίτερα την ίδια μέρα για την αποθήκευση των πυρηνικών κεφαλών σε ειδική εγκατάσταση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μηνός.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν νωρίτερα αυτό το έτος να αναπτύξουν μέρος του τακτικού πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας στη Λευκορωσία.

Το ΝΑΤΟ είχε χαρακτηρίσει “επικίνδυνη και ανεύθυνη” την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση, σημειώνοντας:

“Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας”.

Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε σχολιάσει ως “ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια”.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, η Ουκρανία είχε ζητήσει την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.

Πηγή: news247