Ηλίας Ελευθεροχωρινός: Η νέα ΚΑΠ οδηγεί σε διατροφική ανασφάλεια την Ευρώπη

Τι επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής Γεωπονικής του ΑΠΘ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ

Μεγάλοι χαμένοι από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από την 1η Ιανουαρίου του 2023, είναι οι αγρότες του Μεσογειακού νότου, ενώ ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικές καλλιέργειες για τη χώρα μας, όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, μηλοειδή, ελιά και αμπέλι, από την εφαρμογή του «Green Deal» της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας» που εισηγείται τον περιορισμό των δραστικών σε εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα κατά 50%, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Τα παραπάνω υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή «Θεσσαλών Γη» ο ομότιμος καθηγητής Γεωπονικής του ΑΠΘ Ηλίας Ελευθεροχωρινός. Ο καθηγητής αναρωτήθηκε πως εξυπηρετείται ο στόχος της νέας ΚΑΠ για ασφαλή τρόφιμα και διατροφική επάρκεια στην Ευρώπη, όταν πέρα από τη μείωση δραστικών ουσιών καταπολέμησης των εχθρών των καλλιεργειών, υπάρχει η πρόβλεψη και για τη μείωση των λιπασμάτων κατά 20%, ενώ έχουμε και δραστικές περικοπές στις επιδοτήσεις σε ότι αφορά την ενιαία ενίσχυση (το «τσεκ»).

«Το 2050 ο πληθυσμός της γης σύμφωνα με μετριοπαθείς προβλέψεις θα είναι 10 δισεκατομμύρια, από τα 7,5 δις σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερη αγροτική γη να καλλιεργήσουμε , αφού η αύξηση του πληθυσμού σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη αστικοποίηση, ενώ θα πρέπει να θρέψουμε επιπλέον 2,5 δις ανθρώπους. Η επισιτιστική ανασφάλεια λοιπόν είναι πιθανό να μας οδηγήσει σε λύσεις όπως τα μεταλλαγμένα και οι κυτταρικές καλλιέργειες, ή το συνθετικό κρέας, το οποίο ήδη αρχίζει να εμφανίζεται στις ΗΠΑ και ήδη εταιρείες που προσφέρουν συνθετικό κοτόπουλο ή χοιρινό έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» σημείωσε ο κ. Ελευθεροχωρινός.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του «Νέου Αγώνα»