Ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί το θεσσαλικό λόμπι

Η παρουσία Τσιάρα , Κέλλα στο ΥΠΑΑΤ γεννά ελπίδες

Ο ανύπαρκτος χωροταξικός σχεδιασμός στην Ελλάδα και
η υπερσυγκέντρωση πλούτου και δραστηριοτήτων στην Αθήνα, χωρίς καμία σκέψη για περιφερειακή ανασυγκρότηση, , είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες της υπανάπτυξής της, της φτωχοποίησης των πολιτών, της νέας μετανάστευσης των «λαμπρών μυαλών» (brain drain) και εντέλει της κατρακύλας της στους δείκτες της ΕΕ, μετά τη χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Όσο και αν ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό εξέπεμψε μήνυμα ότι δεν τον ενδιαφέρει η γεωγραφική εκπροσώπηση στο νέο κυβερνητικό σχήμα αλλά η αποτελεσματικότητα των προσώπων η πικρή αλήθεια είναι πως τα διάφορα τοπικά «λόμπι» που αποκτούν μεγαλύτερη ισχύ γύρω από ένα υπουργικό γραφείο βοηθούν μια περιοχή να αναπτυχθεί ή το αντίθετο καταδικάζουν περιοχές στην περιθωριοποίηση όταν δεν εκπροσωπούνται αυτές στην κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ογκολογικό Κέντρο που κατασκευάζεται στο νοσοκομείο Λαμίας, αντί του πανεπιστημιακού
στη Λάρισα, χωρίς να διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και σίγουρα ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε ο τωρινός υπουργός Υποδομών και στην προηγούμενη κυβέρνηση υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που είναι βουλευτής Φθιώτιδας.

Η αλήθεια είναι πως στη Θεσσαλία τις προηγούμενες δεκαετίες
η παρουσία ισχυρών πολιτικών όπως οι αείμνηστοι Θόδωρος Αναγνωστόπουλος και Δημήτρης Σιούφας από την Καρδίτσα και
ο Γιώργος Σουφλιάς από τη Λάρισα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να προχωρήσουν σημαντικά έργα στην περιοχή μας όταν ήταν υπουργοί στις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή.

Ολοκληρώθηκε το φράγμα Σμοκόβου, προχώρησε το πιο σημαντικό έργο για τη Θεσσαλία της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο (φράγμα Συκιάς και σήραγγα εκτροπής στη Δρακότρυπα), έγινε η σχολή αστυφυλάκων, προχώρησε η διείσδυση του αγωγού Φυσικού Αερίου στη Δυτική Θεσσαλία και μπήκαν οι βάσεις για τον Ε-65. Με την παρουσία του Σπύρου Ταλιαδούρου ως υφυπουργού Παιδείας ιδρύθηκαν νέα τμήματα ΤΕΙ στην Καρδίτσα, επί υφυπουργού Γεωργίας Δημήτρη Σωτηρλή προχώρησε η ίδρυση του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου και ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα κ.α.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται έργα υποδομών στην Κρήτη ύψους 3,5 δις ευρώ όπως δήλωσε πρόσφατα πριν τις ευρωεκλογές επισκεπτόμενος την Κρήτη ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ypodomes.gr», όπου μόνο
η κατασκευή του ΒΟΑΚ κοστίζει πάνω από 2 δις ευρώ.

Στη Θεσσαλία ο ίδιος υφυπουργός δήλωσε ότι τα έργα αποκατάστασης των υποδομών τα οδικά ανέρχονται στα 900 εκατομμύρια ευρώ και του σιδηρόδρομου στα 500 εκατομ. ευρώ (που αφορούν και το δίκτυο όλης της χώρας), αλλά τα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή για παράδειγμα του φράγματος Μουζακίου όπου ήδη υπάρχει έτοιμη η προμελέτη, δεν περισσεύουν σε αυτή τη φάση. Προφανώς γιατί κατά δήλωση του ιδίου του υφυπουργού η Κρήτη συνεισφέρει περισσότερα στο ΑΕΠ (λόγω τουρισμού) από ότι η Θεσσαλία. Είναι θέμα προτεραιοτήτων λοιπόν ,αλλά και λόμπι που στη μεν Κρήτη είναι ισχυρό στη δε Θεσσαλία ανύπαρκτο θα προσθέταμε κι ας συνεισφέρει εξίσου στο ΑΕΠ η περιοχή μας σε αυτό που ονομάζουμε πραγματική οικονομία (πρωτογενής παραγωγή, βιομηχανία τροφίμων)

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός πρόσφατα επισκεπτόμενος τη Λάρισα και πιο πριν το Μουζάκι είχε αναφέρει ότι το συνολικό κόστος αποκατάστασης της Θεσσαλίας θα ανέλθει στα 3 δις ευρώ, ενώ στην Κρήτη “τρέχουν” έργα 3,5 δις ευρώ. Χωρίς καμία διάθεση τοπικισμού, αντιπαραθέτουμε τα νούμερα και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

Συμπερασματικά χωρίς να θέλουμε να φορτώσουμε επιπλέον βάρος στους ώμους των δύο Θεσσαλών πολιτικών του Κώστα Τσιάρα και του Χρήστου Κέλλα που ορκίστηκαν χθες αναλαμβάνοντας το πιο νευραλγικό για την περιοχή μας και την τοπική οικονομία υπουργείο, αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης, ευελπιστούμε πλέον ότι για έργα όπως τα μεσαία φράγματα της Θεσσαλίας, πέραν του Αχελώου, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ωρίμανσης και δημοπράτησής τους.

Έτσι και οι πολίτες της Θεσσαλίας θα νιώσουν ασφαλείς από πλημμύρες και οι αγρότες μας θα έχουν προοπτική να παραμείνουν στον τόπο τους. Ήρθε η ώρα λοιπόν να ενεργοποιηθεί το θεσσαλικό λόμπι για να μπορέσει αν ανασυνταχτεί η περιοχή μας.

«Ν.Α»