Ισραήλ-Χαμάς: 13 όμηροι και 39 κρατούμενοι απελευθερώνονται τελικά σήμερα – Καθυστερεί η διαδικασία

Άλλαξαν τα δεδομένα για την ανταλλαγή. Η Χαμάς θα απελευθερώσει τελικά 13 Ισραηλινούς όμηρους και το Ισραήλ 39 Παλαιστίνους κρατούμενους. Γιατί καθυστερεί η διαδικασία.

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά από τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για τετραήμερη εκεχειρία. Η συμφωνία ορίζει, επίσης, την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έναντι 150 Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, στη διάρκεια αυτών των ημερών.

Η Χαμάς αναμένεται να αφήσει ελεύθερους 13 Ισραηλινούς ομήρους σήμερα, Σάββατο (25/11), με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων, δήλωσε το απόγευμα ο Ολιβιέ Ράφοβιτζ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Νωρίτερα σήμερα, αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωναν ότι έλαβαν από την Χαμάς έναν κατάλογο με τα ονόματα 14 ομήρων που θα απελευθερώνονταν σήμερα.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλείται η εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι η ισραηλινή πλευρά άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση 14 ομήρων σήμερα σε αντάλλαγμα 42 Παλαιστινίων κρατουμένων. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν και η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα προχωρήσει με την προγραμματισμένη απελευθέρωση 13 ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση, καθώς η διαδικασία απελευθέρωσης της δεύτερης ομάδας Ισραηλινών ομήρων είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα στις 16:00, ενώ στη συνέχεια το ισραηλινό ειδησεογραφικό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε πως η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 17:00. Προς το παρόν, η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Γιατί καθυστερεί η διαδικασία ανταλλαγής

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να καθυστερήσουν τον δεύτερο γύρο της απελευθέρωσης των ομήρων, μέχρι το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη βόρεια Γάζα.

Λίγο νωρίτερα, μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωση «ξεκίνησε να παραδίδει τη δεύτερη ομάδα» των ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση των Ταξιαρχιών δεν επιβεβαιώνει αυτήν την εκδοχή.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι όμηροι δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στον Ερυθρό Σταυρό.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο BBC ότι η καθυστέρηση της παράδοσης των ομήρων σήμερα το βράδυ οφείλεται στις παραβιάσεις του Ισραήλ της συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας εμποδίζοντας τα συμφωνηθέντα φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα.

Είπε ότι το Ισραήλ επέτρεψε μόνο σε τρία φορτηγά από τα 100 να φτάσουν στη βόρεια Γάζα.

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πετώντας drones πάνω από τη νότια Γάζα. Το Ισραήλ αρνείται ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας, λένε ισραηλινές πηγές στο BBC.

Χθες, Παρασκευή (24/11), οι πρώτοι 24 όμηροι που άφησε ελεύθερους η Χαμάς, 13 υπήκοοι Ισραήλ, 10 Ταϊλάνδης κι 1 Φιλιππίνων, έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Αιγύπτου, ενώ 39 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης επέστρεψαν σπίτια τους.

Μέχρι στιγμής η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας τηρείται.

Σημειώνεται πως η μεγαλύτερη ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή από την έναρξη του πολέμου που μετέφερε καύσιμα, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες εισήλθε στη Γάζα την Παρασκευή, ενώ ο IDF αναφέρει ότι αναμένονται 200 ​​φορτηγά σήμερα.

Πιθανή παράταση της εκεχειρίας για μία ή δύο ημέρες

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει λάβει “θετικά μηνύματα” από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές».

Ωστόσο, ένας Ισραηλινός ανώτερος αξιωματούχος, που συμμετέχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel χαρακτήρισε «γελοίες» και «ψευδείς» τις αναφορές για παράταση της εκεχειρίας.

Στο Ισραήλ αντιπροσωπεία του Κατάρ για την εφαρμογή της συμφωνίας

Μια ολιγομελής αντιπροσωπεία από το Κατάρ έφτασε σήμερα στο Ισραήλ με στόχο να διασφαλίσει τη συνέχιση τήρησης της συμφωνίας μεταξύ εβραϊκού κράτους και Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και για κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ένα καταριανό ιδιωτικό αεροσκάφος, που μετέφερε τα μέλη της καταριανής αντιπροσωπείας, προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Λάρνακα, μετέδωσε το δημόσιο ισραηλινό δίκτυο Kan.

Ένας διπλωμάτης με γνώση της επίσκεψης επιβεβαίωσε την άφιξη της αντιπροσωπείας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

Ένας από τους διπλωμάτες, μέρος της καταριανής αντιπροσωπείας, τόνισε ότι η ομάδα μετέβη στο Ισραήλ για να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ομαλά. Αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς – καθώς και με μεσολαβητές στη Ντόχα.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος θεωρούνται σημαντικοί μεσολαβητές στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το Κατάρ διατηρεί στενές και εκτεταμένες επαφές με την ισλαμιστική οργάνωση, αν και η χώρα του Κόλπου δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Ελεύθεροι 24 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Χθες, Παρασκευή (24/11), στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους (13 Ισραηλινούς, 10 Ταϊλανδούς και έναν Φιλιππινέζο) ενώ λίγο μετά, με την άφιξή τους στο Ισραήλ, άρχισε και η απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο κομβόι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ενώ οι συγγενείς των ομήρων δεν έκρυβαν την αγωνία και τη συγκίνησή τους.

Η στιγμή της απελευθέρωσης της πρώτης ομάδας ισραηλινών ομήρων καταγράφηκε σε βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς. Ένας ένας παραδόθηκαν στα χέρια των ανθρώπων του Ερυθρού Σταυρού σε όλα τα στάδια της μεταφοράς τους.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου παρακολούθησε τη διαδικασία από το γραφείο του, μαζί με τους συνεργάτες του, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Πανηγυρισμοί επικράτησαν και στη Δυτική Όχθη για τους 39 κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας από τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, μπήκαν 137 φορτηγά την πρώτη μέρα με ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που θα γίνεται για όλη τη διάρκεια της κατάπαυσης. Ήταν η μεγαλύτερη σε μέγεθος βοήθεια από την αρχή του πολέμου.

Πηγή: news247