Η επίτευξη της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Νομού Καρδίτσας και της Θεσσαλίας απασχολεί έντονα κυρίως τους πληγέντες, όπως και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες των «Daniel» και «Elias». Το κυριότερο που επισημαίνουν επανειλημμένα οι Καρδιτσιώτες είναι η επαναφορά της ασφάλειας, συναίσθημα που έχει χαθεί έπειτα από τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουμε βιώσει στην περιοχή.
Εργασίες αποκατάστασης και καθαρισμού ρευμάτων και ποταμών έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλία και τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κώστα Τέλιο, ο οποίος σημειώνει πως κάθε εργολαβία έχει πάρει τον δρόμο της για να υλοποιηθεί όπου έχουν εντοπιστεί σοβαρά και δυσεπίλυτα ζητήματα.
Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Θεσσαλία» και την εκπομπή «Πρωινό Μαγκαζίνο» ο κ. Τέλιος, αναφέρθηκε στην πορεία των έργων αποκατάστασης στο Νομό Καρδίτσας ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ντάνιελ». Αρχικά είπε ότι ανάλογα με τη χρηματοδότηση που λαμβάνει η Περιφέρεια από την κυβέρνηση, γίνονται και αντίστοιχες παρεμβάσεις όπου θεωρείται ότι είναι σημαντικό να γίνουν. «Τα χρήματα δεν είναι της Περιφέρειας, αλλά στέλνονται από την κεντρική διακυβέρνηση. Κάνουμε τις παρεμβάσεις όπου κρίνουμε ότι είναι απαραίτητες βάσει της τεχνικής υπηρεσίας, όπως και καθαρισμούς. Το διάστημα των οκτώ μηνών προχωρήσαμε σε αρκετές αποκαταστάσεις αναχωμάτων. Το έχουμε δείξει με συχνές επισκέψεις στα αναχώματα, τα ποτάμια. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ήρθε από κοντά για να δει τις αποκαταστάσεις των ζημιών που γίνονται στα ποτάμια και σε διάφορα αναχώματα. Στόχος να πετύχουμε την ασφάλεια ώστε να μην κινδυνεύουν οικισμοί και χωριά. Εξαρτάται και από την χρηματοδότηση που μας παρέχουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τέλιος.
Σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, εντοπισμός θέσεων για τα έργα υδρονομίας
Αναφερθείς στα πιο δύσκολα σημεία όπου χρήζουν περαιτέρω προσοχής για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού, ο κ. Τέλιος τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει οργανώσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει καθαρισμούς και αποκατάσταση αναχωμάτων. «Από τώρα ξεκινάει, τα έργα δηλαδή πέρασαν από Περιφερειακό Συμβούλιο και Περιφερειακή Επιτροπή. Έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ό,τι γυρίζει από το Συνέδριο, οι εργολάβοι ξεκινούν και κάνουν άμεσα την αποκατάσταση, τον καθαρισμό των ποταμών και των αναχωμάτων. Τα δύσκολα σημεία είναι κυρίως στον Παλαμά, στη θέση «Σταυρός». Στους ποταμούς Ενιπέα και Φαρσαλίτη υπάρχουν δύο μεγάλες εργολαβίες, όπου εντάσσεται σε αυτές και ο καθαρισμός τους και η αποκατάσταση των αναχωμάτων τους. Θα ξεκινήσουν, πρόκειται για γραφειοκρατική διαδικασία που χρειάζονται κάποιο χρόνο. Δεν έχουμε ένα μαγικό ραβδί να τα κάνουμε δια μαγείας μέσα σε μία ημέρα, αλλά ξεκινούν και σε πολλά άλλα σημεία εργαζόμαστε συγχρόνως», πρόσθεσε.
Σχετικά με την υλοποίηση έργων υδρονομίας σε διαφορετικά σημεία στη Θεσσαλία και την Π.Ε. Καρδίτσας, ο κ. Τέλιος υπογράμμισε τη σημαντική λειτουργίας τους στη συγκράτηση του νερού στις ορεινές περιοχές. «Κάναμε μια πολύ καλή, σημαντική δουλειά όπου εντοπίσαμε θέσεις και σημεία που πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Γι’ αυτές έχουμε βγάλει και ένα κοστολόγιο, αλλά πάντα εξαρτάται όπως είπαμε πριν, από τα χρήματα που στέλνει η κεντρική διακυβέρνηση», συμπλήρωσε.
Κυκλικοί κόμβοι και δρόμος Δέλτα – Καρδίτσα
Ερωτηθείς για την πορεία των εργασιών σε κυκλικούς κόμβους και το δρόμο Καρδίτσα – Δέλτα ο κ. Τέλιος είπε πως έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εδώ και αρκετό διάστημα στον κυκλικό κόμβο Λάρισας – Καρδίτσας, στο πλαίσιο νέων τεσσάρων κόμβων που αναμένεται να γίνουν στην Περιφερειακή Ενότητα. «Πρόκειται για τον κόμβο στην Ιτέα, όπου οι εργασίες προχωρούν στο συγκεκριμένο σημείο, με τον κόμβο να παίρνει σταδιακά μορφή γεγονός που το παρατηρούν καθημερινά οι διερχόμενοι οδηγοί. Έπειτα παίρνουν σειρά και οι κόμβοι στην Αστρίτσα, στο Ερμήτσι και την Ματαράγκα. Όσον αφορά το μεγάλο έργο του δρόμου Καρδίτσας – Δέλτα, όπου οι εργασίες είναι σε εξέλιξη, ο κ. Τέλιος είπε ότι προχωράει και ευελπιστεί πως θα ολοκληρωθεί.