Στη μεγάλη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους ελέγχους για τα τρόφιμα, και γενικά στη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, αναφέρθηκε ο Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα και τον αντιπρόεδρο Ιδομενέα Μαρκάκη, σχετικά με τις δράσεις και τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί.
Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα η συνέχιση και η περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων και εξέφρασε την πρόθεσή του να έχει ο φορέας ακόμα πιο επιδραστικό ρόλο. «Αντιλαμβάνεστε ότι ήταν ελάχιστη υποχρέωση μου να σας επισκεφτώ και να ενημερωθώ. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμος οργανισμός ο ΕΦΕΤ και για το λόγο αυτό πρέπει να στηριχθεί η λειτουργία του». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην έγκριση του κονδυλίου για τα δύο νέα εργαστήρια του ΕΦΕΤ, το οποίο θα φτάσει το 1.000.000 ευρώ. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη», σχολίασε ο Κ. Τσιάρας και προσέθεσε ότι «στόχος μας είναι ο ΕΦΕΤ να γίνει περισσότερο λειτουργικός. Θα ιεραρχήσουμε τις ανάγκες και θα βρούμε τις βέλτιστες λύσεις», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Τα στοιχεία των ελέγχων
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί από τον ΕΦΕΤ.
Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ , δια των Περιφερειακών του Διευθύνσεων, κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2022 έως 31.12.2022, διενήργησε συνολικά 10.495 ελέγχους σε εγκαταστάσεις τροφίμων (ή 10.518 συμπεριλαμβάνοντας και 23 ελέγχους που διενεργήθηκαν από την Κεντρική Υπηρεσία). Το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων και ειδικότερα το 75% ήταν τακτικοί έλεγχοι, το 6% προήλθε από καταγγελίες, το 2% από διατροφικά περιστατικά και το 17% ήταν επανέλεγχοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και το 2023 ο αριθμός των ελέγχων θα είναι περίπου ίδιος.
Επίσης, το 2022 εκπονήθηκαν από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΕΤ (Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων & Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτών) 7 προγράμματα δειγματοληψίας και ανάλυσης και ανατέθηκαν προς υλοποίηση στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις ξεκίνησαν την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, είτε αυτοτελώς, είτε κατανέμοντας μέρος αυτών σε συναρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Ελήφθησαν συνολικά 658 δείγματα επί συνόλου 940.
Ο Υπουργός συναντήθηκε και με εκπροσώπους των εργαζομένων με τους οποίους συζήτησε πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία του ΕΦΕΤ.