Σε αλαλούμ εξελίχτηκε η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο την περασμένη Τετάρτη με αποτέλεσμα να υπάρχει οργή στον αγροτικό κόσμο σε όλη τη χώρα.

¨Όπως αναφέρει στη «Θεσσαλία τηλεόραση» ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας η καταβολή αυτών των ψίχουλων από την κυβέρνηση αφού τελευταία χρονιά το 2016 πριν καταργηθεί η επιστροφή του ΕΦΚ δίνονταν 180 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες με πετρέλαιο στο 1.10 ευρώ το λίτρο και τώρα 70 εκατομμύρια με πετρέλαιο στα 2 ευρώ το λίτρ, εξελίχτηκε σε ένα πρωτοφανές φιάσκο για τούτο το ΥΠΑΑΤ σκέπτεται να προχωρήσει σε διορθωτική πληρωμή.

Άλλοι αγρότες δεν πήραν καθόλου χρήματα και τώρα καλούνται να βρουν χαρτιά για να πληρωθούν ενώ το υπουργείο διατεινόταν ότι θα ήταν μία απλή εφάπαξ διαδικασία, άλλοι έλαβαν πολύ λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Στο βαμβάκι για παράδειγμα κάποιοι πληρώθηκαν με 4,5 ευρώ το στρέμμα, κάποιοι με 6 και κάποιο με 5 ευρώ το στρέμμα

Επίσης ο Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής αναφέρθηκε και στο «ψέμα της κυβέρνησης», όπως το χαρακτήρισε προς την πανελλαδική των μπλόκων ότι είτε θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα είτε θα μειωθεί κατά 80%. Η μείωση στα τιμολόγια του καλοκαιριού ήταν 50 με 60% , ενώ το αγροτικό κίνημα ζητά αγροτικό ρεύμα φθηνό χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τέλος ο κ. Τζέλλας αναφέρθηκε και στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην καλλιέργεια βαμβακιού στην περιοχή του παλαμά καθώς τα χωράφια κρατάνε νερό και τα καρύδια αρχίζουν να σαπίζουν.

Ζητούν να γίνει εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν για τις άκαιρες βροχοπτώσεις όχι όμως με τα 45 επτά το κιλό, αλλά με τα 95 λεπτά που τώρα υπογράφουν συμβόλαια προπώλησης με τα εκκοκκιστήρια οι αγρότες, γιατί αυτό συνιστά αδικία με δεδομένο ότι το κόστος παραγωγής φέτος με λιπάσματα, πετρέλαιο και ρεύμα στα ύψη φέτος έχει διπλασιαστεί. Για τούτο κατέληξε χρειάζεται αλλαγή του κανονισμού