Κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς, σπουδαστές, αλλά και σε γονείς να συμμετάσχουν στην αυριανή κινητοποίηση ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στο νομοσχέδιο για την τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση απηύθυναν ΕΛΜΕ και Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.
Η αυριανή κινητοποίηση θα λάβει χώρα στην κεντρική πλατεία στις 12 η ώρα, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που πραγματοποιούν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι.
Κατά τη συνέντευξη τύπου, μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, κ. Αλέξης Φυτσιλής, η Γενική Γραμματέας του ΣΕ.Π.Ε., κ. Σόνια Κοζιού, αλλά και ο κ. Τάσος Γκαραγκάνης, μέλος του ΣΕΠΕ. Μετά τη συνέντευξη, ακολούθησε συζήτηση των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με σπουδαστές των πανεπιστημιακών τμημάτων της πόλης.
Πιο αναλυτικά, οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ ανέφεραν ότι μετά τα τρένα, το ρεύμα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, την υγεία, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων. «Η δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματική – κερδοσκοπική λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ, θα συμπαρασύρει τα δημόσια πανεπιστήμια στην υποβάθμιση της ποιότητας και των παροχών, για να εξοικονομηθούν χρήματα.
Μετά τα τρένα, το ρεύμα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, την υγεία, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει
στην ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων», σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισαν, «η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων θα επιβάλει τη λειτουργία με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στα δημόσια Πανεπιστήμια, θα περικόψει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση. Θα επιβάλει ένα βαθύτερο αυταρχικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας, όπου ελεύθερο θα είναι μόνο το κέρδος και θα εξοβελίζονται οι κοινωνικές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα. Τα «μη κρατικά» Πανεπιστήμια δεν γίνονται για να επαναπατριστούν οι 40.000 φοιτητές του εξωτερικού αλλά για να συνειδητοποιήσει ο λαός πως οι σπουδές πληρώνονται και πως «ό,τι πληρώνει παίρνει». Έτσι, θα είναι πιο εύκολη η επιβολή διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, όπως έχουν ήδη επιβληθεί στις μεταπτυχιακές σπουδές. Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση
στοχεύοντας στην παραπέρα αποθάρρυνση της νεολαίας από την προοπτική των σπουδών, στη βίαιη ώθησή της στο φτηνό μεροκάματο της μισοδουλειάς – μισοζωής. Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των ΕΠΑΛ, βάζοντας λουκέτο σε ολόκληρα σχολεία, τινάζοντας στον αέρα οργανικές θέσεις συναδέλφων, προχωρώντας στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για μια ακόμα αντι-μεταρρύθμιση», υπογράμμισαν μεταξύ άλλων.
Ποιά τα αιτήματα
– Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους
– Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
– Να μην περάσει το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.
– Ενιαία πτυχία που να εμπεριέχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα, ενάντια στον
κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση
– Δουλειά για όλους/ες – δουλειά με δικαιώματα.