Καμία ουσιαστική απάντηση δεν πήραν οι Θεσσαλοί αγρότες από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, στον οποίο έθεσαν τα αιτήματά τους, στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου για τις καταστροφές από την πλημμύρα του Σεπτέμβρη.
Οι αγρότες δεν έλαβαν ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα για άμεση και στο 100% αποκατάσταση των ζημιών από την πλημμύρα, ούτε χρονοδιάγραμμα και απαντήσεις για αποζημίωση στο πάγιο κεφάλαιο, σε εξοπλισμό και δενδροκαλλιέργειες.
Οι αγρότες ζήτησαν να μην γίνει αλλαγή χρήσης γης και η Θεσσαλία να μείνει παραγωγική.
Έργα
Φαίνεται ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας, εκτίμησαν οι αγρότες και ζήτησαν να ενημερωθούν σύντομα και αναλυτικά για το σχέδιο των Ολλανδών.
Πρωθυπουργός
Ακόμη, οι αγρότες έθεσαν ξανά και τα δίκαια αιτήματα τους για μείωση του κόστους παραγωγής. Απαίτησαν από τον πρωθυπουργό αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση του ποσού της επιστροφής φόρου και για το ηλεκτρικό ρεύμα να είναι στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα, καθώς ήδη έχει πέσει στα 8 λεπτά στην αγορά και είναι χαμηλότερη από τα 9,3 λεπτά που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για τα επόμενα 2 χρόνια.
«Οι αγροτικές κινητοποιήσεις καθόλη τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, ήταν κατά κανόνα κόσμιες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ως επί το πλείστον, συμφωνούμε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια. (…) Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Αντιλαμβάνομαι ότι στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενή μας συνάντηση έχει προχωρήσει η συζήτηση στην οποία λαμβάνουμε υπόψη και τις απόψεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ, για το αγροτικό πετρέλαιο. (…) Η επιστροφή να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και αποτελεσματική», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε όλα όσα αφορούν τις αποζημιώσεις από την κακοκαιρία Daniel. Πριν από λίγο είχαμε και μία πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Θεσσαλίας σχετικά με τα σημαντικά έργα υποδομής και αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν στην περιοχή, εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι αγρότες διεκδικούν
λύσεις και όχι συμπάθεια
Παίρνοντας το λόγο και απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας σημείωσε πως «στις μεγάλες κινητοποιήσεις αναδείχθηκε το δίκαιο των αιτημάτων το οποίο αναγνωρίσατε κι εσείς, αλλά θέλουμε και λύσεις. Εκεί διαφωνούμε, δεν είμαστε ικανοποιημένοι». Ενδεικτικά ανέφερε ότι σήμερα το οικιακό ρεύμα κινείται σε μια τιμή 8,3 λεπτά την κιλοβατώρα, «οπότε το αίτημα για πλαφόν στα 7 λεπτά πρέπει να το ξαναδείτε».
Σε ότι αφορά την πλημμύρα, ο Ρίζος Μαρούδας ανέφερε πως «έξι μήνες μετά έχουν γίνει λίγα πράγματα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες», δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα, τις αποκαταστάσεις των αναχωμάτων και τις αποζημιώσεις. Υπογράμμισε πως υπάρχουν περίπου 350.000 στρέμματα στη Θεσσαλία που δεν θα καλλιεργηθούν (τα μισά από αυτά στη λίμνη Κάρλα), είτε γιατί είναι πλημμυρισμένα, είτε λόγω της διάβρωσης του εδάφους. «Πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήματος για να σταθούν στα πόδια τους οι αγρότες, να μπορέσουν να ζήσουν και ήρθαμε να σας μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην Θεσσαλία διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματά μας», ανέφερε.
«Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε επίλυση των αιτημάτων. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές λύσεις το επόμενο διάστημα και να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας, σε διαφορετική περίπτωση και πάλι θα είμαστε στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας, γιατί μόνο μέσα από την πίεση, μέσα από τον αγώνα μας, μέσα από τη μαζική συμμετοχή μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ρίζος Μαρούδας.