Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος: Σε ισχύ οι δασμοί του Τραμπ σε δεκάδες οικονομίες – Στο 104% για την Κίνα

Containers are stacked at the Port of Los Angeles ,Wednesday, April 2, 2025, in Los Angeles. (AP Photo/Damian Dovarganes)

Οι τιμωρητικοί δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δεκάδες οικονομίες τέθηκαν σε ισχύ σήμερα Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών άνω του 100% κατά των κινεζικών προϊόντων, εντείνοντας δραματικά τον καταστροφικό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Μετά την επιβολή σαρωτικών δασμών 10% που έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια οικονομία από τότε που τέθηκαν σε ισχύ το Σαββατοκύριακο, οι τιμές στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες από εξαγωγείς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ιαπωνία αυξήθηκαν περαιτέρω στις 12.01 π.μ. (0401 GMT) της Τετάρτης.

Η Κίνα, ο κορυφαίος οικονομικός αντίπαλος της Ουάσινγκτον αλλά και σημαντικός εμπορικός εταίρος, έχει πληγεί περισσότερο, με τους δασμούς που επιβλήθηκαν στα προϊόντα της από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο να φτάνουν πλέον το εντυπωσιακό 104%.

Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για «προσαρμοσμένες συμφωνίες» με τους εμπορικούς εταίρους, με τον Λευκό Οίκο να λέει ότι θα δώσει προτεραιότητα σε συμμάχους όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Ο κορυφαίος εμπορικός αξιωματούχος του Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε επίσης στη Γερουσία ότι η Αργεντινή, το Βιετνάμ και το Ισραήλ ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν προσφερθεί να μειώσουν τους δασμούς τους.

Ο Τραμπ δήλωσε σε δείπνο με συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους την Τρίτη το βράδυ ότι οι χώρες «πεθαίνουν» για να κάνουν μια συμφωνία. «These countries are calling us up kissing my ass» είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά το Πεκίνο δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης, υποσχόμενο να πολεμήσει έναν εμπορικό πόλεμο «μέχρι τέλους» και υποσχόμενο αντίμετρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του. Οι ανταποδοτικοί δασμοί της Κίνας ύψους 34% στα αμερικανικά προϊόντα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι η πολιτική του θα αναζωογονήσει τη χαμένη παραγωγική βάση της Αμερικής, αναγκάζοντας τις εταιρείες να μετεγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως πολλοί ειδικοί σε θέματα επιχειρήσεων και οικονομολόγοι αμφισβητούν το πόσο γρήγορα -αν ποτέ- μπορεί να γίνει αυτό, προειδοποιώντας για υψηλότερο πληθωρισμό καθώς οι δασμοί αυξάνουν τις τιμές.

Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εισπράττουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα» από τους δασμούς.

Η Κίνα «θέλει να κάνει συμφωνία»

Αρχικά παρουσίασε έναν πρόσθετο δασμό 34% στα κινεζικά προϊόντα. Αλλά αφού η Κίνα αντέδρασε με τον δικό της δασμό του ίδιου ποσού στα αμερικανικά προϊόντα, ο Τραμπ πρόσθεσε έναν ακόμη δασμό 50%. Συνυπολογίζοντας τις υφιστάμενες εισφορές που επιβλήθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αυτό θα ανέβαζε τη σωρευτική αύξηση των δασμών για τα κινεζικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρίας του Τραμπ στο 104%.

Ο Τραμπ επέμεινε ότι η μπάλα ήταν στο γήπεδο της Κίνας, λέγοντας ότι το Πεκίνο «θέλει να κάνει μια συμφωνία, πάρα πολύ, αλλά δεν ξέρει πώς να την ξεκινήσει».

Αργά την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν «πολύ σύντομα» έναν σημαντικό δασμό στα φαρμακευτικά προϊόντα. Ξεχωριστά, ο Καναδάς δήλωσε ότι οι δασμοί του σε ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές αυτοκινήτων θα τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη.

Η Κίνα «έχει αυτοπεποίθηση»

Αφού τρισεκατομμύρια, σε αξία μετοχών, εξανεμίστηκαν από τα παγκόσμια χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες, οι αγορές στην Ασία άνοιξαν και πάλι πτωτικά την Τετάρτη, με το Χονγκ Κονγκ να σημειώνει πτώση άνω του 3% και τον ιαπωνικό Nikkei να βυθίζεται κατά 2,7%. Οι αγορές συναλλάγματος γνώρισαν επίσης καταστροφές, με το γουόν της Νότιας Κορέας να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 2009 αυτή την εβδομάδα.

Το γουάν της Κίνας υποχώρησε επίσης σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς η κεντρική τράπεζα του Πεκίνου προχώρησε σε αποδυνάμωση του γουάν την Τετάρτη για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, με το West Texas Intermediate να κλείνει κάτω από τα 60 δολάρια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2021.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να κατευνάσει τις εντάσεις, με την επικεφαλής του μπλοκ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προειδοποιεί κατά της επιδείνωσης της εμπορικής σύγκρουσης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ. Τόνισε τη σταθερότητα για την παγκόσμια οικονομία, παράλληλα με «την ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση», ανέφερε ένα κείμενο της ΕΕ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός είπε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η χώρα του μπορεί να αντέξει την καταιγίδα, λέγοντας ότι «είναι απολύτως βέβαιη για τη διατήρηση μιας σταθερής και υγιούς οικονομικής ανάπτυξης».

Η ΕΕ, την οποία ο Τραμπ έχει επικρίνει πικρά για το δασμολογικό της καθεστώς, ενδέχεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα την απάντησή της στις νέες εισφορές 20% που αντιμετωπίζει.

Σε αντίποινα για τις αμερικανικές εισφορές χάλυβα και αλουμινίου που τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο μήνα, η ΕΕ σχεδιάζει δασμούς έως και 25% σε αμερικανικά προϊόντα που κυμαίνονται από σόγια έως μοτοσικλέτες, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το AFP.

«Προσαρμοσμένες συμφωνίες»

Οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street έκλεισαν χαμηλότερα την Τρίτη, με τον ευρείας βάσης S&P 500 να σημειώνει πτώση 1,6%.

Σε ένα δημόσιο σημάδι τριβής για τους δασμούς, ο βασικός σύμμαχος του Τραμπ, ο Έλον Μασκ, χαρακτήρισε τον ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου για το εμπόριο Πίτερ Ναβάρο ως «πιο ηλίθιο και από ένα σάκο τούβλα».

Ο Μασκ, ο οποίος έχει δηλώσει την αντίθεσή του στην εμπορική πολιτική του Τραμπ, χτύπησε αφού ο Ναβάρο περιέγραψε την εταιρεία του Tesla ως “ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων” που θέλει φθηνά ξένα εξαρτήματα.

Προειδοποιούν κινεζικά εμπορικά επιμελητήρια

Πολυάριθμα κινεζικά εμπορικά επιμελητήρια εκδηλώνουν από την 5η Απριλίου τη σθεναρή αντίθεσή τους στη μονομερή επιβολή “ανταποδοτικών δασμών” από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, εκφράζουν την ουσιαστική υποστήριξή τους στην κινεζική κυβέρνηση για τη λήψη όλων των απαραίτητων αντιμέτρων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν εμπορικά επιμελητήρια εισαγωγών και εξαγωγών από πολυάριθμους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και όσων τομέων σχετίζονται με την υφαντουργία, τα τρόφιμα, τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τα ηλεκτρονικά, τα ελαφρά βιομηχανικά αγαθά, τα φάρμακα, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως επίσης, τα μέταλλα, τα ορυκτά και τα χημικά.

Απορρίπτοντας την πρόσφατη κλιμάκωση στην επιβολή δασμών που αποτελεί ακραία παραβίαση των κανόνων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου σύμφωνα με κινεζικά εμπορικά επιμελητήρια, το Κινεζικό Επιμελητήριο Εμπορίου Εισαγωγών και Εξαγωγών για Μηχανολογικό Εξοπλισμό και Ηλεκτρονικά Προϊόντα προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες μονομερούς εμπορικού προστατευτισμού θα αποσταθεροποιήσουν την ομαλότητα του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πλήξουν εταιρικά, αλλά και καταναλωτικά συμφέροντα, ενώ θα προκαλέσουν αστάθεια και στις βιομηχανικές εφοδιαστικές αλυσίδες.

Πηγή: AFP