Στη συνεδρίαση της Τρίτης η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα αποφασίσει εάν πρέπει να γίνεται και 5η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε όσους έχουν ήδη πραγματοποιήσει την 4η δόση.
Αυτό ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα για την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων και τις οδηγίες προς τους πολίτες για την 4η δόση.
Αν και θεωρείται δεδομένο ότι κάποιοι περίμεναν ένα πιο ενισχυμένο και επικαιροποιημένο εμβόλιο, τα μέλη της εθνικής επιτροπής θα ανακοινώσουν σήμερα, Tρίτη, μετά από τη συνεδρίαση τους, τις ομάδες εκείνες που θα πρέπει να εμβολιαστούν και με 5η δόση.
Να σημειώσουμε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για τα επικαιροποιημένα εμβόλια αναφορικά με την 4η δόση (δεύτερη αναμνηστική δόση) άνοιξε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 14, Σεπτεμβρίου.
Προτεραιότητα έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, παιδιά 12 έως 15 ετών με αυξημένο κίνδυνο κάποιων ασθενειών, άτομα που διαμένουν σε μονάδες αυξημένης φροντίδας, οι φροντιστές αυτών, άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα και άτομα σε ανοσοκαταστολή.
Η κόπωση των εμβολιασμών
Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε μετά από σχετική ερώτηση και στην κόπωση των διαδοχικών εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι πράγματι υπάρχει, ωστόσο μετά από την πάροδο τριών μηνών η ανοσία φθίνει, εξήγησε, και άρα πρέπει να γίνεται και η αναμνηστική δόση.
Ερωτηθείσα για έναν ετήσιο εμβολιασμό, η ίδια επισήμανε ότι «δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, είναι τόσο ρευστή η επιδημιολογία, ενώ και οι πλέον ειδικοί επιστήμονες δεν τολμούν να συνηγορήσουν σε κάτι τέτοιο».
«Ισχύει πάντα ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που έχουμε», πρόσθεσε η καθηγήτρια, αναφερόμενη στο γεγονός ότι πράγματι πολλοί άνθρωποι αναμένουν το «καλύτερο» εμβόλιο.
Πάντως, προς ώρας, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα ή μη της δεύτερης αναμνηστικής δόσης.
Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν με τα νέα σκευάσματα
Αναλυτικά όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου σύμφωνα με τον ΕΜΑ:
– Τα νέα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 και άνω και οι συστάσεις καθορίζονται από κάθε χώρα ανάλογα με τα δεδομένα που επικρατούν.
– Προορίζονται για αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά την συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον πρώτο εμβολιασμό.
– Χορηγούνται τουλάχιστον 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό ή νόσηση. Διευκρινίστηκε επίσης ότι όσοι έχουν κάνει τη τελευταία δόση πριν από τρεις μήνες, θα μπορούν να κάνουν τη δόση με το επικαιροποιημένο. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν το βασικό σχήμα και να ακολουθήσει το επικαιροποιημένο.
– Προτεραιότητα έχουν άτομα με σοβαρό κίνδυνο σοβαρής νόσησης δηλαδή, (άτομα ηλικίας άνω 60 ετών, ηλικίας 12-15 ετών σε ομάδες αυξημένου κινδυνου, άτομα που διαμένουν σε μονάδες ηλκιωμένων, άτομα που διαβιούν με άτομα σε ανοσοκατοστολή και φροντιστές ατόμων αυξημένου κινδύνου από νόσηση με κορωνοϊό).
– Θα υπάρξουν και άλλοι τύποι εμβολίων στο άμεσο μέλλον για τη μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών και ενίσχυση της ανοσίας.
«Ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θανάτους. Όμως η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας και η εμφάνιση μεταλλάξεων υπαγόρευσαν την ανάγκη νέων εμβολίων», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Ξεκινούν την Τετάρτη οι εμβολιασμοί με τα νέα σκευάσματα
Οι πολίτες θα μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους εμβολιασμού της αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον, στην πλατφόρμα που άνοιξε την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση της Δευτέρας σημείωσε ότι τα δυο εμβόλια, της Pfizer και της Moderna για τη χρήση των οποίων γνωμοδότησε ο ΕΜΑ, αποτελούν την προσαρμοσμένη έκδοση των αρχικών εμβολίων και ότι είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων της Όμικρον.
Όπως είπε, επιδιώκεται αύξηση των επίπεδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και άρα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις 1,2 και 5 της Όμικρον, ενώ ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί και με τα προηγούμενα, δηλαδή ήπιες.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η Ελλάδα έχει παραλάβει τα επικαιροποιημένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την υποπαραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και ότι τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου άνοιξε στο emvolio.gov.gr η πλατφόρμα των ραντεβού για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού για την αναμνηστική δόση με αυτά τα εμβόλια, με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες.
Παράλληλα εξήγησε ότι το βασικό σχήμα εμβολιασμού θα γίνεται με τα αρχικού τύπου εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.
Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια μπορούν, αν θέλουν, να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 12η θέση από 27 της ΕΕ σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.
Σε ερώτηση του CNN Greece εάν οι 500.000 πολίτες που έχουν πραγματοποιήσει την β’ αναμνηστική δόση είναι μικρή μάζα, ο κύριος Θεμιστοκλέους απάντησε ότι δεν είναι μικρός αριθμός, καθώς βρισκόμαστε στην 10η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ.
Πηγή:cnn.gr