•Μιλούν στον «Νέο Αγώνα» δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Στην έναρξη ενός επιδημιολογικού κύκλου μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου μπορεί να οδηγήσει σε μια περιοχή ο αυξημένος πληθυσμός κοινουποειδών και ο υπερπληθυσμός πτηνών όπως είναι τα κοράκια.
Τα κουνούπια αποτελούν τον κύριο τρόπο μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου στον άνθρωπο. Την ίδια ώρα, τα πτηνά θεωρούνται δεξαμενή του ιού στη φύση. Διαδραματίζουν ρόλο στην εισαγωγή αλλά και στη διατήρηση του ιού σε μία περιοχή, μέσα από έναν κύκλο όπου κουνούπια μολύνονται από πτηνά και μετά μολύνουν άλλα πτηνά. Ο κύκλος αυτός μπορεί να συμπεριλάβει και τον άνθρωπο μέσω των κουνουπιών.
Γι’ αυτό και τα κουνούπια πρέπει να αποτελέσουν το κύριο μέλημα στην εξάλειψη των κινδύνων μόλυνσης του ανθρώπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια στην περιοχή μας και τη Θεσσαλία. Παρότι και πέρυσι υπήρχε υπερπληθυσμός κορακοειδών στην Καρδίτσα και συγκεκριμένα στο Παυσίλυπο, δεν καταγράφηκε κρούσμα του ιού στην περιοχή.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί προβλέψει ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και φέτος. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η έναρξη του φετινού καλοκαιριού βρίσκει την περιοχή με πολλά στάσιμα νερά εξαιτίας των βροχοπτώσεων, στα οποία ο πληθυσμός των κουνουπιών πολλαπλασιάζεται.
Για το θέμα αυτό, ο «Νέος Αγών» μίλησε με δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
τους κ. Γιώργο Βαλιάκο και Περικλή Μπίρτσα.
Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών