Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον ιό της γρίπης Η1Ν1 καταγράφηκε στο Νοσοκομείο Καρδίτσας για φέτος. Αφορά έναν 50χρονο άνδρα, ο οποίος διακομίσθηκε από τα Τρίκαλα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Ο 50χρονος εισήχθη με συμπτώματα γρίπης και ύστερα από τις απαραίτητες εξετάσεις που έγιναν, εξακριβώθηκε από το ιατρικό προσωπικό ότι πρόκειται για τον ιό της γρίπης Η1Ν1.

Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Κώστας Αθανασίου, τόνισε πως το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, καθώς και έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι ενδεικτικά ότι η χώρα μας μπήκε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης και επικρατών είναι ο τύπος Α(Η1Ν1), το λεγόμενο και πανδημικό στέλεχος.

Από την αρχή της δραστηριότητας της γρίπης μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου ελέγχθηκαν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ συνολικά 688 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 66 ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 55 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, με τα 16 να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 39 στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Μέχρι στιγμής τέσσερις άνθρωποι πέθαναν από τη γρίπη τύπου Α.

Ο ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Λοιμοξιολόγος ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ακόμη και τώρα, καθώς, η γρίπη είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Μάλιστα σημείωσε ότι τα τέσσερα άτομα που πέθαναν ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και ήταν ανεμβολίαστα.

Επίσης, συστήνει σε όποιον παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης ακόμη και αν έχει κάνει το εμβόλιο, να πάει σε γιατρό.