Λ. Αυγενάκης: Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ζημίας για απώλεια φυτικής και ζωικής παραγωγής

Ενημέρωση έγινε το απόγευμα στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον Κλαδάρχη Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγο Θανάση Μπαλάφα και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη.

«Οι συμπολίτες στις πληγείσες περιοχές να αισθάνονται ασφαλείς γιατί η πολιτεία είναι παρούσα. Στη Θεσσαλία ενεργοποιούμε κάθε εθνικό ή ευρωπαϊκό πόρο. Πετύχαμε την αποτροπή υγειονομικού κινδύνου από τα νεκρά ζώα.» δήλωσε ο Υπουργός. Παρόμοια ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού εν καιρώ ειρήνης δεν έχει ξαναϋπάρξει, ανέφερε.
Ο αρμόδιος Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βετσεκόβσκι θα επισκεφτεί τη Θεσσαλία την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.

«Έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί (ταφή ή αποτέφρωση) περίπου 70.000 νεκρά ζώα και περίπου 110.000 πτηνά, ενώ υπάρχουν ακόμη 13 μονάδες στις οποίες δεν έχει υπάρξει δυνατότητα προσέγγισης».

Όσον αφορά το φυτικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 18.226 δηλώσεις ζημιών ενώ για το ζωικό κεφάλαιο 1.352 δηλώσεις για νεκρά ζώα και 904 δηλώσεις μελλισσοσμίνη.
Ο Υπουργός έδωσε εντολή στον ΕΛΓΑ να παραταθεί η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζημιάς για απώλεια φυτικής παραγωγής μέχρι και τη 13η Οκτωβρίου και για τις δηλώσεις για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, υποδομών και γεωργοτεχνικού εξοπλισμού μέχρι και την 20η Οκτωβρίου. Δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου γίνονται δεκτές έως και την 30η Σεπτεμβρίου.

Η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να καταβληθεί το τελευταίο 10ήμερο του Οκτωβρίου.
Ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή θα εξαρτηθεί από το χρόνο ολοκλήρωσης των δηλώσεων από τους παραγωγούς.
«Θα καταβάλλουμε σε πρώτη φάση τουλάχιστον 100 εκατομμύρια για να καλύψουμε τις αποζημιώσεις». Οι παραγωγοί των κλάδων που έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας για εξαίρεση ασφάλισης της παραγωγής τους (χοιροτρόφοι, πτηνοτροφοι κλπ) θα λάβουν ενίσχυση από το αγροτικό αποθεματικό του 2023.

Σε ότι αφορά την απώλεια μηχανολογικού εξοπλισμού, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι αποζημιώνεται από την κρατική αρωγή. Καθημερινά επιχειρούν 3 κλιμάκια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που συλλέγουν δείγματα για εδαφολογικές αναλύσεις, ενώ έχουν ήδη ληφθεί 707 δείγματα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να είναι άκρως ενθαρρυντικές.

Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη 28/9 δειγματοληψίες στον Παγασητικό Κόλπο. Μακροσκοπικοί έλεγχοι σε αλιεύματα της περιοχής τα έχουν κρίνει κατάλληλα για κατανάλωση.

Ο ΕΦΕΤ από 18/9- 26/9 έχει διενεργήσει 168 επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης. Οι επιθεωρήσεις ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και δε βεβαιώθηκαν πρόστιμα.
Επίσης δόθηκε εντολή για κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων στην περιφερειακή ενότητα της Λάρισας, μόνο στα πλημμυρισμένα αγροτεμάχια, υπό την επίβλεψη της ΔΑΟΚ.
Επιπλέον αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής από εκπροσώπους μελισσοκομικών συλλόγων από τις 4 περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας.

Με εντολή του Υπουργού, θα δοθεί 6μηνη παράταση στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΠΑΑ και αυξημένη μοριοδότηση στα επόμενα προγράμματα σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Έβρο και Ρόδο.