«Λάμπρος Μαργαρίτης» ονομάστηκε το αμφιθέατρο του υπ. Δικαιοσύνης

Το όνομα του αείμνηστου καθηγητή Ποινικού Δικαίου του Α.Π.Θ (που κατάγονταν από τα Βραγκιανά) Λάμπρου Μαργαρίτη, φέρει από την 21η Μαρτίου 2023 η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα τελετή ονοματοδοσίας του αμφιθεάτρου του υπουργείου Δικαιοσύνης ως ελάχιστος φόρος τιμής στον αείμνηστο καθηγητή που απεβίωσε αδόκητα στις 22 Νοεμβρίου 2022.

Στην τελετή ονοματοδοσίας του αμφιθεάτρου «Λάμπρος Μαργαρίτης», η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία της οικογένειας του εκλιπόντος (η σύζυγός του Λίλιαν και ο γιος του Δημήτρης), ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή του Λάμπρου Μαργαρίτη, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου.

«Ο Λάμπρος Μαργαρίτης δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας, αλλά το έργο του, η φιλοσοφία του, η στάση ζωής του, είναι ζωντανές να αποτελούν πηγή έμπνευσης στην οποία θα ανατρέχουν με ασφάλεια οι νέες γενιές ποινικολόγων και οι εφαρμοστές του δικαίου δικαστές και εισαγγελείς. Δεν μπορούμε πλέον να τον συμβουλευτούμε, έχουμε όμως ως οδηγό τις αντιλήψεις του, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες όχι μόνο στην εθνική νομοθεσία αλλά και στα πανεπιστημιακά του συγγράμματα, που αποτελούν στο σύνολο τους μια διαχρονική παρακαταθήκη για το νομικό μας πολιτισμό», τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε: «Η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή μεταξύ μας».

Ο στενός φίλος του αποβιώσαντος καθηγητή αρεοπαγίτης Χρήστος Νάστας και ο πρώην αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπος Βουρλιώτης, αναφέρθηκαν στο πλούσιο διδακτικό και συγγραφικό έργο του Λάμπρου Μαργαρίτη, στο σπάνιο ήθος και την αψεγάδιαστη διαδρομή του.

Ο κ. Νάστας επισήμανε ότι ο Λάμπρος Μαργαρίτης συνέβαλε στο Ποινικό Δίκαιο με καθοριστικές παρεμβάσεις και ήταν πολύτιμη η συνεισφορά του και προσέθεσε ότι η πατρική η παρουσία του πλανάται στις δικαστικές αίθουσες. Ήταν λάτρης της κριτικής σκέψης και πολέμιος της αλαζονείας, τόνισε ο κ. Νάστας.