Λευκός Οίκος: Οι δασμοί στην Κίνα πλέον ανέρχονται συνολικά σε 145%

Οι δασμοί των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές ανέρχονται πλέον στο 145%, διευκρίνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο CNBC.

Σύμφωνα με όσα επιβεβαιώθηκαν από τον Λευκό Οίκο, αναφέρει το δημοσίευμα, στο ποσοστό 125% που ανακοινώθηκε την Τετάρτη προστίθεται ένα 20% που είχε επιβληθεί για τη φαιντανύλη.

Ακολουθούν οι δασμοί που βρίσκονται σε ισχύ:

  • Δασμoί 145% σε όλα τα προϊόντα από την Κίνα,
  • Δασμοί 25% που στοχεύουν αλουμίνιο, αυτοκίνητα, αγαθά από τον Καναδά και το Μεξικό που δεν υπόκεινται στη συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά,
  • Εισφορά 10% σε όλες τις άλλες εισαγωγές.

Yπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε για 90 ημέρες τους ανταποδοτικούς δασμούς σε χώρες που δεν προέβησαν σε αντίποινα, ενώ αύξησε τους δασμούς σε βάρος της Κίνας η οποία αντέδρασε ανακοινώνοντας υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Financial Times, το «πάγωμα» των δασμών αποτελεί, τον τελευταίο ελιγμό του Τραμπ μετά από την έναρξη μιας «χαοτικής εμπορικής πολιτικής» τον Ιανουάριο.

«Οι δασμοί δεν θα πέσουν κάτω από το 10%»

«Οι δασμοί που ζητεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι απίθανο να πέσουν κάτω από το 10%, οι οποίοι ισχύουν από το περασμένο Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί οικονομικών θεμάτων Κέβιν Χάσετ.

«Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι το 10% είναι το κατώτατο όριο για τους δασμούς μας. Και θα χρειαζόταν μια αξιοσημείωτη συμφωνία για να θελήσει ο πρόεδρος να πάει χαμηλότερα», είπε στο CNBC.

Όπως τόνισε ο Χάσετ, «ο πρόεδρος γνωρίζει ότι για να επιτύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές υπέρ των Αμερικανών εργαζομένων, πρέπει να ασκήσουμε επαρκή πίεση στους οικονομικούς μας εταίρους».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει προσφορές από 15 χώρες για δασμολογικές συμφωνίες και είναι κοντά στο να καταλήξει με ορισμένες από αυτές.

«Το USTR (Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου ΗΠΑ) μάς ενημέρωσε ότι υπάρχουν ίσως 15 χώρες τώρα που έχουν κάνει σαφείς προσφορές που μελετάμε, εξετάζουμε και αποφασίζουμε αν είναι αρκετά καλές για να τις παρουσιάσουμε τον πρόεδρο», είπε ο Χάσετ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Επίσης, ανέφερε ότι αναμένεται μεγάλη κινητικότητα στις εμπορικές συμφωνίες τις επόμενες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. «Αυτή είναι μια πραγματικά, πολύ γρήγορη διαδικασία τώρα που δεν ξεκινά σήμερα ή χθες. Ξεκίνησε πολύ πριν», είπε.

«Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος συμφωνιών που είναι ακριβώς κοντά στη γραμμή του τερματισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απότομη «προσγείωση» στη Wall Street, μετά την άνοδο της Τετάρτης

Στο μεταξύ, πτωτικά άνοιξε την συνεδρίαση της Πέμπτης η Wall Street με τους επενδυτές να εμφανίζονται εκ νέου προσεκτικοί μετά την «έκρηξη» που προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για «πάγωμα» 90 ημερών των υψηλών αμοιβαίων δασμών που είχε ανακοινώσει μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1.103 μονάδες, ήτοι 2,72%, στις 39.505 μονάδες, ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα σε ποσοστό 3,21% και τις 5.281 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει 3,83% φτάνοντας τις 16.469 μονάδες, με τις Big Tech όπως η Apple και η Tesla να χάνουν πάνω από 3%.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά είχε σημειώσει ένα εντυπωσιακό ράλι το βράδυ της Τετάρτης, στην μεγαλύτερη άνοδο από το 2008. Ο S&P 500 εκτινάχθηκε πάνω από το +9%, στην τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Dow Jones σημείωσε κέρδη 7,8%, την μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άλμα 12% στην δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του.

«Παράθυρο» για διαπραγματεύσεις από την Ευρώπη

Μετά την ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η ΕΕ αποφάσισε να θέσει σε αναμονή τα αντίμετρα, θέλοντας η Ευρώπη να δώσει «μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εμπορίου προχώρησε αργά το μεσημέρι σε σημαντικές διευκρινίσεις αναφορικά με την απόφαση αυτή.

Όπως δήλωσε ο Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα εμπορίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να «αναστείλει το πρώτο κύμα των προτεινόμενων αντίμετρων για το οποίο λάβαμε χθες μια ηχηρή εντολή από τα κράτη μέλη μας». Όπως είπε ο ίδιος ουσιαστικά μπαίνει παύση στη δημοσιοποίηση της νομικής πράξης που θα επέτρεπε την «έναρξη ισχύος των δασμών την επόμενη εβδομάδα. Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκιλ ξεκαθάρισε ότι «η προσέγγισή μας δεν έχει αλλάξει. Προετοιμαζόμαστε για όλα τα αποτελέσματα. Όλα είναι στο τραπέζι. Θέλουμε να μιλήσουμε με τους Αμερικανούς. Θέλουμε να πετύχουμε συμφωνίες που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές».

«Win- win» συμφωνία

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν ρωτήθηκε και για τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που συμφώνησε με την άποψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μπορεί να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία που θα είναι «win -win». Με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να συμφωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό τονίζοντας «πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία που θα είναι επωφελής και θέλουμε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό».

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν, αλλά και στις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους δασμούς, το ζήτημα των διαπραγματεύσεων μπαίνει ψηλά στη στρατηγική της Ευρώπης. Ο κ. Γκιλ ενημέρωσε σήμερα τους δημοσιογράφους ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, πριν από δύο βράδια, λίγα 24ωρα πριν από την ανακοίνωση Τραμπ. Αν και ο ίδιος δήλωσε ότι δεν προγραμματίζονται συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά τις επόμενες ημέρες, ωστόσο διαβεβαίωσε για την καλή επικοινωνία των δυο εκπροσώπων.

Ο Όλοφ Γκιλ αναφέρθηκε στους δασμούς που παραμένουν τονίζοντας πως «θα θέλαμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τους αρχικούς δασμούς τους, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πραγματικά πιο θετικές διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε συμφωνίες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ρωτήθηκε και για τις μεμονωμένες διαπραγματεύσεις που θέλουν οι ΗΠΑ με τα κράτη μέλη της ΕΕ, τονίζοντας εμφατικά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την αποκλειστική ευθύνη των διαπραγματεύσεων στον τομέα του εμπορίου. «Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και έχει κατοχυρωθεί σε συνθήκη».

Κομισιόν για αμερικανικό LNG

Τέλος, ο Όλαφ Γκιλ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Νταν Γιοργκένσεν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τους δασμούς του προέδρου Τραμπ, τονίζοντας ότι υπάρχει ως ενδεχόμενο αλλά είναι κάτι που εξετάζεται εδώ και μήνες.

«Το θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν προέκυψε ξαφνικά επειδή το ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος πριν από λίγες ημέρες. Έχουμε μιλήσει για το LNG και την ενέργεια γενικότερα ως έναν τομέα που είμαστε ευτυχείς να συζητήσουμε λεπτομερέστερα με τους Αμερικανούς από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ κέρδισε τις εκλογές τον Νοέμβριο. Έτσι, λέμε συνεχώς ότι είναι ένας από τους τομείς που μπορούμε τουλάχιστον να εξετάσουμε και να συζητήσουμε σε κάποιο βαθμό», τόνισε.

Πηγή: cnn.gr