Την ανάγκη εισαγωγής ενός προγράμματος κινήτρων για παρεμβάσεις αντισεισμικής θωράκισης στα ακίνητα που να συνδέεται με εκείνο της ενεργειακής αναβάθμισης, υπογραμμίζει ο καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) Ευθύμης Λέκκας.
Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Καρδιτσιώτης Καθηγητής, ανέφερε ότι ο ΟΑΣΠ έχει καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την εισαγωγή ενός προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων που να ενεργοποιηθεί σε άμεση σύνδεση με εκείνο του «Εξοικονομώ».
«Υπάρχουν προβληματικές κατασκευές. Το ζήτημα είναι κατά πόσο έχουμε τη διάθεση να διαθέσουμε σημαντικά κονδύλια για την αντισεισμική θωράκιση. Δεν μπορείς να θωρακίζεις ενεργειακά μια παλιότερη κατασκευή δίχως να έχει θωρακιστεί απέναντι στο σεισμό, να διαφυλαχθεί δηλαδή η στατικότητά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο κ. Λέκκας στέκεται σ΄ ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά την πρόληψη: για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη και ετοιμότητα για το σεισμό, εξοικονομούνται 7 ευρώ στην αποκατάσταση!
ο ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που οι σεισμικές δονήσεις στη χώρα ή στη γειτονιά μας «ταρακουνούν» τον εφησυχασμό, όπως ο πρόσφατος σεισμός στην Αργιθέα.

Σχολεία

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι ο κ. Λέκκας είχε βρεθεί στην Καρδίτσα στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων και ασκήσεων στις σχολικές μονάδες που διοργάνωσε ο ΟΑΣΠ με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
«Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών μονάδων της χώρας και της προστασίας των μαθητών με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Διαπιστώνουμε τα υψηλά επίπεδα κατάρτισης των εκπαιδευτικών και ενημέρωσης των μαθητών» σημείωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε: «πολλές σχολικές μονάδες στην Καρδίτσα
είναι καινούργιες και ασφαλείς. Υπάρχουν και παλιά σχολεία τα οποία προφανώς δεν είναι ετοιμόρροπα, αλλά χρειάζεται να ενισχυθούν ή να κατασκευαστούν νέα. Σε πολλές περιπτώσεις η κατασκευή ενός νέου κτιρίου έχει χαμηλότερο κόστος από την ενίσχυση κάποιου παλιού».