Στην τελική ευθεία εισέρχεται η καλλιέργεια καλαµποκιού στη χώρα, µε αρκετούς παραγωγούς να ολοκληρώνουν αυτές τις ηµέρες τον πέµπτο γύρο άρδευσης, σε συνθήκες περιορισµένης πρόσβασης σε νερά αλλά και ένα πτωτικό κλίµα στις διεθνείς αγορές.

∆εν είναι λίγοι εκείνοι που έκριναν ασύµφορο το πότισµα προς τα τέλη Αυγούστου, µιας και περιοχές στα όρια του νοµού Βοιωτίας και Φθιώτιδας, αντλούν νερά από τις γεωτρήσεις σε βάθος 300 µέτρων, κάτι αρκετά κοστοβόρο, ειδικά µετά και την ανοδική πορεία που έγραψαν οι τιµές στο πετρέλαιο, σε συνάρτηση πάντα και µε το εµπορικό κλίµα που πληρώνει µέχρι 22 λεπτά για τα περσινά αποθέµατα, όσο η νέα σοδειά διαπραγµατεύεται κοντά στην περιοχή των 215 ευρώ ο τόνος στα ευρωπαϊκά χρηµατιστήρια εµπορευµάτων. Στο µεταξύ, οι τελευταίες πράξεις για ενσιρώµατα καλαµποκιού επιβεβαιώνουν την απροθυµία της αγοράς να πληρώσει 6 λεπτά το κιλό, τιµή µε την οποία ξεκίνησε η σεζόν, µε τις διαπραγµατεύσεις να φτιάχνουν τιµή κάτω από τα 5,5 λεπτά.

Μάλιστα τα FOB στα λιµάνια του Ρήνου έχουν υποχωρήσει προς τα 216 ευρώ ο τόνος, ενώ στο Μπορντώ η σποτ τιµή διαµορφώνεται στα 222 ευρώ ο τόνος.

Παρά τα προβλήµατα στις παραγωγές κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, η σοδειά του 2023 παρουσιάζει ανάκαµψη συγκριτικά µε πέρυσι, ενώ όσο διατηρούνται ανοιχτοί διάδροµοι για τα ουκρανικά καλαµπόκια, µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η προσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά ενισχύονται καθώς πλησιάζει η περίοδος του αλωνισµού.

Όµως και σε διεθνές τοπίο, οι ανησυχίες για τις οικονοµικές προοπτικές της Κίνας αφήνουν µετέωρες τις εξαγωγές των ΗΠΑ ακόµα και αν εκεί η καλλιέργεια δοκιµάζεται από µια παρατεταµένη περίοδο ξηρασίας και υψηλών θερµοκρασιών. Στο µεταξύ, υπάρχουν αναφορές πως η Βραζιλία κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβληµα συµφόρησης στα λιµάνια της, µε τις καραβιές που κατεβαίνουν τον Αµαζόνιο µε κατεύθυνση το λιµάνι του Σάντος, να σχηµατίζουν µεγέθη που θα χαρίσουν στη χώρα της Λατινικής Αµερικής τα πρωτεία στις παγκόσµιες εξαγωγές.

Σε παγκόσµιο επίπεδο φαίνεται πάντως ότι διαθεσιµότητα σε καλαµπόκι θα υπάρχει, µε τις εκτιµήσεις του USDA να δίνουν µια παραγωγή της τάξης των 1.213 εκατ. τόνων, µε την κατανάλωση για κάθε χρήση να προσεγγίζει τους 1.200 εκατ. τόνους. Συνεπώς, τα αρχικά αποθέµατα της νέας εµπορικής περιόδου 2023-2024 θα αυξηθούν µέχρι το τέλος της, από τους 297 εκατ. τόνους σε 311 εκατ. τόνους.

Πηγή: agronews