Πολυσχιδές το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Καρδίτσα (φωτό+βίντεο)

Παρουσιάστηκε σήμερα στη εκδήλωση για την κοπή της πίτας

Το πλούσιο έργο που πρόσφεραν τη χρονιά που πέρασε σε πολλούς τομείς στελέχη και εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Καρδιτσα, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο “Κέντια” για την κοπή της πίτας του Τοπικού Τμήματος.

Δεκάδες στελέχη, εθελοντές και υποστηρικτές του τμήματος έδωσαν το παρών σε αυτή την εκδήλωση δηλώνοντας τη στήριξή τους στην προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους για την έμπρακτη βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη. Ειδικά τη χρονιά που πέρασε και την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το πέρασμα του “Ντανιελ” η προσφορά του τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Καρδιτσα ήταν μεγάλη.

Η Πρόεδρος του τοπικού τμήματος κ. Κατερίνα Νταλντάνη κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό κατά την ομιλία της στη σημερινή εκδήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: “αξίζει να αναφερθώ ξεχωριστά στο ακραίο καιρικό φαινόμενο κατά το οποίο οι εθελοντές μας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έδωσαν άμεσα το παρόν και έσπευσαν να βοηθήσουν και να συμπαρασταθούν στους συμπολίτες μας προσφέροντας τις υπηρεσίες τους πάντα στην πρώτη γραμμή των γεγονότων με αλληλεγγύη και αυταπάρνηση, για εκείνους που χρειάζονται την βοήθειά μας. Αναφέρομαι στο καιρικό φαινόμενο Daniel, που έπληξε την περιοχή μας το Σεπτέμβριο του έτους 2023, όπου μαζί με άλλους τοπικούς φορείς, ο Ερυθρός Σταυρός με τους εθελοντές του βρέθηκε στο πλευρό των πληγέντων και με επαναλαμβανόμενες επισκέψεις δόθηκε υλική και ηθική βοήθεια στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της περιοχής.

Οι δράσεις μας κατέστησαν δυνατές χάρη στην αμέριστη βοήθεια της Κεντρικής Αποθήκης του ΕΕΣ, του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Εταιρειών και Φορέων απ’ όλη της Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Έμπρακτο ενδιαφέρον επέδειξαν οι ομογενείς μας από την Σουηδία και τον Καναδά, τιμώντας μας με την εμπιστοσύνη τους και την αγάπη τους για μια ακόμη φορά.

Το Σώμα των Εθελοντών του Περιφερειακού Τμήματός μας, που κινήθηκε άμεσα μετά την εκδήλωση της καταστροφής, δραστηριοποιήθηκε στην παροχή Πρώτων Βοηθειών και ψυχοκοινωνικής στήριξης στις δομές φιλοξενίας των πλημμυροπαθών για όσο χρονικό διάστημα απαιτήθηκε. Ακολούθησε η διανομή πλέον των 600 δεμάτων με υλική βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στις πληγείσες κοινότητες, ενέργεια που επαναλήφθηκε σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των πληγέντων Δήμων (Παλαμά & Σοφάδων) του Νομού με 3000 μαθητές επωφελούμενους. Επίσης, διενεργήθηκε μια ακόμα αποστολή και διανομή υλικής βοήθειας σε 400 οικογένειες του οικισμού Μαύρικα.

Στα πεπραγμένα του τμήματος επίσης, εξέχουσα θέση κατέχουν οι υγειονομικές καλύψεις καθ’ όλο το έτος των αθλητικών αγώνων και των αθλητικών σωματείων, όπως ο ΑΣΚ (Αθλητικός Όμιλος Καρδίτσας), τα Γαλαγάλεια και ο Πλαστήριος Δρόμος. Διαχρονική είναι επίσης η παρουσία των Εθελοντών μας στα ιδρύματα της πόλης, όπως στο Γηροκομείο, στο ΚΕΠΕΠ, στο Θεοδωρίδειο Κέντρο ΑΜΕΑ Ορίζοντες, στην Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων, στα ΚΑΠΗ και στην Υπηρεσία της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Καρδίτσας.

Περαιτέρω, το Τμήμα μας δίδει πάντοτε το παρόν στις ετήσιες επετείους, στις παρελάσεις, σε τελετές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Σημαντικό και μεγάλο μέρος της προσφοράς μας καλύπτει η παρουσία μας σε σχολεία και συλλόγους για την εκμάθηση των Πρώτων Βοηθειών και την πιστοποίηση των εκπαιδευόμενων, των κανόνων υγιεινής και γενικότερα στην αναβάθμιση του επιπέδου των συμπολιτών μας σε θέματα, που αφορούν την προαγωγή της υγείας. Στο σημείο αυτό γίνεται μνεία επίσης, ότι το Τμήμα διαθέτει Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή, που βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή στη διάθεση των συμπολιτών μας. Με το Νοσοκομείο, επιπροσθέτως μας συνδέει μακροχρόνια συνεργασία, καθόσον οι εθελοντές μας ολοκληρώνουν εκεί την πρακτική άσκησή τους, ενώ έχει προηγηθεί η θεωρητική τους κατάρτιση από ιατρούς του Νοσοκομείου.

Άκρως σημαντική είναι και η υποστηρικτική και συμβουλευτική, που παρέχεται από το Τμήμα της Κοινωνικής Πρόνοιας στα πλαίσια της κοινωνικής φροντίδας σε άτομα, που χρήζουν ανάγκης, καθώς και η παροχή δεμάτων τροφίμων και ειδών υγιεινής όχι μόνο σε καταστάσεις έκτακτες, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το πολυσχιδές αυτό έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σκοπεύουμε να συνεχίσουμε σεβόμενοι τις βασικές αρχές του και δη του ανθρωπισμού, του εθελοντισμού, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας, της ανεξαρτησίας της ενότητας και της παγκοσμιότητας, ευελπιστώντας ότι θα κάνουμε περαιτέρω γνωστή τη δράση μας και θα προσελκύσουμε στους κόλπους μας νέους εθελοντές, που έχουν κοινούς στόχους και οράματα με εμάς και θα συμβάλλουν αμέριστα στην υλοποίηση των δράσεών μας”.