Υπό συνεχείς βομβαρδισμούς βρίσκεται η στρατηγική πόλη του Σεβεροντονέτσκ με τις ρωσικές δυνάμεις να τη σφυροκοπούν έντονα, καθώς η κατάκτησή της μπορεί να καθορίσει την έκβαση του πολέμου στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ο κυβερνήτης της περιοχής, Σέρχι Γκαϊντάι είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι μια μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε το Σάββατο στο εργοστάσιο χημικών Αζότ, η οποία προκλήθηκε από διαρροή δεκάδων τόνων πετρελαίου από κατεστραμμένο θερμαντικό σώμα.

Ο ίδιος πάντως επέμεινε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να έχει τον έλεγχο του εργοστασίου όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι.

«Το Αζότ δεν είναι μπλοκαρισμένο, οι μάχες συνεχίζονται στους δρόμους δίπλα στο εργοστάσιο», δήλωσε ο Σέρχι Γκαϊντάι στην ουκρανική τηλεόραση, προσθέτοντας πως αναμένει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα κάνουν κάθε προσπάθεια για να καταλάβουν την πόλη είτε σήμερα είτε αύριο, Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι ο αγώνας για τη στρατηγική πόλη μπορεί να καθορίσει την έκβαση του πολέμου στα ανατολικά της χώρας.

«Το Σεβεροντόνετσκ παραμένει το επίκεντρο της σύγκρουσης στο Ντονμπάς», είπε ο Ζελένσκι κατά τη νυχτερινή του ομιλία την Τετάρτη. «Αυτή είναι μια πολύ σκληρή μάχη, πολύ δύσκολη… Ίσως μια από τις πιο δύσκολες σε όλο αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε. «Με πολλούς τρόπους, η μοίρα του Ντονμπάς μας κρίνεται εκεί».

Ο Γκαϊντάι είπε ότι η Ουκρανία εξακολουθούσε να ελέγχει το χημικό εργοστάσιο, όπου φέρεται να έχουν καταφύγει 800 άτομα, διαψεύδοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις το έχουν υπό τον έλεγχό τους.

«Η ιστορία για τον αποκλεισμό του εργοστασίου Αζότ είναι ένα ψέμα που διαδίδεται από Ρώσους προπαγανδιστές», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ο Ρόντιον Μιρόσνικ, υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι έως και 400 Ουκρανοί μαχητές είχαν βρει καταφύγιο στο συγκρότημα εργοστασίων, οι οποίοι κρύβονται μαζί με πολίτες σε καταφύγια. Υποστήριξε ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις για την παράδοσή τους και την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων συνεχιζόταν.

«Οι μαχητές προσπαθούν να υποβάλουν απαιτήσεις, δηλαδή να τους επιτρέψουν να εγκαταλείψουν το έδαφος του χημικού εργοστασίου μαζί με τους ομήρους και να τους παρέχουμε έναν διάδρομο για να πάνε στο Λισιχάνσκ. Τέτοιες απαιτήσεις είναι απαράδεκτες και δεν θα ληφθούν υπόψη», δήλωσε ο Μιροσνικ σύμφωνα με το CNNi.

Το Σεβεροντόνετσκ βρίσκεται στην καρδιά του Ντονμπάς, μιας εκτεταμένης βιομηχανικής περιοχής στην ανατολική Ουκρανία. Η θέση του στον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς δίνει επίσης ένα πλεονέκτημα και ο έλεγχός του θα επέτρεπε στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα με την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Πηγή:cnn.gr