Μακρινές εικόνες, κι ας είμαστε δίπλα – δίπλα...

Ρότερνταμ, Ολλανδία 2023. Να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα ανήκει στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε οποιαδήποτε σύγκριση με άλλες χώρες όσο ατυχής κι αν είναι, δε νοείται να μη γίνεται.

Ιδίως όταν πρόκειται για ζητήματα ασφαλείας που στην Ελλάδα συνήθως ο πολίτης κινείται με δόση φόβου ως προς το τί θα αντιμετωπίσει σε κρατικές υποδομές που έπρεπε να είναι άκρως λειτουργικές.

Ωστόσο, μετά το δυστύχημα των Τεμπών κάθε εικόνα που έρχεται από ευρωπαϊκή χώρα, είναι γροθιά στο… στομάχι σε πόσο μεγάλο βαθμό απουσιάζουν μέτρα ασφαλείας στα μέρη μας.

Ο συνδυασμός με κατεβασμένες ράμπες στο Ρότερνταμ, κάθε πιθανή επισήμανση με φανάρια, χαρακτηριστικό ήχο και με γραμμή απαγόρευσης στο δρόμο προς τους οδηγούς (κάμερες για πρόστιμο), είναι πράγματα που αγνοούμε σχεδόν σε κάθε περιοχή στην Ελλάδα. Στην Καρδίτσα υπήρξαν φορές που οι ράμπες δεν κατέβηκαν όταν επρόκειτο να περάσει τρένο.

Ακόμη και μετά την τραγωδία των Τεμπών, δημότες τις είχαν αντικρίσει κάποια στιγμή και πάλι όρθιες. Η χαοτική δια- φορά με χώρες που θέλουμε να λέμε πως είμαστε δίπλα – δίπλα στην πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό, μας αφήνει με προβληματισμό στο πότε θα σταθούμε στα πόδια μας ως χώρα.
Δ.Γ.