Άστραψε και βρόντηξε ο τέως προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος Καρδίτσας Μωχάμεντ Νταράουσε για την υπό διαπραγμάτευση κοινοτική οδηγία σύμφωνα με την οποία «τα προϊόντα ένδυσης με βάση τον πολυεστέρα έχουν καλύτερο περιβαλλοντικό δείκτη από αυτά των φυσικών ινών, κυρίως αυτές του βαμβακιού».
«Μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια για να βλέπουμε μόνο το δένδρο για να μας πάρουν το δάσος» αναφέρει ο κ. Νταράουσε και υπογραμμίζει ότι οι πολυεστέρες είναι συνθετικές ίνες που προέρχονται από πλαστικές ύλες και είναι παράγωγα του πετρελαίου, δηλαδή μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος.
«Όταν μιλάμε κύριοι για το περιβάλλον είναι και ο άνθρωπος μέρος του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον χωρίς άνθρωπο ή άνθρωπος χωρίς περιβάλλον, είναι μια ανόητη προσέγγιση. Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τη χρήση συνθετικών και φυσικών ινών ως ένδυση για τον άνθρωπο;
Μιλάτε συνέχεια για το περιβάλλον χωρίς τον άνθρωπο, όπως λέτε και για την εισαγωγή των εντόμων στο διατροφολόγιο. Δεν θα μπω στη διαδικασία να συγκρίνω μεταξύ της χρήσης των φυσικών και συνθετικών ινών ως ένδυση για την υγεία των ανθρώπων, γιατί είναι μεγάλο και ιστορικό κεφάλαιο.
Όλα αυτά με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εξυπηρετείτε τα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών fast fashion, απαξιώνοντας τη ζωή των παραγωγών που έχουν επενδύσειζωή και χρήμα για να σας παράγουν φυσικές ίνες για φοράτε ρούχα με άνεση. Αυτοί ως άνθρωποι και παραγωγοί δεν έχουν καμία αξία;» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τέλος θέτει ένα απλό ερώτημα στους Ευρωπαίους: Ποιο επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον, η φυσική ίνα του βαμβακιού από την οποία ζουν πολλοί άνθρωποι ή ο πόλεμος στην Ουκρανία που σκοτώνει τόσους ανθρώπους; «Μήπως θέλετε να αντικαταστήσουμε τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας με φωτοβολταϊκά για κερδίσουν κάποιοι;» σημειώνει.
Κ.Π.