Τα φθηνά εισαγόμενα και νοθευμένα μέλια που κατακλύζουν την αγορά, αποτελούν «μάστιγα» για τον κλάδο της μελισσοκομίας, για το οποίο ζήτημα μίλησε εκτενώς ο καθηγητής Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ, Ανδρέας Θρασυβούλου, σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Πολιτισμού και Αντιπτέρισης «Ηλιάς», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Ιτέας.
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στη συστηματική νοθεία και την αδιαφορία των χωρών για να την περιορίσουν, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία του ανθρώπου εφόσον καταναλώνει ένας οργανισμός συστηματικά νοθευμένο μέλι. Στην αρχή της παρουσίασής του έδειξε στο κοινό τις απίστευτες ιδιότητες του φυσικού μελιού και τα οφέλη του για τον άνθρωπο, το οποίο συστηματικά υποβαθμίζεται εξαιτίας της προώθησης εισαγόμενου νοθευμένου μελιού.
Συστηματική… νοθεία δείχνουν στοιχεία της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, αυτή η πικρή αλήθεια για τους μελισσοκόμους, αλλά και η «θολή» πορεία του μελιού, αποδεικνύονται μέσα από τα αποκαλυπτικά στοιχεία που φέρνει στο φως έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέρη της οποίας παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή στην εκδήλωση. Η έρευνα μάλιστα πραγματοποιήθηκε κατά το έτος 2021 – 2022 από την Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας της Ε.Ε. Μέσα από τη σχετική λίστα για την εισαγωγή μελιού που δεν ανταποκρίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Ε.Ε., διαπιστώνεται ότι το μέλι που προέρχεται από την Κίνα φθάνει στο 100% από πλευράς νοθείας. Το ίδιο ποσοστό ισχύει και για το μέλι από τη Μ. Βρετανία και την Ινδία που κατακλύζουν την αγορά της Ευρώπης. Στη σχετική λίστα πολύ υψηλά με 80% ποσοστό νοθείας είναι η Τουρκία, έπεται η Βραζιλία με 63%, όπως και το Μεξικό με 60%. Να σημειωθεί οι τιμές διακίνησης αυτού του εισαγόμενου μελιού κινούνται ανάμεσα σε 0,85 και 2,54 ευρώ, όπως παρουσίασε στις διαφάνειες του ο κ. Θρασυβούλου.
«Υπάρχει σήμερα μια βιομηχανία παραγωγής νοθευμένου μελιού. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους σχετικά με το ποιος θα βγάλει το πιο φθηνό νοθευμένο μέλι. Παρά τους κανόνες και τη νομοθεσία της Ε.Ε., είναι απορίας άξιο πως βρίσκουν οι βιομηχανίες τον τρόπο και φέρνουν το νοθευμένο μέλι στα ράφια μας», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Θρασυβούλου.
«Εισάγουν και επανεξάγουν οι χώρες, αδιαφορούν για τη νοθεία γιατί δεν τους συμφέρει»
Σε άλλη έρευνα της Ε.Ε., είναι αξιοσημείωτο ότι η εισαγωγή του μελιού για το έτος 2021 – 2022 έφθασε στο 100% από πλευράς νοθείας στη χώρα μας. Ίδιο ποσοστό καταγράφεται και σε Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία και Ιρλανδία. Συνολικά εκείνο το έτος, το νοθευμένο μέλι έφθασε τους 700 τόνους στις ευρωπαϊκές χώρες! Στην Ε.Ε. υπάρχει νομοθεσία η οποία αναφέρει πως δεν μπορεί να περάσουν μέλι ή προϊόντα ζωικής παραγωγής αν δεν ελεγχθούν από κτηνιατρικές υπηρεσίες που πρέπει να έχουν το κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό. Πρέπει μάλιστα να συνεργάζονται με εργαστήριο της ενδοχώρας, για να εξετάζεται οποιοδήποτε προϊόντα. Έτσι, εάν κάποιο δεν ανταποκρίνεται στις κύμαινες νομοθετικές διατάξεις, να καταστρέφεται ή να επιστρέφει πίσω στις χώρες από όπου εξάγεται.
«Κι όμως αυτά τα προϊόντα (μέλι ή ζωικής παραγωγής) περνούν. Δεν εφαρμόζεται η οδηγία της Ε.Ε., διότι οι χώρες της Ένωσης εισάγουν αυτό το μέλι και το επανεξάγουν ως ευρωπαϊκό. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν τους συμφέρει να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να ελεγχθεί η νοθεία. Όποιες προτάσεις κι αν κάνουμε προς το Υπουργείο και την Ε.Ε., που ανήκουμε σε ειδικές ομάδες, οι χώρες δεν ενδιαφέρονται να περιορίσουν τη νοθεία γιατί δε τους συμφέρει.», σημείωσε εμφατικά κ. Θρασυβούλου.