Τεράστια είναι η ζημιά στην τοπική οικονομία της Λάρισας από τις συνεχείς βροχοπτώσεις του διμήνου Μαΐου Απριλίου, σε μεγάλο εύρος καλλιεργειών. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι αφενός μεν δεν καλύπτονται όλες οι ζημιές από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και αφετέρου δεν υπάρχουν οι πόροι στον οργανισμό για να δοθούν αποζημιώσεις σε όλο το εύρος σε όλη την επικράτεια.

Οι ζημιές ανέρχονται με μια πρόχειρη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και δείχνουν πολύ μεγαλύτερε από εκείνες του παγετού του 2021. Και αυτό γιατί τότε αφορούσαν μόνο τις δενδρώδεις καλλιέργειες ενώ πλέον έχουν επεκταθεί και στις αροτραίες.

Συγκεκριμένα ζημιές έχουν υποστεί τα βαμβάκια, στα οποία ε΄χουν γίνει σε πολλές περιπτώσεις επανασπορές, αλλά το πρόβλημα παραμένει ενώ οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για δροσερό Ιούνιο με βροχές δεν ευνοούν την ανάπτυξη της καλλιέργειας. Παρόμοιες ζημιές και σε καλαμπόκια, τριφύλλια όπου έχουν χαθεί δύο κοπές, σε βίκο, σε βιομηχανική τομάτα στη φακή, ενώ στα στάρια όπου σε δύο εβδομάδες ξεκινά ο αλωνισμός είναι ορατά τα προβλήματα από μυκητιάσεις που τα υποβαθμίζουν ποιοτικά και ποσοτικά. Προβλήματα σοβαρά υπάρχουν επίσης με τα καρπούζια στην περιοχή του Μακρυχωρίου.

Σε ότι αφορά τα βαμβάκια ένα επιπλέον πρόβλημα είναι η απαγόρευση δραστικών που θα τα βοηθούσαν να αναπτυχθούν εκ νέου καθώς έχουμε ήδη προσβολές και σηψηριζίες και για τούτο γεωπόνοι και παραγωγοί ζητούν εξαίρεση από τις κοινοτικές οδηγίες μιας και έχουμε μια έκτακτη κατάσταση. Ακόμη μεγαλύτερα όμως είναι τα προβλήματα στα δέντρα, καθώς έχει χαθεί η συγκομιδή στα κεράσια σε Αγιά και Τύρναβο, όπου τελευταία είχαμε και χαλαζόπτωση που έπληξε και ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και αμπέλια.

Ο καθηγητής δενδροκομίας της Γεωπονικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Νάνος επισήμανε πως το πρόβλημα στα δέντρα ξεκίνησε από τον ήπιο χειμώνα και τον άνυδρο με υψηλές αρχικά θερμοκρασίες Μάρτιο, ο οποίος ωστόσο έφυγε με παγετό που οδήγησαν σε μικροκαρπίες και ακαρπίες σε κεράσια, ακτινίδια και πυρηνόκαρπα. Στη συνέχεια ήρθαν και οι συνεχείς βροχές του διμήνου Απριλίου, Μαϊου, που έδωσαν τη χαριστική βολή. Ο Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κ. Λαγουβάρδος εξάλλου σημείωσε ότι ο Μάϊος ήταν και αρκετά βροχερός για τη Θεσσαλία και με θερμοκρασίες μικρότερες από το μέσο όρο που δεν βοήθησαν στην ανάπτυξη ή το φύτρωμα εαρινών σπορών

Μαύρη τρύπα για την τοπική οικονομία της Λάρισας οι βροχές που καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή

Το πρόβλημα είναι πως καθώς οι ζημιές έχουν επεκταθεί και σε Πέλλα,Ημαθία< Σέρρες και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα απαιτούνται επιπλέον πόροι για αποζημιώσεις, πέραν του περιορισμένου προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης ζήτησε από τον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσακίρη να θέσει το θέμα στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. ώστε να υπάρξει έκτακτη κοινοτική ενίσχυση στους πληγέντες γεωργούς της χώρας λόγω κλιματικής κρίσης.

Ήδη το έπραξαν για άλλους λόγους Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία (για την ξηρασία) και επέτυχαν έκτακτη ενίσχυση 250 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ελλάδα όμως έχει ανάγκη και από εξαίρεση στη χρήση των δραστικών για να μπορέσουν να σωθούν δυναμικές εαρινές καλλιέργειες όπως βαμβάκια και βιομηχανική ντομάτα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τοπική μας οικονομία καθώς μεταποιούνται από τοπικά εργοστάσια (εκκοκκιστήρια και βιομηχανίες παραγωγής σάλτσας), ενώ ορατή θα είναι η έλλειψη πρώτης ύλης και για τα κονσερβοποιεία κομπόστας από τις ζημιές που έχει υποστεί και το βιομηχανικό ροδάκινο, βερίκοκο  και αχλάδι λόγω των βροχοπτώσεων ιδιαίτερα αν αυτές συνεχιστούν και μάσα στον Ιούνιο λίγο πριν τη συγκομιδή