Μαζικό συλλαλητήριο στον Παλαμά ένα χρόνο μετά τον "Ντάνιελ" (φωτο & βίντεο)

100% αποζημιώσεις, αποκαταστάσεις, φράγματα και αντιπλημμυρική θωράκιση ζητούν οι Καρδιτσιώτες

Καταβολή όλων των αποζημιώσεων στο 100% για το σύνολο των ζημιών, άμεσες αποκαταστάσεις, ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, φράγματα και αρδευτικά έργα αξίωσαν μεταξύ άλλων οι Καρδιτσιώτες που συμμετείχαν σήμερα (15/9) στο μαζικό συλλαλητήριο το οποίο έγινε στον Παλαμά ένα χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες του «Ντάνιελ».

Στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η ΕΟΑΣΚ, εργατικά σωματεία, επαγγελματικοί φορείς, συνταξιούχοι και μαζικοί φορείς, έδωσαν το “παρών” κάτοικοι του Παλαμά και των γύρω περιοχών που είδαν τα σπίτια τους, τους κόπους μιας ζωής να θάβονται κάτω από τα λασπόνερα αλλά και πολλοί Καρδιτσιώτες από διάφορες περιοχές του νομού. Ξεχωριστό τόνο έδωσαν τα τρακτέρ με τις χαρακτηριστικές τους κόρνες.

 

Πιο αναλυτικά, η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Παλαμά, όπου έγιναν ομιλίες από τους εκπροσώπους των φορέων.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά, το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, η ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, η ΕΛΜΕ το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Τριτέκνων, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Παλαμά, ο Σύλλογος Γυναικών Παλαμά, ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, το Σωματείο παραγωγών λαϊκών αγορών Ν. Καρδίτσας, η Ομάδα γυναικών Ταμασίου, το σωματείο εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Καρδίτσας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Καρδίτσας, το παράρτημα Καρδίτσας του Μουσικου Συλλογου και κάτοικοι του Βλοχού που ζητούνε μετεγκατάσταση.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας, ανέφερε ότι φορείς και τα σωματεία στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα, τονίζοντας ότι οι αγρότες μαζί με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες θα συνεχίζουν τον αγώνας τους ώστε να παραμείνουν στα χωράφια, στις δουλειές και στον τόπο τους. “Δίνουμε μια απάντηση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να δώσει λύσεις στα προβλήματα” είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: “Δεν θα δεχθούμε το σχέδιο των Ολλανδών και κανενός που λέει να αλλάξουμε καλλίεργειες, να αλλάξουμε δουλειές, επειδή θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος μας κάποιες εταιρείες”.
Επισήμανε ότι ένα χρόνο μετά η κατάσταση είναι χειρότερη για τους πλημμυροπαθείς, τονίζοντας ότι τα προβλήματα αυξάνονται αντί να μειώνονται. Περιέγραψε το άγχος και την αγωνία που επικρατεί στην τοπική κοινωνία για τον κίνδυνο νέων πλημμυρικών φαινομένων εξαιτίας των αναχωμάτων που δεν έχουν ενισχυθεί, ούτε καν αποκατασταθεί στην προτέρα κατάστασή τους.
Από την πλευρά του ο Γραμματέας της ΕΟΑΣΚ Γιάννης Τσιούτρας σημείωσε ότι ένα χρόνο μετά τον “Ντάνιελ” κυβέρνηση και αρχές δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό όχι μονο στο επίπεδο των αποζημιώσεων αλλά κυρίως στα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και ύδρευσης- άρδευσης. “Δεν μπορεί να έχουμ λειψυδρία το καλοκαίρι και να πλημμυρίζουμε το χειμώνα ή το φθινόπωρο” σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι αγρότες εναντιώνονται στα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση με την εμπορευματοποίηση του νερού, την ιδιωτική αφάλιση κλπ.

Χαιρετσιμούς έκαναν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ, των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών, του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά, των εμποροϋπαλληλων, του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά, του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά και εκπρόσωποι από το Βλοχό.

Διεκδικήσεις
Oι φορείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση διεκδικούν:
* Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.

* Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).

* Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό,πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων.

* Να εξοφληθεί άμεσα η κρατική αρωγή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες. Να απλοποιηθεί το μέτρο 5.2 για τους κτηνοτρόφους – μελισσοκόμους και να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες.

* Να αποζημιωθούν όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100% για τις κατεστραμμένες οικίες τους, να δίνεται χωρίς καθυστέρηση το επίδομα ενοικίου. Να απαλλαγούν από λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ΔΕΥΑ, Δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ.

* Προσλήψεις με άμεσες προκηρύξεις όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού στα κέντρα υγείας και στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

* Άμεσα να αποκατασταθούν οι σχολικές μονάδες που καταστράφηκαν με κρατική ευθύνη και να μην ισχύσουν οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και το κλείσιμο τμημάτων.

* Μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, εγγυημένες τιμές στους αγροτοκτηνοτρόφους, κατάργηση των τεκμαρτών εισοδηματικών κριτήριων στους αυτοαπασχολούμενους.

* Ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου επικινδυνότητας σε έκτακτη ανάγκη, με οδούς διαφυγής και χώρους καταφυγής (με ιδιαίτερη φροντίδα για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ), με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πολιτική προστασία με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό. Ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

* Όχι στα σχέδια και τις προτάσεις των Ολλανδών που προωθούν την ταχύτερη «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και αλλαγή χρήση γης, με το παραπέρα ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων.
* Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Όχι στην ιδιωτική ασφάλιση των οικημάτων και απαλλαγή της ευθύνης του κράτους με προώθηση της ατομικής ευθύνης.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών