«Θα ακουστούμε ως γιατροί με τον αντίλαλο από τα Άγραφα, και είναι σημαντικό να τα προσέξει καλά ο Υπουργός Υγείας. Να σκεφτεί ότι εμείς που του μιλάμε από τη Σύνοδο είμαστε αυτοί που αντιμετωπίζουμε καθημερινά την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα, και είναι δικό του συμφέρον να ακούσει αντί να κωφεύσει χαμογελώντας ή ειρωνευόμενος για άλλη μια φορά», τόνισε με νόημα ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκ μέρους της ιατρικής κοινότητας στο πλαίσιο της Συνόδου των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο, για πρώτη φορά στην Καρδίτσα και τη Λίμνη Πλαστήρα.
Οι τρέχουσες εξελίξεις που έφερε το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ), τους γιατρούς τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, συζητιούνται μεταξύ άλλων στη Σύνοδο των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα Σάββατο στη Λίμνη Πλαστήρα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Kazarma».
Η διοργάνωση της Συνόδου των Προέδρων γίνεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλία και την Καρδίτσα, ως συμβολική κίνηση αναγνώρισης για τα μέτρα στήριξης και τις προσπάθειες που έκανε άμεσα ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας με στόχο τη στήριξη των πλημμυροπαθών μετά τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias». Στη Σύνοδο παρέστησαν Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, οι βουλευτές του Ν. Καρδίτσας, Ασημίνα Σκόνδρα, Γιώργος Κωτσός και Τέλης Σπάνιας, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας, Δημήτρης Γαγάτσης, αλλά και πολιτικά πρόσωπα της τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς και μίλησαν για το έργο και την προσφορά του ιατρικού κόσμου προς τους Έλληνες πολίτες. Εκ μέρους της κυβέρνησης, χαιρετισμό απήθυνε μέσω προβολής βίντεο ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, ο Πρόεδρος Θωμάς Σίμος απηύθυνε χαιρετισμό. Το ρόλο του συντονιστή της Συνόδου ανέλαβε ο Δημήτρης Παπούλιας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συλλόγου Καρδίτσας.
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε αρχικά ότι η Σύνοδος είναι ένα Σώμα που συνεδριάζει 2 – 3 φορές το χρόνο. «Αυτή διοργανώνεται στην Καρδίτσα μετά την ευγενική πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας. Μάλιστα είμαστε ένα χρόνο μετά τη βιβλική καταστροφή στην περιοχή σας. Βρισκόμαστε εδώ σε μια χρονική στιγμή, που είναι σαφές το πρόβλημα των υπηρεσιών υγείας συνολικά στη χώρα, έχει φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Θα πρέπει να βελτιωθεί, δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε μια φθίνουσα πορεία. Επίσης, είμαστε σε μια χρονική στιγμή που γίνονται παρεμβάσεις από το Υπουργείο Υγείας, τις οποίες τις αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό, αλλά θα πρέπει να δούμε σε πόσο χρονικό διάστημα θα είναι γνωστό αν θα είναι επιτυχημένες ή όχι. Διότι παρότι έχουμε μια βελτίωση των υποδομών, σε ό,τι αφορά όμως τους λειτουργούς της Υγείας, γιατρούς κυρίως και νοσηλευτές, παραμένει απολύτως το απωθητικό το Σύστημα Υγείας και δεν προσέρχονται να εργαστούν σε αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερθείς στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ε.Σ.Υ, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «είμαστε εδώ γιατί μας απασχολεί πάρα πολύ, γιατί είναι άκρως απαραίτητο. Είναι αυτό που φροντίζει τον μέσο Έλληνα και τον άνθρωπο που δεν έχει, και αυτό θα πρέπει για όλους να είναι προτεραιότητα. Το Ε.ΣΥ φροντίζει και όλες τις περιοχές σε δυσκολία, τις αγροτικές και μακρινές περιοχές. Πρέπει να παρέχει υπηρεσίες αντίστοιχες των ευρωπαϊκών δεδομένων διότι στην Ευρώπη ζούμε. Η χώρα μας έχει περισσότερους γιατρούς από τις ανάγκες μας και θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να τους αξιοποιήσει. Μέχρι στιγμής δεν γίνεται κατανοητό και δεν ακούγονται και οι προτάσεις των γιατρών. Βελτίωση του συστήματος υγείας δεν έχουμε δει τα τελευταία 25 χρόνια», πρόσθεσε.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε με νόημα ότι η ιατρική κοινότητα θα ακουστεί από τον αντίλαλο από τα Άγραφα. «Καλό θα είναι να τα προσέξει καλά ο Υπουργός Υγείας όσα θα πούμε. Να σκεφτεί ότι εμείς που θα του μιλήσουμε από τη Σύνοδο, είμαστε αυτοί που αντιμετωπίζουμε καθημερινά την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα πολίτη, και είναι δικό του συμφέρον να ακούσει αντί να κωφεύσει χαμογελώντας ή ειρωνευόμενος για άλλη μια φορά», κατέληξε.
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, Θωμάς Σίμος, αναφέρθηκε πρωτίστως στη συμβολική σημασία της διοργάνωσης της Συνόδου για πρώτη φορά στην Καρδίτσα, ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες. «Έχουμε την τιμή να διοργανώνουμε την 6η Σύνοδο των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δείχνοντας για άλλη μια φορά την κοινωνική του ευαισθησία και πρόσωπο, και αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας στα προβλήματα που προκάλεσε η καταστροφή, μας ανέθεσε την διοργάνωση αυτής της Συνόδου. Για δύο ημέρες βρίσκονται στην πόλη 60 Πρόεδροι, το 15μελές του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου και θα είναι ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν την ιατρική κοινότητα», τόνισε. Επίσης, ο κ. Σίμος είπε πως είναι εξίσου ευκαιρία να απολαύσουν τη φιλοξενία και το θαυμαστό τοπίο της Λ. Πλαστήρα.
Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, Δημήτρης Παπούλιας, σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Σύλλογο της πόλης, καθώς μετά από αίτημα της Διοίκησης φιλοξενείται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και όλους τους Προέδρους της χώρας στην περιοχή. «Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας δείχνουν τη συμπαράστασή τους σε μια περιοχή που δέχθηκε πέρσι, αλλά και πριν τέσσερα χρόνια, δύο καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Μας βοήθησαν και εξακολουθούν να μας βοηθούν στο έργο αυτό. Θα είμαστε κοντά τους και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο», πρόσθεσε.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων ο ιατρικός κλάδος είναι το clawback που «στριμώχνει» τους εργαστηριακούς γιατρούς (μικροβιολογικά κέντρα κλπ.), η απουσία ενεργειών όσον αφορά την αξιοποίηση επιπλέον προσωπικού γιατρών, αλλά και νοσηλευτών. Επιπλέον, νέα δεδομένα φέρνει η είσοδος της τηλεϊατρικής, η οποία έρχεται για να διευκολύνει πολίτες μεν σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά ο τρόπος εφαρμογής της προκαλεί εύλογες απορίες στους γιατρούς.