Με ένα φουσκωτό στρώμα έσωσε την οικογένειά του στον πλημμυρισμένο Παλαμά (φωτο & βίντεο)

Ο κ. Ευρ. Μανούκας μιλάει αποκλειστικά στον «Νέο Αγώνα»

Το ύψος του νερού ξεπερνούσε εκείνο της εξώπορτας στην αυλή του σπιτιού και έφτανε μέχρι το λαιμό

Τις δραματικές ώρες που έζησε τα ξημερώματα της πλημμύρας στον Παλαμά περιγράφει αποκλειστικά στον Νέο Αγώνα ο γιατρός Ευριπίδης Μανούκας.

Το βίντεο που τράβηξε με το κινητό γείτονας, δείχνοντας τον κύριο Μανούκα να μεταφέρει τα παιδιά του με φουσκωτό θαλάσσης στον πλημμυρισμένο Παλαμά για να τα σώσει, συγκλόνισε τη χώρα.

Ο Νέος Αγών βρέθηκε και σήμερα στον Παλαμά, στον οποίο οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους μέσα στις λάσπες. Εκεί συνάντησε τον κ. Μανούκα. «Από την αρχή της ημέρας η κατάσταση ήταν δύσκολη στον Παλαμά. Το ύψος του νερού από τη βροχή έφθανε το πρωί στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου. Στην πορεία της ημέρας ανεβοκατέβαινε. Περίπου στις 3 τα ξημερώματα το νερό είχε πέσει περίπου στο ύψος του πεζοδρομίου γι’ αυτό και έπεσα για ύπνο.

Στις 5 το πρωί ξυπνάει ο μικρός και λέει μαμά κάτι γίνεται. Σηκωνόμαστε με τη γυναίκα μου και βλέπουμε το νερό να έχει φτάσει στην πόρτα. Δούλευαν ακόμη τα κινητά. Βγαίνω έξω και παίρνω πρώτα την Πυροσβεστική δεν απαντά κανείς, καλώ την Αστυνομία μου λέει ότι έχει σπάσει ο Ενιπέας» αναφέρει ο κ. Μανούκας προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα ο κόσμος έξω φώναζε για βοήθεια.

Στη συνέχεια ο κ. Μανούκας σημείωσε ότι επικοινώνησε δύο φορές με το 112, τονίζοντας ότι δεν είχαν ιδέα για το τί είχε συμβεί στον Παλαμά. «5.20 το πρωί δεν ήξερε κανείς ότι στον Παλαμά είχαμε πλημμυρίσει. Φτάνει η ώρα 6.20 και έρχεται το πρώτο μήνυμα από το 112. Εκείνη την ώρα το νερό ήταν στο γόνατο μέσα στο σπίτι και οι καναπέδες επέπλεαν. Για να ειδοποιήσει το 112 εκείνη την ώρα σημαίνει ότι νωρίτερα δεν είχαν ιδέα του τί γίνεται» ανέφερε ο πατέρας των δυο παιδιών.

« “Λυπάμαι δεν μπούμε να σας βοηθήσουμε” μου είπαν από το Δήμο και την Πυροσβεστική τους οποίους έπαιρνα τηλέφωνο. Βγήκα έξω πήρα το φουσκωτό των 10 ευρώ που είχα αγοράσει από σούπερ μάρκετ, το φουσκώνω, βάζω τα παιδιά πάνω. Περνάω πάνω από την εξώπορτα που είχε καλυφθεί με νερό και σιγά – σιγά περάσαμε απέναντι. Βοηθούσε και το ρεύμα στα νερά και πλησιάσαμε το πρώτο σπίτι που μπορούσαμε να ανέβουμε. Γύρισα πίσω πήρα τη σύζυγο και ξαναέκανα την ίδια διαδρομή και έτσι σωθήκαμε» ανέφερε περιγράφοντας τις ώρες αγωνίας που βίωσε η οικογένειά του, ενώ σημείωσε ότι η πρώτη βοήθεια ήρθε από έναν πολίτη που γυρνούσε στον πλημμυρισμένο Παλαμά με ένα κανό. “Κανένας από το Δήμο, την Περιφέρεια δεν πήρε ένα τηλέφωνο να δει αν ζούμε” είπε κλείνοντας.