Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, θρησκευτική κατάνυξη και τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από ολόκληρη τη Θεσσαλία ολοκληρώθηκαν σήμερα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Αγιο Σεραφείμ, στον τόπο του μαρτυρίου του, το Φανάρι.
Το Φανάρι τίμησε την επέτειο της ανακομιδής και τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, στον φερώνυμο Ναό, ο οποίος ορθώνεται επιβλητικός στον τόπο όπου ο Άγιος επισφράγισε με το αίμα του την πίστη του.
Η εορτή του Αγίου Σεραφείμ, θεσπίστηκε το 1936 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρό Ιεζεκιήλ.
Στο πλαίσιο της φετινής πανηγύρεως, το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή της τιμίας κάρας του Αγίου Σεραφείμ στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Σεραφείμ Φαναρίου, την οποία υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος. Ακολούθησε η λιτανευτική είσοδος του ιερού λειψάνου στον Ναό και η τέλεση της ακολουθίας του Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί με την λιτάνευση της Κάρας του Αγίου στους δρόμους του οικισμού με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. Η πομπή κατέληξε στην πλατεία του χωριού όπου τελέστηκε αρτοκλασία.
Ο Βίος και το Φρικτό Μαρτύριο
Ο Άγιος Σεραφείμ, γεννημένος γύρω στο 1550 στην Πεζούλα των Αγράφων, υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της Τουρκοκρατίας. Εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου σε μια εποχή έντονων κοινωνικών αναταραχών. Μετά την αποτυχημένη επανάσταση του Μητροπολίτη Λαρίσης Διονυσίου του Σκυλοσόφου το 1601, οι οθωμανικές αρχές στράφηκαν εναντίον του ορθόδοξου κλήρου.
Παρά το γεγονός ότι ο Άγιος Σεραφείμ δεν είχε ανάμειξη στο κίνημα, συνελήφθη από τους Τούρκους στο Φανάρι. Του ζητήθηκε επίμονα να εξομώσει και να ασπαστεί το Ισλάμ για να σώσει τη ζωή του. Η άρνησή του και η ακλόνητη ομολογία της χριστιανικής του πίστης οδήγησαν σε ένα φρικτό μαρτύριο. Αφού υπέστη βασανιστήρια, οι διώκτες του τον σουβλίσαν ζωντανό και τελικά τον αποκεφάλισαν στις 4 Δεκεμβρίου 1601.



















