Με την... πλάτη στον τοίχο οι Θεσσαλοί γεωπόνοι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡ. ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

Τα πολλαπλά προβλήματα και τις ανησυχίες των επαγγελματιών του κλάδου μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν στον πρωτογενή τομέα από την θεομηνία «Ντάνιελ», εξέφρασε η επιτροπή των πληγέντων γεωπόνων της Θεσσαλίας σε συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο.

Οι γεωπόνοι επισημαίνουν ότι «βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο» διότι αυτή την περίοδο θα έπρεπε να εισπράττουν από τους πελάτες τους, ενώ την ίδια ώρα εχουν υποστεί τεράστιες ζημιές στα καταστήματά τους. Την ίδια ώρα όμως κυριαρχεί η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα στον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας.

Ο ρόλος τους

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της επιτροπής μετέφεραν στον Υφυπουργό την αγωνία που επικρατεί στον κλάδο μετά τα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες σε ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο οι επαγγελματίες γεωπόνοι μαζί με τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων κατέχουν σημαντικό ρόλο όλα τα χρόνια στην αλυσίδα παραγωγής της Θεσσαλίας.

Όπως σημειώνει η επιτροπή των πληγέντων γεωπόνων της Θεσσαλίας, «είμαστε οι φορείς που κατευθύνουν σωστά τον παραγωγό με τις γνώσεις που διαθέτουμε. Επίσης είμαστε εμείς που όλα αυτά τα χρόνια προμηθεύουμε και να διανέμουμε τα απαραίτητα εφόδια στους συνεργάτες παραγωγούς με πιστωτικά όρια ξεπερνώντας πολλές φορές και τις ίδιες της τράπεζες!».
Με την… πλάτη στον τοίχο
Οι γεωπόνοι τονίζουν ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλαπλά προβλήματα. Στο οικονομικό σκέλος, τα περισσότερα καταστήματα αυτή την περίοδο έχουν δοσμένες επιταγές προς είσπραξη από τους προμηθευτές. «Βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο διότι αυτή την περίοδο τυγχάνει να είναι και η περίοδος είσπραξης από τους πελάτες μας!» τονίζουν.
Ζημιές στα καταστήματα
Παράλληλα, αρκετά είναι τα καταστήματα των γεωπόνων που έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές σε πάγιο κεφάλαιο, είτε αφορά εξοπλισμό, είτε προϊόντα που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή της θεομηνίας!!

«Διανύουμε την πιο μαύρη περίοδο στα χρονικά της περιοχής της Θεσσαλίας και για αυτό υπάρχει η τόσο έντονη ανησυχία σε ολόκληρο τον κλάδο μας, μιας και ολόκληρη η περιοχή είναι καταπονημένη από την θεομηνία Daniel που άφησε πίσω ανυπολόγιστες ζημίες τόσο στο κομμάτι της παραγωγής προϊόντων και αγαθών όσο και σε πάγιο κομμάτι εξοπλισμού τόσο των καταστημάτων μας αλλά και των παραγωγών μας που η ζημία σε μεγάλο ποσοστό αγγίζει το 100%!» υπογραμμίζει η Επιτροπή.
Αγωνία για την επόμενη ημέρα

Τέλος και ίσως και το σημαντικότερο είναι πως θα μπορέσει ολόκληρη Θεσσαλία (διότι ο Πρωτογενής τομέας είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας και εμείς κατέχουμε σημαντικό κομμάτι σε αυτό) να βγεί από όλο αυτό το καταστρεπτικό γεγονός και ποιος θα είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Μια περίοδος που βρίσκει ολόκληρη την αλυσίδα του Πρωτογενούς τομέα παραγωγής αποκομμένη σε πολλαπλά σημεία που θα πρέπει να έχουν ως μέριμνα πολλοί φορείς του κράτους και εμείς έχουμε την υποχρέωση να προσπαθήσουμε και θα το κάνουμε με τη βοήθεια όλων των φορέων για το καλύτερο αυτού του τόπου» επισημαίνουν οι γεωπόνοι.

Οι ανησυχίες συζητήθηκαν με τον Υφυπουργό και δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει με τη σειρά του, στο να υλοποιηθούν ορισμένα από τα αιτήματα που είναι στην αρμοδιότητά του.
Η Επιτροπή που απαρτίζεται από τους Νικόλαο Γαγάτση από το Ν. Καρδίτσας, Θεόδωρο Κατσή (Ν. Λάρισας), Τρυπα Αθανάσιο (Ν. Τρικάλων) και Κουντρια Αθανάσιο (Ν. Μαγνησίας) με αναληρωματικά μέλη τους τους Δημήτρη Σιωρόπουλο (Λεοντάρι), Παύλο Γκιουλέκα (Παλαμά και Σκίφτα Δημήτριο (Φαρκαδόνα), οι οποίοι ευχαρίστησαν θερμά τον Υφυπουργό για την ανταπόκρισή του και αναμένουν αναμένουμε για κάποια θετική εξέλιξη στη συνέχεια!

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι κ.κ. Ντογκούλης Δημήτριος (Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος) και Σοφολόγης Δημήτριος ( Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων), τους οποίους ευχαρίστησε η Επιτροπή για τη βοήθειά τους.