Έρχονται ακόμη πιο δύσκολοι χειμώνες στον κάμπο της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας εν γένει με τις δραστικές περικοπές κατά 30% που εισηγείται για τη νέα ΚΑΠ η Κομισιόν.
Ειδικότερα για τη Θεσσαλία που έχει πληγεί από τρεις μεγάλες θεομηνίες την τελευταία 5ετία και από απανωτά πλήγματα στην κτηνοτροφία λόγω πανώλης και κυρίως ευλογιάς σε συνδυασμό με τον περσινό καταστροφικό για τις καλλιέργειες παρατεταμένο καύσωνα η όποια περικοπή στις επιδοτήσεις ισοδυναμεί με οικονομική ασφυξία.
Και όλα αυτά ενώ έχουμε και φέτος μια προβληματική από πλευράς αρδεύσεων χρονιά που θα πλήξει ακόμη περισσότερο το αγροτικό εισόδημα. Αντί η Ε.Ε. να φροντίσει «τα του οίκου της» ενισχύοντας με ένα ειδικό ταμείο για την κλιματική αλλαγή τις ευάλωτες αγροτικές περιοχές της Μεσογείου με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία ενισχύει τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης (Rearm Europe) απέναντι στην υποτιθέμενη Ρωσική επιθετικότητα Μεγάλοι χαμένοι των περικοπών της νέας ΚΑΠ από το 2028 θα είναι οι αγρότες στον κάμπο της Θεσσαλίας και ευνοημένοι οι κάτοικοι των ημιορεινών και ορεινών μειονεκτικών περιοχών.
Αυτή είναι μια πρώτη πρόχειρη ανάλυση από έμπειρο επιχειρηματία στον αγροτικό τομέα της Θεσσαλίας ο οποίος επισημαίνει ότι “έρχεται φτώχεια” στα πεδινά χωριά τα οποία κινδυνεύουν με ακόμη μεγαλύτερη ερήμωση και εγκατάλειψη τα προσεχή χρόνια. Οι περικοπές που εισηγείται η Κομισιόν στην ΚΑΠ με παράλληλη ενίσχυση των μειονεκτικών περιοχών θα ανατρέψουν βίαια την οικονομική καθημερινότητα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών αν δεν υπάρχει από την κεντρική κυβέρνηση ένα στρατηγικό σχέδιο ανάσχεσης της αστυφιλίας και συγκράτησης του πληθυσμού στην ελληνική ύπαιθρο. Υπολογίζεται ότι οι ετήσιες περικοπές σε προγράμματα όπως νιτρορύπναση, βιολογικά, οικολογικά σχήματα κλπ που εισηγείται η νέα ΚΑΠ θα επιφέρουν ετήσια απώλεια εισοδήματος στη Θεσσαλία άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ δηλαδή στο βάθος της 7ετίας της νέας ΚΑΠ συνολική απώλεια που θ αγγίζει το 1,5 δις ευρώ!
Ήδη στη Θεσσαλία το φαινόμενο εγκατάλειψης χωριών στον κάμπο έχει λάβει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια μετά τις πλημμύρες αρχικά του Ιανού και στη συνέχεια του Ντάνιελ. Ενδεικτικά ο πληθυσμός της Θεσσαλίας μειώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια και από τις 740.000 στην προηγούμενη απογραφή πέσαμε στους 680.000 κατοίκους στην τελευταία.
Η μόνη περιοχή που αύξησε πληθυσμό ήταν η πόλη της Λάρισας όπου σύμφωνα με τα υδρόμετρα της ΔΕΥΑΛ έχει πλέον φτάσει στους 240.000 κατοίκους ενώ ακόμη και ο Βόλος έχει μείωση πληθυσμού,και ακόμη μεγαλύτερη η Καρδίτσα που ως Νομός έπεσε κάτω από τους 100.00 κατοίκους…
Με αυτά και με αυτά παραδίδεται γη και ύδωρ στον πιο παραγωγικό κάμπο της χώρας με μια αργή στη διαδικασία αλλά συντονισμένη προσπάθεια για να επαναλειτουργήσει η Ευρώπη της συμφωνίας του «άνθρακα και του χάλυβα» όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός πίσω στη δεκαετία του ’50, εις βάρος της Ευρώπης της ευημερίας και της διατροφικής αυτάρκειας