Μειώνεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες: Συγκρατημένη αισιοδοξία

Στιγμιότυπο από την Σαντορίνη, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025. Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου έως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ). Ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει από τους επιστήμονες για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες με τα δεδομένα να δείχνουν φθίνουσα πορεία.

Σημειώνεται πως τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μια 4,4, καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες -με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:11, στις 05:08 και στις 03:52-, κατά δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το ινστιτούτο. Καθημερινά συνεχίζουν να καταγράφονται δεκάδες δονήσεις στην περιοχή.

Τι λένε οι ειδικοί

«Σαφώς καλύτερη» χαρακτήρισε την κατάσταση ο καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤnews υπογραμμίζοντας πως τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μια σχετική ύφεση, ενώ έχει σταματήσει και επέκταση της δραστηριότητας βορειοανατολικά. Παράλληλα όμως τόνισε πως «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε πως υπάρχει λήξη του συναγερμού».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπαζάχος απαντώντας στους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη σχετικά με τις εκτιμήσεις πως αυτές οι σεισμικές δονήσεις ενεργοποιήσουν το ηφαίστειο της Σαντορίνης τόνισε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το ηφαίστειο με τη σεισμική δραστηριότητα, κάνοντας σαφές πως τέτοια ποσοτικά στοιχεία δεν έχουν παρουσιαστεί. Ενώ παράλληλα τόνισε πως δημιουργούν πρόβλημα τέτοια σενάρια εργασίας που δεν ισχύουν ζητώντας από τους συναδέλφους του που προχωρούν σε πανόμοιες εκτιμήσεις να παρουσιάσουν τα δεδομένα που τους οδηγούν εκεί.

Στην ίδια εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Δημήτρης Τούλης, μεταφέροντας το βασικό αίτημα πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τα παιδιά του νησιού που φέτος δίνουν Πανελλήνιες, όπως προβλέπει και σχετικός νόμος και μεταξύ άλλων σημειώνει πως εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων στις σχολές

Έλεγχοι στατικότητας στα κτίρια της Σαντορίνης

Οι έλεγχοι στα κτήρια στην Σαντορίνη για την στατικότητα συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς ενώ έκλεισαν δυο ακόμη δρόμοι: ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας και – για τα οχήματα άνω των 12 μέτρων και άνω των 45 τόνων – ο επαρχιακός δρόμος του όρμου Αθηνιού – Φηρών- Περίσσας.

Σήμερα η απόφαση για τα σχολεία

Σήμερα, αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων για το αν θα λειτουργήσουν από Δευτέρα τα σχολεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Δήμος Θήρας μέχρι τις 3 Μαρτίου, ενώ οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία μέχρι την αποκλιμάκωση που μπορεί να γίνει «είτε με σεισμό άνω των 5,5 Ρίχτερ είτε με τη συνέχεια της υπό εξέλιξη δραστηριότητας», την οποία ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ως σμηνοσειρά.

Κ. Μητσοτάκης για Σαντορίνη: Όχι σενάρια καταστροφής – Ελπίδα ότι το φαινόμενο θα εκτονωθεί

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί τη Σαντορίνη, όπου ενημερώθηκε για τα μέτρα πολιτικής προστασίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον κρατικό μηχανισμό, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση, και συνομίλησε με τοπικούς φορείς σχετικά με τις ανάγκες και τη στήριξη του νησιού.

Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, μετέβη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», το οποίο βρίσκεται στο νησί από τις αρχές της εβδομάδας, όπου ενημερώθηκε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια για τον σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για τους προληπτικούς ελέγχους που έχουν γίνει σε δημόσια κτήρια και για τις παρεμβάσεις σε σημεία όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατολισθήσεων.

«Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει κάτι καταστροφικό, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί σχετικά με το χειρότερο σενάριο και ευχόμαστε ότι αυτή η ακολουθία θα εκτονωθεί χωρίς να δώσει κάποιο μεγαλύτερο σεισμό. Η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός τουριστικός προορισμός και είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τη φήμη της και να είμαστε σίγουροι ότι και το 2025 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό του νησιούΕπομένως, πρέπει και στη δημόσια επικοινωνία μας να ισορροπούμε μεταξύ της ανάγκης, να είμαστε παρόντες και να δρούμε προληπτικά χωρίς όμως ταυτόχρονα να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής τα οποία ενδεχομένως μπορεί να τρομάξουν κάποιους επισκέπτες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε σύσκεψη στις αρχές της επόμενης βδομάδας με τα αρμόδια υπουργεία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συζητηθούν ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενώ έδωσε έμφαση και στα ζητήματα των υποδομών για τη Σαντορίνη, τα οποία είπε «πρέπει να αντιμετωπιστούν». Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η αποφυγή των φαινομένων κατολίσθησης.

«Αυτό το οποίο θα κάνω άμεσα, ειδικά για το εργατικό δυναμικό είναι να σας φέρω σε επαφή διαμέσου του Δημάρχου με το Υπουργείο Εργασίας και με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε να δούμε αν υπάρχουν κάποια ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Σαντορίνη, τα οποία κρίνουμε αυτή τη στιγμή ότι είναι απαραίτητο τουλάχιστον να τα συζητήσουμε, να τα έχουμε στη φαρέτρα μας. Ελπίζω να μη χρειαστεί τίποτα, αλλά πρέπει να είμαστε πάλι έτοιμοι για κάθε σενάριο. Θα προκαλέσω μια τέτοια σύσκεψη λοιπόν, μέσω του Δημάρχου με τα συναρμόδια υπουργεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν ζητήματα υποδομών τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα», ανέφερε.

Έπειτα, αναφέρθηκε σε δύο άμεσες προτεραιότητες.

«Η μία είναι η αποφυγή φαινομένων κατολίσθησης και η σταθεροποίηση των πρανών της Καλντέρας. Το δεύτερο, το οποίο τίθεται μετ’ επιτάσεως, είναι η χρηματοδότηση των πυλών διαφυγής. Ένα πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει για μια πρώτη χρηματοδότηση 3.000.000 ευρώ. Θα κινηθούμε μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για λόγους μέγιστης δυνατής ταχύτητας, ώστε στο νότιο τμήμα του νησιού να μπορεί να φτιαχτεί μία πύλη διαφυγής η οποία να μπορεί να μας καλύψει σε οποιοδήποτε έκτακτο σενάριο. Έχουμε συζητήσει και με το Δήμαρχο και με τον Περιφερειάρχη και νομίζω ότι εδώ πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία και της τοπικής κοινωνίας για το ποιο είναι το όραμά μας για την Σαντορίνη του μέλλοντος. Και αυτό έρχεται και τέμνεται με απόλυτο τρόπο με το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και πως βλέπουμε τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού. Είναι κάτι το οποίο ήδη δρομολογείται και το οποίο θα ήθελα να είναι το προϊόν μιας ευρείας διαβούλευσης με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων του νησιού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Κ. Συνολάκης: Την επόμενη εβδομάδα θα εγκατασταθεί παλιρροιογράφος στην Σαντορίνη

Παλιρροιογράφο θα εγκαταστήσει την επόμενη εβδομάδα στη Σαντορίνη ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, όπως δήλωσε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί. Ο κ. Συνολάκης, που μετέβη στη Σαντορίνη, περιέγραψε τους λόγους που είναι αναγκαίοι οι παλιρροιογράφοι, τονίζοντας ότι συμβάλλουν στη «στοχευμένη προειδοποίηση» αλλά και στην ασφάλεια όλων. Όπως είπε, θα τοποθετηθεί την επόμενη εβδομάδα ενώ επισήμανε ότι θα έπρεπε να υπάρχει παλιρροιογράφος εδώ και 20-30 χρόνια. «Είμαστε στη Σαντορίνη. Είναι δυνατόν, να μην έχει έναν παλιρροιογράφο. Είναι κάτι που χρειαζόταν. Προσπαθεί να ετοιμαστεί ένας τώρα και θα έρθω την άλλη εβδομάδα να τον εγκαταστήσω», σημείωσε.

«Αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να το έχουμε κοιτάξει. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα των ελληνικών νησιών. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι παλιρροιογράφοι. Αυτό λοιπόν δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη Μεσόγειο. Μας χρειάζονται παλιρροιογράφοι ακριβώς για να μετράμε και να ξέρουμε σε περίπτωση που γίνει κάτι, ακόμα και πάρα πολύ μικρό, θα έχουμε πολύ πιο στοχευμένη προειδοποίηση. Έτσι όπως είμαστε αν γίνει κάτι θα πρέπει αναπόφευκτα να εκκενώσουμε όλο το Αιγαίο. Αναπόφευκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα είπε ότι «προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο» αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε το χειρότερο».

«Αυτό είναι η σωστή πολιτική. Και πάντα προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα το δούμε μπροστά μας. Η προετοιμασία που έχει γίνει εδώ, είναι εντυπωσιακή. Σε επίπεδο από μηδέν έως δέκα προετοιμασίας, είμαστε σωστοί. Σε επίπεδο για το ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που περιμένουμε, από 0 έως 10, ας πούμε ότι είμαστε στο επτά», υπογράμμισε.

Σχετικά με το τι είναι αυτό που φοβάται περισσότερο, ο κ. Συνολάκης είπε ότι η έλλειψη ψυχραιμίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο νέου κρατήρα στο Κολούμπο ανέφερε ότι αυτό παίρνει δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να γίνει.

«Απλώς αυτό που είπα είναι ότι μπορεί η δραστηριότητα να είναι γιατί μετακινούνται μαγματικά υγρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει ένας κρατήρας αύριο ή σε έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι απόγονοί μας σε δέκα χιλιάδες χρόνια μπορεί να δούνε σε αυτή τη θέση έναν νέο κρατήρα», σημείωσε.

Τέλος αναφορικά με το αν είναι ορατός ένας σεισμός μεγέθους 6 Pίχτερ ο κ. Συνολάκης επισήμανε ότι δεν μπορεί να απαντήσει με νούμερα γιατί αυτά αναθεωρούνται ανάλογα με τη σεισμικότητα. «Δεν σημαίνει όμως ότι θα γίνει κάτι σαν το 1956», κατέληξε.

Εύη Νομικού: Έχει δραστηριοποιηθεί όλος ο χώρος δίπλα από το ρήγμα της Ανύδρου

«Περιμένουμε να πέσουν τα Μποφόρ για να σηκώσουμε τους υποθαλάσσιους τομογράφους στην καλντέρα της Σαντορίνης», είπε στο ΕΡΤΝews η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού η οποία και διέψευσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Όσον αφορά τις σχετικές δηλώσεις Συνολάκη η κα Νομικού του απέδωσε εύσημα επισημαίνοντας ωστόσο ότι «είναι αυτός ο άνθρωπος που όλοι εμπιστευόμαστε για το παλιρροιακό κύμα».

Παρομοίασε ως «τεκτονικό κέρας γύρω από την Άνυδρο», τον διαχωρισμό της περιοχής σε πολλές μικρότερες ζώνες που εξηγούνκαι «γιατί έχουμε πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς», αφού κάθε φορά ενεργοποιείται μια διαφορετική περιοχή γύρω από την Άνυδρο,μια μικρή ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων.

Πηγή: ertnews