Μέχρι 48 λεπτά πληρώνεται αυτές τις μέρες το ποιοτικό σκληρό σιτάρι στη Θεσσαλία, παρά την ισχυρή πίεση που άσκησε το προηγούμενο διάστημα το ιδιωτικό εμπόριο και παρά την μεγάλη πώληση 24.000 τόνων με τιμή 450 ευρώ ο τόνος από την Ένωση Ορεστιάδας στους αδελφούς Μάρκου.

Οι μεγάλοι μύλοι συνεχίζουν να μαζεύουν αποθηκευμένα σιτάρια, προβροχικά και πρώτης ποιότητας, από μεμονωμένους παραγωγούς, πληρώνοντας από 460 μέχρι 480 ευρώ ο τόνος. Φαίνεται πως η μεγάλη πίεση που άσκησε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες το ιδιωτικό εμπόριο με αιχμή τον οίκο Μάρκου, δεν βρήκε μεγάλη απήχηση στους παραγωγούς, οι οποίοι επιμένουν να κρατούν τα περισσότερα αποθηκευμένα σιτάρια υπό τον έλεγχό τους.

Κι αυτό γιατί, τα στοιχεία από την Ιταλία επιβεβαιώνουν τη μειωμένη παραγωγή της χώρας σε σκληρό σιτάρι κατά 16% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη του 2021, ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι η τελική εικόνα παραγωγής και στη Γαλλία. Την ίδια στιγμή, η εκτίμηση είναι ότι ο Καναδάς που ξεκινάει με τις αποθήκες άδειες, δύσκολα θα οδηγηθεί σε πολύ χαμηλότερες τιμές, αν ληφθεί υπόψη ότι μέχρι τα συμβόλαια που έχουν γίνει μέχρι σήμερα βγαίνουν σε τιμή παράδοσης στην ευρωπαϊκή αγορά, κοντά στα 550 ευρώ ο τόνος.

Εντωμεταξύ, ανακοινώθηκε η νέα λίστα τιμών της Φότζια η οποία δίνει αύξηση 5 ευρώ ο τόνος στα σκληρό. Συγκεκριμένα, στα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης εμπόρου διαπραγματεύεται στα 510-515 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιμή αποθήκης εμπόρου κυμαίνεται στα 500-503 ευρώ ο τόνος.

Η νέα λίστα τιμών της Φότζια διαθέσιμη εδώ

Τις τελευταίες προβλέψεις για την παραγωγή σκληρού σίτου φέτος στην Ιταλία κάνει επίσης το Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου) που εδρεύει στη Ρώμη.

Όπως εκτιμά, η ιταλική παραγωγή σκληρού σίτου για το 2022 αναμένεται να είναι περίπου 16% μειωμένη σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της ξηρασίας που καταγράφηκε κατά την περίοδο μετά τη σπορά και των υψηλών θερμοκρασιών τους τελευταίους μήνες. Τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησε το Ismea, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, με τον αλωνισμό να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές.

Εκτός από τις καιρικές συνθήκες που είχαν αποτέλεσμα να έχουμε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ 5ετίας στις στρεμματικές αποδόσεις (2,8 τόνους ανά εκτάριο), υπήρξε και μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας που προορίζονται για σκληρό σιτάρι (κατά -1,4%). Επίσης τονίζεται ότι μειωμένες αποδόσεις είχαμε σε όλες τις κύριες παραγωγικές περιοχές, όπως στην Απουλία (-25%), την Σικελία (-15%) και την Emilia Romagna (-15%).

Η ιταλική παραγωγή σκληρού ανέρχεται στους 3,4 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2022/2023. Πάντως υπάρχει καλή ποιότητα σε όλη την επικράτεια, με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κατά μέσο όρο μεταξύ 11 – 13%.

Η αβεβαιότητα των τελευταίων εβδομάδων συνεχίζεται πάντως στα αγροτικά εμπορεύματα και ιδιαίτερα στα σιτηρά, όπου, παρά τη διόρθωση που επήλθε το προηγούμενο διάστημα η εικόνα δεν μοιάζει να ξεκαθαρίζει γρήγορα. Άλλωστε, κανείς δεν αμφιβάλει ότι πολλά εξαρτώνται και από την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη και τις εμπορικές συμφωνίες που δύσκολα υπογράφονται αλλά εύκολα αναιρούνται. Κάτι τέτοιο συνέβη πριν από λίγες μέρες και με τον διάδρομο εξαγωγών (ουκρανικών σιτηρών) προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Πέραν αυτού, η υποχώρηση 52 ευρώ που κατέγραψε για το σκληρό σιτάρι στις 20 Ιουλίου η Φότζια – έμεινε σταθερή στα 510 ευρώ ο τόνος την προτελευταία εβδομάδα – και ο διαγωνισμός της Ένωσης Ορεστιάδας τον οποίο κέρδισε τελικά με προσφορά στα 45 ευρώ το τόνο, ο εμπορικός οίκος των αδελφών Μάρκου, ήταν τα γεγονότα που επηρέασαν προσωρινά μόνο το κλίμα στη φυσική αγορά.

Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι οι αγωνίες των ιθυνόντων για την κάλυψη των αγορών με τις αναγκαίες ποσότητες, όπως και για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που ασκούνται από τις υπάρχουσες ανισορροπίες, θα συνεχισθούν για αρκετό ακόμα χρόνο. Έτσι εξηγείται και η νέα πρόταση της Κομισιόν για προσωρινή αναστολή και το 2023 των ευρωπαϊκών κανόνων που αφορούν στην υποχρεωτική αμειψισπορά σε καλλιέργειες για ανθρώπινη κατανάλωση.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης την προσωρινή κατάργηση, μέχρι το τέλος του 2024, των τελωνειακών δασμών στις εισαγόμενες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έδωσε τον τόνο στις αγορές των σιτηρών στη διάρκεια της εβδομάδας ήταν το τελευταίο πυραυλικό χτύπημα στο λιμάνι της Οδυσσού το οποίο και δημιούργησε νέες σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοσθεί η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε ένα 24ωρα νωρίτερα, για έναν διάδρομο εξαγωγών σιτηρών από την εμπόλεμη ζώνη προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και τις διεθνείς αγορές.

Ως γνωστόν, την Παρασκευή 22 Ιουλίου, Ρωσία, Ουκρανία, Ηνωμένα Έθνη και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για να ξανανοίξουν τρία ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για εξαγωγές σιτηρών. Η συμφωνία έχει ισχύ 120 ημερών και στοχεύει σε μηνιαίες εξαγωγές 5 εκατ. τόνων.

Τα πυραυλικά χτυπήματα των επόμενων λίγων ωρών βέβαια, οδήγησαν σε καθυστέρηση την υλοποίηση της συμφωνίας και είχαν ως αποτέλεσμα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου στο CBOT του Σικάγο να καταγράψουν άνοδο σχεδόν 4% στα 7,86 δολάρια ανά μπούσελ τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, ξανακερδίζοντας μεγάλο μέρος από το έδαφος που χάθηκε την Παρασκευή 22 Ιουλίου, όταν οι τιμές είχαν σημειώσει πτώση σχεδόν 6% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Πηγη:agronews.gr