Μέση Ανατολή: Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα - Άρχισε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου (21/10) άνοιξε το πέρασμα της Ράφα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Τα πρώτα φορτηγά άρχισαν να περνούν μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με πλάνα που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα από την περιοχή. Ήδη μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν περάσει 20 φορτηγά από το σημείο.

Σημειώνεται ότι, περίπου 175 φορτηγά με φάρμακα, τρόφιμα και νερό βρίσκονται στην αιγυπτιακή πλευρά της διάβασης, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Νωρίτερα, η Αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ είχε κάνει γνωστό ότι το πέρασμα θα ανοίξει στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου.

Το πέρασμα της Ράφα ανάμεσα στη νότια Γάζα και την Αίγυπτο αποτελεί το μόνο πέρασμα από το οποίο οι Ισραηλινοί συμφώνησαν να επιτρέψουν να περάσει βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Τα υπόλοιπα περάσματα, στο Ερέζ και στο Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα Γάζας και Ισραήλ, έχουν αποκλειστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Πού βρίσκεται το πέρασμα της Ράφα και ποιος το ελέγχει;

Το πέρασμα είναι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μιας στενής λωρίδας γης που κατοικούν 2,3 εκατ. άνθρωποι και βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου. Ελέγχεται από την Αίγυπτο.

Γιατί το πέρασμα της Ράφα είναι τόσο σημαντικό στη σύγκρουση αυτή;

Ως απάντηση στη διείσδυση των μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Γάζα, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση και σταματώντας όλες τις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων.

Ο αποκλεισμός σημαίνει ότι η μοναδική πιθανή δίοδος για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα είναι μέσω της Ράφα από την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά. Είναι επίσης το μοναδικό σημείο εξόδου για τους κατοίκους της Γάζας που θέλουν να φύγουν.

Οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, έχουν προσεγγίσει το σημείο με την ελπίδα να τους επιτραπεί να διέλθουν στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας, αν και το Κάιρο έχει δηλώσει ότι πρώτα πρέπει να παραδοθεί η βοήθεια.

Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τους κατοίκους της Γάζα να κινηθούν προς τα νότια, πιο κοντά στη Ράφα, για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς, αν και οι κάτοικοι λένε ότι δεν μπορούν να βρουν προστασία πουθενά στο πυκνοκατοικημένο θύλακα.

Πηγή: cnn.gr