Στη μια το μεσημέρι της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. 

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων έχουν ζητήσει στη συνάντηση να παραβρεθούν και οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ενέργειας & Περιβάλλοντος, ωστόσο ακόμα (μέχρι το πρωί της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου) δεν έχει κλειδώσει επίσημα η παρουσία τους.

Τα αιτήματα των μπλόκων, πέρα από τα γνωστά – αόριστα περί μείωσης κόστους παραγωγής και διαμόρφωσης κατώτατων εγγυημένων, φαίνεται να ικανοποιούνται από επίσημες κυβερνητικές δεσμεύσεις για μια δεύτερη δόση επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, καθώς και με εξαγγελίες για ειδικές κρατικές ενισχύσεις σε επιμέρους αγροτικά προϊόντα που μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό της σχετικής Ομάδας Εργασίας για αγροτικές αποζημιώσεις και κρατικές ενισχύσεις που λειτουργεί υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά.

Η αρχή των «επίσηµων» διαπραγµατεύσεων έγινε την προηγούµενη Κυριακή στον Τύρναβο, κατά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά στην περιοχή, ενώ ένας δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου με εκπροσώπους από το Μπλόκο του Φιλώτα κατά την περιοδεία του υπουργού στη Φλώρινα.

Μέχρι στιγμής έχει τεθεί από εκπροσώπους των µπλόκων και το αίτηµα ενίσχυσης επιµέρους προϊόντων, όπως είναι τα κεράσια, τα αχλάδια και µηλοειδή που προς το παρόν φαίνεται να µην καλύπτονται από τις µέχρι σήµερα εξαγγελίες. Φέρεται ο υπουργός Γεωργαντάς να άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο ενίσχυσης αυτών των προϊόντων. Εκεί που δεν υπήρξε ανταπόκριση, ήταν στο αίτηµα που έθεσε το πιο µαζικό φέτος µπλόκο, εκείνο της Καρδίτσας για µια ενίσχυση στο βαµβάκι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προσδοκίες όσων ακολούθησαν φέτος την έξοδο στην εθνική οδό, φαίνεται πως ικανοποιούνται µε µια επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda. Και όχι άδικα, αφού σύµφωνα µε το ίδιο ρεπορτάζ, έστω και ανεπίσηµα, αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος, από βουλευτές µέχρι ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, φέρεται να καλλιέργησαν την προσδοκία αυτή.

Αντιληπτό από την κυβέρνηση ότι το αγροτικό πετρέλαιο είναι «λαϊκό» µέτρο

Άλλωστε, ήδη από πέρυσι είχε φανεί πως το αγροτικό πετρέλαιο γίνεται αντιληπτό από το Μαξίµου ώς ένα πιο «λαϊκό» µέτρο, µιας και απλώνεται σε όλες τις κατηγορίες της πρωτογενούς παραγωγής.

Πάντως, σύµφωνα και µε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, ο δηµοσιονοµικός χώρος για µια δεύτερη δόση αγροτικού πετρελαίου έχει µάλλον ήδη ανοίξει µε πιθανό ορίζοντα πληρωµής την προσεχή άνοιξη, όσο οι παραγωγοί θα βρίσκονται στα χωράφια τους για τις εαρινές σπορές και εργασίες. Εφόσον το ποσό διαµορφωθεί στα αντίστοιχα µε πέρυσι επίπεδα, τότε θα καλύπτει το δεύτερο µισό του 2022 και θα αφορά σε περίπου 340.000 παραγωγούς, ενώ ο τρόπος κατανοµής θα γίνει µε βάση την ετήσια λίστα κατανάλωσης που είχε συνταχθεί στις παραµονές της τελευταίας πληρωµής, τον Αύγουστο του 2022. Η λίστα µε τα ΑΦΜ και τα IBAN που διαθέτει η ΑΑ∆Ε από τότε θα αξιοποιηθεί, όπως επίσης και οι καταστάσεις από τις εγγραφές στο Μητρώο Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων.