Μεταξοχώρι Αγιάς: Μουσική πανδαισία στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου (ΦΩΤΟ)

Με πολιτικά μηνύματα

Πλήθος κόσμου στη χθεσινοβραδινή ανοιχτή γενική πρόβα του Θ. Παπακωνσταντίνου στο Μεταξοχώρι πριν τις καλοκαιρινές του συναυλίες, με σαφές πολιτικό μήνυμα:

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό!»Την γενική πρόβα ενόψει των μόνο πέντε προγραμματισμένων συναυλιών του για το φετινό καλοκαίρι πραγματοποίησε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου μπροστά σε πλήθος κόσμου χθες το βράδυ, στο Μεταξοχώρι Αγιάς.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό και η πρωτοβουλία της ανοιχτής γενικής πρόβας ανήκε στον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Συνδιοργανωτές ήταν η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεταξοχωρίου και υποστηρικτές η ΔΕΥΑ Αγιάς και ο Δήμος Αγιάς.

Η διοργάνωση είχε και τον χαρακτήρα της διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και μέσα από αυτή στάλθηκε ξεκάθαρο μήνυμα αντίθεσης προς κάθε τέτοια προσπάθεια, σκέψη ή επιθυμία από την Πολιτεία. Διαμαρτυρία, η οποία εκφράστηκε, με έντονο και μαχητικό τρόπο, από τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, ο οποίος με σύντομη ομιλία του, στηλίτευσε κάθε ενέργεια που γίνεται από την κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. «Κάτω τα χέρια από το νερό» τόνισε καταχειροκροτούμενος. «Είναι κοινόχρηστο αγαθό και πρέπει να παραμείνει έτσι. Όχι στην ιδιωτικοποίησή του, όχι σε μια Θεσσαλία όπως την φαντάζονται μερικοί, είναι ζητούμενο να διαφυλάξουμε αυτό που έχει να κάνει με την ίδια μας τη ζωή, το νερό».

Πέραν της ομιλίας του δημάρχου Αγιάς, από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Ποτούλα Γεωργία ανεγνώσθη μήνυμα του δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη, προέδρου της ΕΔΕΥΑ:

«Πρώτα απ’ όλα ως πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ θα ήθελα να εκφράσω την λύπη μου που σοβαρές υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να είμαι σήμερα μαζί σας. Και ταυτόχρονα να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση που ένας άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, αφιερώνει την πρόβα τζενεράλε στο νερό, το φυσικό αυτό και δημόσιο αγαθό. Αναδεικνύει με τον τρόπο αυτό την αξία του νερού όχι μόνο ως φυσικού αγαθού, αλλά και ως πολιτισμικού αγαθού, αφού η ποιότητα ζωής των πολιτών εξαρτάται και από την πρόσβασή τους σε καθαρό και υγιεινό νερό, πρόσβαση που είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της δημόσιας διαχείρισης του νερού έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία ζητήματα του δημόσιου διαλόγου. Ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού και η συνακόλουθη δημόσια διαχείρισή του αποτελεί απαίτηση των πολιτών που στην περιφέρεια της χώρας μας υλοποιείται από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τις ΔΕΥΑ, που υπηρετώντας την κοινή ωφέλεια για 45 περίπου χρόνια φροντίζουν να έχει ο μισός πληθυσμός της χώρας μας καθαρό, υγιεινό νερό και σε προσιτή τιμή.

Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού σε εθνικό επίπεδο απέτυχε και θα αποτύχει γιατί έχει πλέον εμπεδωθεί στην συλλογική συνείδηση ότι μόνο η δημόσια διαχείριση του νερού είναι βιώσιμη και αειφόρα. Η δημόσια διαχείριση του νερού κατοχυρώθηκε και θεσμικά με πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ και η παγκόσμια εμπειρία απέδειξε ότι όπου οι υπηρεσίες νερού ιδιωτικοποιήθηκαν οι τιμές αυξήθηκαν και οι υπηρεσίες χειροτέρευσαν. Ας διαφυλάξουμε όλοι τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, απαιτώντας από την Πολιτεία τη διατήρηση και ενίσχυση των ΔΕΥΑ ώστε να συνεχίσουν το κοινωφελές έργο τους».

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ανοιχτής πρόβας ακούστηκαν συνθήματα από τον κόσμο υπέρ της ελευθερίας της Παλαιστίνης.


Την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινούν οι επίσημες εμφανίσεις του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Οι φετινές καλοκαιρινές συναυλίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή και είναι οι εξής:

Παρασκευή 17 Μαΐου – Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας

Παρασκευή 24 Μαΐου – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Παρασκευή 31 Μαΐου – Θέατρο Γης Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 7 Ιουνίου – Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Παρασκευή 14 Ιουνίου – Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη”.

Δίπλα του, όπως χθες, θα είναι οι ερμηνευτές Μάρθα Φριντζήλα, Αλέξανδρος Κτιστάκης και Γιάννης Λίταινας, και οι μουσικοί: Βάσω Δημητρίου (ηλεκτρική κιθάρα), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Αποστόλης Γιάγκος (πλήκτρα), Γιώργος Αγγελάκης (τρομπόνι, ακορντεόν), Δημήτρης Μυστακίδης (ακουστική κιθάρα), Θανάσης Βόλλας (λαούτο, μπουζούκι), Κωσταντής Πιστιόλης (κλαρίνο, γκάιντα), Λεωνίδας Κυρίδης (μπάσο), Νίκος Δημηνάκης (σαξόφωνα), Φοίβος Άνθης (τύμπανα).

ΠΟΤΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ