Μετεωρολογική «βόμβα» από την Ιταλία φέρνει κακοκαιρία στη χώρα μας, από την Παρασκευή. Χαρακτηριστικά φαινόμενα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και οι χιονοπτώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, πολικές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης και, μάλιστα, θα φτάσουν μέχρι και την Ιταλία όπου εκεί καθώς θα συγκρουστούν με θερμότερες και υγρότερες από την κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να σχηματίσουν «μετεωρολογική βόμβα», δηλαδή ένα βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Ζεστός ο καιρός σήμερα με 20άρια – Πότε αλλάζει το σκηνικό του καιρού 

Μέχρι και την Πέμπτη σε αρκετές περιοχές της χώρας μας θα κυριαρχούν υψηλές θερμοκρασίες με τους νοτιάδες να μεταφέρουν και αφρικανική σκόνη όπου για παράδειγμα στην Αθήνα θα συναντάμε θερμοκρασίες κατά 6 με 8 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τον μήνα που διανύουμε η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα είναι περίπου οι 12 με 13 βαθμοί και θα βρισκόμαστε κοντά στους 20°, αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

kairostetarti-kairos-thermokrasies

Ωστόσο, από την Παρασκευή πολικές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης και μάλιστα θα φτάσουν μέχρι και την Ιταλία όπου εκεί καθώς θα συγκρουστούν με θερμότερες και υγρότερες από την κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να σχηματίσουν αυτό που στην Μετεωρολογία ονομάζουμε “Μετεωρολογική βόμβα”, δηλαδή ένα βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Καθώς αυτό το σύστημα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς τα βορειοανατολικά θα προκαλέσει κακοκαιρία στη χώρα μας το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς ανέμους, την πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια στα βουνά μας αλλά ακόμη και μέσα σε πόλεις στη δυτική Μακεδονία, καθώς και τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες.

Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως μεταφέρονται προς τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, με συνέπεια την επικράτηση εκεί καθαρά χειμωνιάτικων συνθηκών που θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Στην πρόγνωσή του ο Δημήτρης Ζιακόπουλος κάνει λόγο αξιόλογες κατά τόπους χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου.

-Οπως αναφέρει:

«Αντίθετα, στις Ν-ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας θα κυριαρχήσουν οι Ν-ΝΔ άνεμοι, με αποτέλεσμα τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στη χώρα μας, ειδικότερα, το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης (18 & 19/1) αναμένονται: νοτιάδες με ένταση ως τα 8 μποφόρ, θερμοκρασίες ως τους 20 βαθμούς και βροχές στις προσήνεμες στο Ν-ΝΔ ρεύμα περιοχές.

Οι βροχές θα είναι αξιόλογες στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο, όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Κατά τα άλλα, χιόνια θα πέσουν στα ψηλά βουνά και οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας.

Την Παρασκευή (20/1), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα και μάλιστα τα φαινόμενα στη Δ. Ελλάδα, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α. Αιγαίο θα είναι κατά τόπους έντονα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση κι έτσι τα χιόνια στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα κατέβουν και σε ημιορεινές περιοχές».

Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής στην ορεινή βορειοδυτική Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο – Η ανάρτηση Αρναούτογλου