Ένταση επικράτησε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ, καθώς ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αλλά και η Νάντια Γιαννακοπούλου άσκησαν κριτική στη στάση του κόμματος.
Επιβεβαιώνοντας το ρήγμα που υπάρχει στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αρχικά υπονόησε ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας παραπέμποντας σε πρόσφατη συνέντευξή του Στο κλείσιμο ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να είπε καθαρά πως θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνεδρίαση της Κ.Ο., ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη:
Διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματος μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει:
ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο
ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια
και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Τον κ. Μητσοτάκη βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης. Εμείς, όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι διευθέτηση;
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα σχηματίσει επιτροπή που θα κωδικοποιήσει τις θέσεις του κόμματος, ενόψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος το φθινόπωρο.
Κωνσταντινόπουλος: Ο κόσμος δεν κατανόησε τις θέσεις μας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ξεκίνησε λέγοντας προς τον κ. Ανδρουλάκη: «Είχαμε πει να μιλήσουμε για την στρατηγική κόμματος».
«Αυτό θα γίνει στο Πολιτικό Συμβούλιο» απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης για να προσθέσει ότι θα συγκαλέσει κοινή σύσκεψη ΚΟ – ΠΣ.
Ξεδιπλώνοντας την άποψή του, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ σε τρία νομοσχέδια έκανε αυτό που επιθυμούσε η ΝΔ. «Τι συνέβη με την μιντακή υπεροπλία της ΝΔ; Κάναμε αυτό που ήθελε η ΝΔ σε τρία νομοσχέδια: Στους απόδημους, όπου φάνηκε ότι δεν θέλουμε να ψηφίσουμε υπέρ, καθώς έφερε τροπολογία για να αντιδεάσουμε, στα ομόφυλα, που ψηφίσαμε καθώς η ΝΔ ήθελε να μοιραστεί το κόστος με όλους και το κατάφερε και τώρα στο τρίτο νομοσχέδιο όπου η στάση μας είναι και η πιο δύσκολα εξηγήσιμη» είπε ο βουλευτής Αρκαδίας. «Δεν μπορέσαμε να πείσουμε τον κόσμο να κατανοήσει τη θέση μας» υποστήριξε και σημείωσε:
Σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, κάνεις μεγάλες πολιτικές κινήσεις: Πας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λες τις θέσεις σου, να ακουστούν. Καλείς τον Πιερρακάκη και εκθέτεις τις παρατηρήσεις/ενστάσεις του. Αυτά δεν έγιναν και μέχρι σήμερα φοβάμαι ότι δεν έχει καταλάβει κανένας την στάση μας και αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση».
Επίσης, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Στέφανο Παραστατίδη να φτιάξει μία επιτροπή για να συζητήσουν το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ, «αλλά ο Στέφανος δεν μας κάλεσε ποτέ».
Κόντρα Κωνσταντινόπουλου – Ανδρουλάκη για την στάση του Γ. Παπανδρέου
Παράλληλα, ακολούθησε ένταση σε σχέση με την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ.
Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος υπενθύμισε την στάση που είχε τηρήσει ο Γ. Παπανδρέου το 2006 (σ.σ. επί διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή), σημειώνοντας ότι τότε ψήφισε υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16 σημειώνοντας μάλιστα πως «τότε ο Ευ. Βενιζέλος ήταν αρνητικός, σήμερα ο κ. Βενιζέλος είναι θετικός».
Στο σημείο αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε να ενοχλείται αντιτείνοντας πως «δεν μπορείς να κάνεις κοπτοραπτική στα λόγια του πρώην πρωθυπουργού, ο Παπανδρέου έχει σταθερή άποψη για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αυτές οι απόψεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τους αντιπάλους μας».
«Εσύ, πριν γίνεις πρόεδρος, όταν έλεγες την άποψή σου στο Πολιτικό Συμβούλιο και την έπαιζαν τα ΜΜΕ, έπρεπε να ενοχοποιηθεί; Αυτό λες;».
«Όχι, σωστά» απάντησε ο Ανδρουλάκης.
«Οπότε θα λέω την γνώμη μου όποτε θέλω και το κρίνω σωστό» απάντησε κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Γιαννακοπούλου: Δεν είμαστε υπάλληλοι να εκτελούμε εντολές
Κριτική στη στάση του ΠΑΣΟΚ άσκησε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντας πως το «σκανδιναβικό μοντέλο» για τα πανεπιστήμια δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του κόμματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασε πολύ καθυστερημένα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
«Δεν έχουμε συζητήσει το νομοσχέδιο, δεν είμαστε υπάλληλοι να εκτελούμε εντολές 2-3 ανθρώπων» σχολίασε για να προσθέσει: «Έχω συγκεκριμένες απόψεις, που δεν αλλάζουν», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν θα επιλέξει την αποχή. «Θέλω να μου πείτε αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για να ξέρω τι θα πράξω» κατέληξε.
Σημειώνεται ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει δηλώσει στα «Παραπολιτικά»: «Τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω».
Οι διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ
Νωρίτερα, ο υπευθύνος του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφρασε τις 7+1 διαφωνίες του αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως
Θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ότο το ν/σ «συνταγματικά αμφιλεγόμενο κάτι που δημιουργεί ένα περιβάλλον ανασφάλειας δικαίου». «Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ συνταγματολόγων και ειδικών του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά υπάρχει και μία παγιωμένη νομολογία του ΣτΕ, που ποτέ δεν αμφισβήτησε τη συμφωνία του άρθρου 16 με το Ενωσιακό Δίκαιο. Σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα θα έπρεπε να προχωρήσουμε με απολύτως στέρεα βήματα. Γιατί εν τέλει την συμφωνία του νόμου με το Σύνταγμα θα την κρίνουν ανώτατοι δικαστές (ΣΤΕ) και θα ήταν εγκληματικά επιπόλαιο να βάλουμε σε μια περιπέτεια νέα παιδιά, οικογένειες αλλά και όσους αποφασίσουν να εμπλακούν. Η δική μας θέση είναι ότι η ρητή απαγόρευση που μπήκε στο Σύνταγμα, πρέπει να βγει και από το Σύνταγμα. Όχι από την κυβέρνηση, ως μεσάζοντα του Συντάγματος».
Όσον αφορά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των υπό ίδρυση πανεπιστημίων όπως ορίζει το νομοσχέδιο, ο αρμόδιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι « θεμελιώδης και μη διαπραγματεύσιμη αρχή αποτελεί η σαφής και ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ εμπορικού-επιχειρηματικού κέρδους και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μόνον αυτή η προσέγγιση μπορεί να εγγυηθεί την ακαδημαϊκή εγκυρότητα και ελευθερία». Αντιθέτως, προσθέτει, η πρόταση της κυβέρνησης αρκείται στην γραμματική διατύπωση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα χωρίς να εισάγει οποιαδήποτε ρύθμιση που να αποτρέπει την νόθευση του χαρακτήρα αυτού.
Για την αδειοδότηση θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πως πρέπει να συνδέεται με την αντίστοιχη στάθμη αξιολόγησης και διεθνούς κατάταξης των σχολών/τμημάτων των δημοσίων ιδρυμάτων ενώ στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη.
Σχετικά με την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου ο κ. Παραστατίδης αναφέρει ότι για το ΠΑΣΟΚ σημαίνει αύξηση χρηματοδότησης, βελτίωση κρίσιμων δεικτών ποιότητας, στρατηγικός σχεδιασμός, σοβαρός ακαδημαϊκός χάρτης, κατοχύρωση πραγματικού αυτοδιοίκητου και ισόρροπη στήριξη των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας.
Υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «τσουβαλιάζει νομοτεχνικές τροποποιήσεις σε προβληματικά άρθρα του νόμου Κεραμέως και μεταφέρει τμήματα από το ΔΙΠΑΕ στο ΔΠΘ» ενώ «αντί ουσιαστικών δεσμεύσεων για αύξηση της χρηματοδότησης παραθέτει κατάλογο ήδη υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων».
Όσον αφορά το σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα, ανεξαρτήτως χαρακτήρα, δημοσίου ή μη κρατικού, οφείλει να είναι κοινό και ενιαίο.
Για την γεωγραφική κατανομή, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι τα μη κερδοσποπικά πανεπιστήμια πρέπει να ενταχθούν στον ευρύτερο ακαδημαϊκό χάρτη με κριτήρια γεωγραφικά, οικονομικά και κατανομής επιστημονικών πεδίων.
Θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να λειτουργήσουν στην Ελλάδα, τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι να προβλέπεται συγκεκριμένη ρήτρα διασφάλισης της μακροπρόθεσμης εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού σχεδίου, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα εγκαταλείψουν το πλάνο παροχής ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και θα αφήσουν ξαφνικά τους φοιτητές τους μετέωρους.
Σχετικά με τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και τις συνθήκες εργασίας θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η προστασία των δικαιωμάτων των πανεπιστημιακών και η διασφάλιση ότι οι συνθήκες εργασίας τους θα είναι σύμφωνες με τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας και ακαδημαϊκής ελευθερίας που ισχύουν για το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Πηγή: iefimerida.gr