Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πως με πληθωρισμό 10% και επιτόκια δανεισμού από 7,5 ως 8,5% οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν επιτόκια καταθέσεων με 0,1%.

Όσο και αν ο υπουργός Οικονομικών τις παροτρύνει να αλλάξουν τακτική και να μην αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές (όσα και τα μνημόνια) με χρήματα της ελλειμματικής εθνικής οικονομίας, άρα με λεφτά του ελληνικού λαού, χαράσσουν μία αυτόνομη πορεία, χωρίς επί της ουσίας να λογοδοτούν στις κυβερνήσεις.

Αναμφίβολα οι πιέσεις στοχεύουν στην αναθέρμανση της «παγωμένης αγοράς» προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην γονατίσουν , έχοντας και το βραχνά του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, πόσο μάλλον τα ελληνικά νοικοκυριά. Η διαφορά είναι ότι η παρότρυνση όφειλε να είναι λογοδοσία, εφόσον οι τράπεζες έχουν διασωθεί από τους πολίτες, που αποτελούν επί της ουσίας τους μικρομετόχους τους.

Οι συστημικές τράπεζες βέβαια με πρόσχημα, ότι θα βρεθούν εκτός ανταγωνισμού, αφού παρόμοια συμπεριφέρεται η διεθνής τραπεζική κοινότητα, ακολουθούν το δικό τους δρόμο και ετοιμάζονται για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, ενώ με την πρακτική τους αναμένεται να δημιουργήσουν νέο κύκλο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα